Witam , mam dosyć duży problem.
Otóz w moim golfie zepsuła sie benzyna , poprostu odpale i odrazu gaśnie , jak przegazuje to przerywa i chodzi jak na świecach z wodą . I to wiąże sie z tym że musze zawsze palić go na gazie , oczywiście w dzień nie jest to żaden problem ale rano no niestety ale tak na 2-3 razy musze kręcić. Czy coś sie może złego stać jeśli bede tak jeździł przez miesiąc ? Dzisiaj tak mi ciężko na gazie odpalił ale stał na dworze a było -3 , bo mi sie do gareazu niechciało wjeżdzać , ale czy to coś zmieni żeby nci nie uszkodzić jak bedzie stał w garażu a tam jest ok +10stopni ?
A co do benzyny to niechce jej robić bo mi nie potrzebna , a pompa paliwa bzyczy więc to nie to .
Silnik mam po generalnym remoncie bo kupiłem z zarżniętym silnikiem ale juz jest wszystko okej.
Powiedzcie mi jeszcze jak rano sie z nim obchodzić jak odpale na gazie czy musi dłużej pochodzić na wolnych obrotach itp ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Coś sie stanie jak jeżdze tylko na gazie ?
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
jesli w garazu masz + 10 to nie jest zle
co do samego odpalania na lpg to dajesz gaz do dechy zeby silnik zasał gaz z parownika i w momencie gdy zagryzie popuszczasz gaz do tego stopnia zeby nie wskoczył na wysokie obroty
nie musisz go rozgrzewać na jałowych zbytnio tylko go nie pałuj za mocno zrano bo parownik zamarznie z powodu nie dostatecznie temp chłodziwa
co do samego odpalania na lpg to dajesz gaz do dechy zeby silnik zasał gaz z parownika i w momencie gdy zagryzie popuszczasz gaz do tego stopnia zeby nie wskoczył na wysokie obroty
nie musisz go rozgrzewać na jałowych zbytnio tylko go nie pałuj za mocno zrano bo parownik zamarznie z powodu nie dostatecznie temp chłodziwa
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
z tego co mi wiadomo to na gaz powinno się przełączać jak już się ciecz chłodząca rozgrzeje i nagrzeje parownik, żeby nie zamarzł, dlatego instalacje sekwencyjne same przełączają auto na gaz dopiero po osiągnięciu temperatury odpowiedniej ( najczęściej 30 stopni). Palenie zimnego silnika na gazie ujemnie wpływa na jego żywotność podobno ale wiele osób jeździ tylko i wyłącznie na gazie i jakoś dają radę więc myślę, że miesiąc chyba przetrwasz bez większych usterek. Jeśli się mylę to niech któryś z bardziej wyedukowanych kolegów poprawi.
- Marek87
- Czytacz
witajcie.
siadła ci pompa paliwa
tak się dzieje gdy jeździ się cały czas na gazie,a wiem bo to już przeżyłem i teraz już wiem że należy też na benzynie a nie tylko na gazie,
siadła ci pompa paliwa
tak się dzieje gdy jeździ się cały czas na gazie,a wiem bo to już przeżyłem i teraz już wiem że należy też na benzynie a nie tylko na gazie,Markus-Tychy
-

Markus1981 - Czytacz
Markus1981, w pelni sie zgadzam widzialem akcje u znajomego ktory jezdzil tylko na gazie i siedla mu pompa paliwa...
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
Dzieki za odpowiedzi ale to nie pompa paliwa. Odłączyłem sterownik gazu o nazwie Sonda Lambda GAS i Golfik idealnie chodzi na benzynie.NIe długo jade do gaziarza demontować tą głupią instalacje LPG ![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
I Love My Golf
P
P- Bolek III
- Czytacz
Bolek III, tesh jestem tego zdania ze gaz to smietnik nie dosyc ze robi burdel to juz nie wychodzi tak tanio jakby sie wydawalo...
JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
-

Golfik1986 - Ekspert
wtedy musisz się wybrać na przegląd i do wydziału komunikacji, bo jeśli gaz jest wbity w dowód to policja ma prawo się czepić, jeśli instalki nie będzie. Lepiej odłącz prąd od instalki lpg, wywal mikser i tak jeździj, a instalkę zostaw - łatwiej sprzedasz potem stare auto już z instalką.Bolek III napisał(a):NIe długo jade do gaziarza demontować tą głupią instalacje LPG
- pablomed
- Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)