witam posiadam golfa 3 1.6 gazem mam nastepujący problem dzisiaj rano zachodze jak zawsze odpalam bez gazu zapalił i zgasł znowu kręce odpalil ale niemiał wolnych obrotów musiałem go trzymać na gazie . Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki tylko tez nieraz ma mniejsze obroty nieraz lekko większe . Zauważyłem jeszcze że jak go zgasze na gazie i za chwile odpale to na benzynie jest przez chwile przymulony zalewa czuc benzyne a po paru sekundach jest oki i to też się dzieje na lekko rozgrzanym silniku macie jakiś pomysł
[ Dodano: 2013-12-02, 16:53 ]
nikt nic nie podpowie
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jak się zalewa to pewnie TPS walnięty w przepustnicy ja mam odpięty ale nie świruje na obrotach
moj-golf/moj-ukochany-golf-3-prosto-od-emiczki-t41103.html -Ma była miłość 

-

Emiczka - VIP
- Rocznik: 2003
- Silnik: 1.6 passat B5fl
- Paliwo: PB
- Nadwozie: kombi
czujnik temperatury odpowiada za dawkowanie paliwa na zimnym silniku. Sprawdź jak odpali na zdjętej wtyczce z czujnika (znajduje się pod aparatem zapłonowym). Jeżeli odpali od strzała to masz czujnik do wymiany.bunia28 napisał(a): dzisiaj rano zachodze jak zawsze odpalam bez gazu zapalił i zgasł znowu kręce odpalil ale niemiał wolnych obrotów musiałem go trzymać na gazie . Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki
zrób reset ECU, tj. zdejmij klemę (+) na 15 minut, potem załóż i uruchom zimny silnik, niech sobie chodzi na wolnych obrotach, aż do włączenia wentylatora. Pod żadnym pzoorem nie tykaj pedału gazu, bo zepsujesz nastawy. W tym, czasie komp będzie się "uczył" od nowa nastawów.bunia28 napisał(a):Troche pojezdziłem silnik sie rozgrzał i juz teraz jest w miare oki tylko tez nieraz ma mniejsze obroty nieraz lekko większe
Drugą przyczyna falujących obrotów może być uszkodzona (dziurawa) podstawa wtrysku - silnik łapie "lewe" powietrze i zaczyna zaleć.
bunia28 napisał(a):Zauważyłem jeszcze że jak go zgasze na gazie i za chwile odpale to na benzynie jest przez chwile przymulony zalewa czuc benzyne a po paru sekundach jest oki i to też się dzieje na lekko rozgrzanym silniku macie jakiś pomysł
Trzeba założyć przekaźnik od resetu ECU (emulacja sondy lambda). Sonda łapie jeszcze złe parametry spalin LPG i przy uruchomieniu na PB komp źle dawkuje paliwo, stąd chwilowy zamuł.
-

prezesik - Members
bunia28, dopiszę do tego co kolega wyżej że reset skutkuje w silnikach z wtryskiem jednopunktowym, a ty nie napisałeś co masz pod maską (jest 6 typów silników z tą pojemnoscią.). Więc jeśli reset nie pomoże - dowiedz się co tam siedzi albo daj zdjęcia.
- pablomed
- Members
wymieniłem czujnik temperatury i jest oki tylko nieraz rano na zimnym silniku samochód odpali za raz i zgaśnie dopiero odpali za drugim razem po dadaniu gazy lekko podszarpuje ale ale po poru sekundach wszystko już jest oki zrobie fty silnika i wstawie to powiecie mi jaki mam silnik
- bunia28
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)