Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
CHodzi na 3 Cylindy..;/ Pomocy!
Czesc wszystkim mam do was wielka prosbe chodzi mi o moja GTInę:p (GAZ..) ma problemy z odpalaniem nie tylko z rana za kazdym razem gdy odpalam na benzynie silnik nie pracuje na wszystkie gary dopiero po przegazowaniu badz tez rozgrzaniu silnika zaczyna chodzic w miare normalnie;/ zaznaczam ze na gazie chodzi bez problemu utrzymuje 1000 obrotow i nawet nie jeknie:p czy jest mozliwe ze jest to wina kabli wysokiego napiecia lub swiec?? prosze o Pomoc...Rady...cokolwiek i z gory dziekuje../pozdro
- MarQs
- Berbeć
Miałem kiedyś takiego małego seata i miałem coś podobnego że silnik pracował tak że chciał a nie mogł.Po zaglądnięciu na przewody między kopułką a świecami okazało się że świecą jak neony:).Pierwsze co to sprawdz czy nie masz nagaru na świecach i czy gdzieś nie masz przebicia na przewodach.
-

Sergio - Czytacz
wydaje mi sie ze możę to być wina pompy paliwa lub filtra paliwa skoro na benz tak sie dzieje a na gazie jest ok gdyby była to wina kabli lub swiec
to na gazie było by jeszcze objawy by sie bardziej nasilały
to na gazie było by jeszcze objawy by sie bardziej nasilałyOstatnio edytowano 3 lis 2008, o 15:48 przez remigiusz27, łącznie edytowano 1 raz
-

remigiusz27 - Berbeć
nie wydaje mi sie zeby to pomka paliwa onma silnik na wielopunkcie czyli 4 wtryski którys mógł sie zapiec itd moze tam warto poszukacremigiusz27 napisał(a):wydaje mi sie ze możę to być wina pompy paliwa lub filtra paliwa skoro na benz tak sie dzieje a na gazie jest ok gdyby była to wina kabli lub swiecto na gazie było by jeszcze objawy by sie bardziej nasilały
-

piotrus23 - Members
Zapieczenie wtrysków jest możliwe, pompa też . Podejrzany jest czujnik temperatury, 4-pinowy w króćcu przy głowicy. Podejrzany jest też filtr paliwa, więce podejrzeń bym mógł mieć gdybyś MarQs, podał typ silnika.
- pablomed
- Members
Dzieki za rady.. ostatnio znalazłem chwilke i postanowiłem sprawdzic o co biega.. okazało sie ze to najprawdopodobniej tzw przepływomirz.. gdy go odepne.. to zapala w trybie awaryjnym bez jekniecia... jest jeszcze mozliwosc ze to czujnik.. no ale jeszcze nie doszedłem do tego:P .. Mam jeszcze jedna sprawe!!! gdy odpalam go z rana to tak jakby przy dodawaniu gazu dusił sie;/ czy to jest normalne jezeli jest zimny? ? Z Gory dzieki
!
Pozdro.
!
Pozdro.
- MarQs
- Berbeć
sprawdź ten przepływomierz, domyślam się że jest klapkowy - silnik 2E. Zajrzyj do niego czy klapka się nie ociera o ścianki. Zarówno z odpiętą przepływka jak i uszkodzoną nie będzie zachowywał się dobrze na benzynie. Może miałes jakis strzał gazu?
- pablomed
- Members
Nie martwić tylko sprawdzić po pierwsze czy po strzale nie powstały jakieś nieszczelności w dolocie (na pierścieniu antywybuchowym, przy wezach odmy dochodzących do dolotu szczególnie.
Potem sprawdzić przepływkę. Podaję skróconą instrukcję. Zdejmujesz pokrywę filtra powietrza. Wkładasz palec w dziurę od spodu tam co powietrze leci do silnika, sprawdzasz czy klapka przepływki chodzi bez otarć. Mogła się zgiąć, jeśli troszkę ociera - podpiłujesz ją cienkim papierem ściernym.
Potem elektryka: odsuwasz gumę z wtyczki przepływki, podpinasz pod pin 3 i masę voltomierz. Włączasz zapłon. Mierzysz napięcie. Podaję normy: silnik stoi - 0.24V, bieg jałowy - na zimnym ok 1,3 potem spada po rozgranu do 0,7-0,8V. Dodajesz gazu gwałtownie - wzrost napięcie do ok 3,5V. Jeśli palcem odchylisz maksymalnie klapkę przepływki - 4,5V.
Tyle co do przepływki. Założe się że klapka ociera o ścianki i nie domyka się na jałowych jak należy.
[ Dodano: 2008-11-07, 22:57 ]
dbaj o kable zapłonowe i świece. Strzały wykończą przepływkę wcześniej czy później, a nie dstaniesz jej tanio, bardzo ciężko poniżej 3 stów znaleźć używkę, a podrób brak.
Nie wiem tylko nadal czy masz silnik 2E z przepływka starego typu klapkową.
Potem sprawdzić przepływkę. Podaję skróconą instrukcję. Zdejmujesz pokrywę filtra powietrza. Wkładasz palec w dziurę od spodu tam co powietrze leci do silnika, sprawdzasz czy klapka przepływki chodzi bez otarć. Mogła się zgiąć, jeśli troszkę ociera - podpiłujesz ją cienkim papierem ściernym.
Potem elektryka: odsuwasz gumę z wtyczki przepływki, podpinasz pod pin 3 i masę voltomierz. Włączasz zapłon. Mierzysz napięcie. Podaję normy: silnik stoi - 0.24V, bieg jałowy - na zimnym ok 1,3 potem spada po rozgranu do 0,7-0,8V. Dodajesz gazu gwałtownie - wzrost napięcie do ok 3,5V. Jeśli palcem odchylisz maksymalnie klapkę przepływki - 4,5V.
Tyle co do przepływki. Założe się że klapka ociera o ścianki i nie domyka się na jałowych jak należy.
[ Dodano: 2008-11-07, 22:57 ]
dbaj o kable zapłonowe i świece. Strzały wykończą przepływkę wcześniej czy później, a nie dstaniesz jej tanio, bardzo ciężko poniżej 3 stów znaleźć używkę, a podrób brak.
Nie wiem tylko nadal czy masz silnik 2E z przepływka starego typu klapkową.
- pablomed
- Members
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)