Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
brak wolnych obrotów na zimnym silniku na gazie
witam posiadam zwykła instalcję gazową bingo i gdy odpale zimny silnik to musze przejechac w 2 km na benzynie i wtedy moge przelączyc na gaz żeby miał wolne obroty w innym przypadku jak odrazu przełącze na gaz to brak wolnych obrotów dodam że parownik mam oki przełożony z innego samochodu na którym była instalacja gazowa z małym przebiegiem tak że membrany są raczej oki macie jakies pomysły jak nie było mrozów to wszystko było oki można było odrazu przełączyć
- bunia28
- Czytacz
Membrany może i są ok,ale parownik był regulowany pod inny silnik i inny sterownik.Regulacja i ma być ok.bunia28 napisał(a):parownik mam oki przełożony z innego samochodu na którym była instalacja gazowa z małym przebiegiem tak że membrany są raczej oki
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
miałem nie jeden samochód z instalacją i przy takich mrozach jak teraz po chwili przełanczałem na gaz i było oki niepisz żę trzeba go rozgrzać na benzynie wiem że lepiej by było dla parownika i może dla silnika ale powinien chodzić a co do regulacji to na zwykłym gazie niema za bardzo co regulowac w tym parowniku dawka gazu i mała śrubka obroty silnika nic trzeba podjechać do gaziarza niech obluka
- bunia28
- Czytacz
Adrian94 napisał(a):Ja nawet od razu po odpaleniu przełączę na gaz to mam bez problemu wolne obroty.
potem będziesz płakał że do wymiany reduktor
powinno się auto rozgrzać do 40 stopni i wtedy na gaz przełączasz 
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
bunia28 napisał(a): dodam że parownik mam oki przełożony z innego samochodu na którym była instalacja gazowa z małym przebiegiem tak że membrany są raczej oki macie jakies pomysły jak nie było mrozów to wszystko było oki można było odrazu przełączyć
1 . czy spuszczałeś z niego syf? zmiana filterka była/
2. Zasada montażu parownik musi być w pozycji pionowej w aucie
3. Od jakiego motoru był parownik?
4. Odpowietrzenie układu chłodzenia silnika

-

pietrasiak2 - Members
bunia28, zakładając że parownik i jego montaż są ok to trzeba po prostu poprawić regulację, prawdopodobnie minimalnie wzbogacić mieszanke poprzez odkręcenie trochę śruby regulacyjnej na parowniku albo w ustawieniach komputerka Bingo podnieść tzw PWA (czyli spowodować żeby krokowiec nieco więcej był otwarty kiedy silnik jest zimny więc sonda lambda nie działa jeszcze. Tą pierwszą operację możesz spróbować sam zrobić, jak coś nie wyjdzie to wrócisz do wyjściowego położenia. Jednakże przez to może potem ciut więcej palić i co odzyskasz w cenie benzyny to stracisz w cenie LPG. U mnie w każdym razie też brak problemu z szybkim przełączeniem na LPG, a to co się pisze o szybszym zużywaniu membran to trochę jest powtarzane po innych w praktyce nic takiego się nie dzieje
- pablomed
- Members
parownik był od renault 19 1.8 silnik jest zamontowany w pozycji pionowej nieda sie z niego spuscić syfu po chyba pod spodem niema tej nakrętki jak w starszych parownikach układu nie odpowietrzałem ale to chyba niema nic wspolnego
- bunia28
- Czytacz
-

zmień filterek gazu i jedz dopiero na regulację . Może być przytkany , zabrudzony , koszt niewielki bo całe 5 zł a masz pewność że filtr jest wporządku 
-

• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)