Witam, od pewnego czasu golf zaczął pracować bardzo dziwnie. Na początku pracował na wysokich obrotach (około 2500rpm) ale po zalaniu benzyny mu to przeszło (chociaż prawdopodobnie nie to było przyczyną). Załączam filmik jak golf pracował jak był ciepły. Na benzynie wariował z obrotami a na gazie spokój. Teraz zszedłem go odpalić i coś się chyba jeszcze mocniej skopało. Na benzynie obroty trochę większe, na gazie jest to samo i sam się przełącza z gazu na benzynę a nigdy tego nie robił i nie da się wrócić na gaz.
Proszę o pomoc
http://youtu.be/IlLTbgv9aqU
[ Dodano: 2014-01-27, 20:53 ]
Dodam jeszcze że byłem się przejechać teraz i nie da się jechać na gazie. Przełącza na benzynę z tymi swoimi wahaniami obrotów i nie da się odpalić gazu. Na postoju owszem gaz chodzi.
[ Dodano: 2014-01-28, 18:10 ]
Na noc odpiąłem klemę i obroty wróciły do normy ale z gazem nadal coś nie tak. Bez znaczenia czy podczas redukowania czy przegazówki czy zmiany biegów czasem przełącza się na benzynę i co gorsza nawet tego nie słychać ani nie czuć a przełącza się. Posprawdzałem bezpieczniki gazu, zasilanie sterownika, parownika i reduktora, masa wszędzie jest. Możliwe jest, że niski poziom płynu chłodniczego powoduje brak chłodzenia w parowniku i temu się wyłączą? Trochę głupota bo raczej jest żeby go nagrzać a nie chłodzić.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Jaka instalka LPG?Kbeny94 napisał(a): Możliwe jest, że niski poziom płynu chłodniczego powoduje brak chłodzenia w parowniku i temu się wyłączą? Trochę głupota bo raczej jest żeby go nagrzać a nie chłodzić.
Masz czujnik temperatury w instalce (przełącza się na gaz po osiągnięciu
zaprogramowanej temperatury.)
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

łukasz1983 - Members
Ty zapytaj się go o szustke w dużego lotka.Byłem u gaziarza to bez patrzenia powiedział, że parownik do wymiany, filtr powietrza, filtr gazu i płyn chłodniczy.
A tak serio,jak ktoś bez patrzenia mówi ci co masz do wymiany,to sory ale śmierdzi to naciąganiem.
Owszem wymiana filtrów i płynu nie zaszkodzi,ale z tym parownikiem to gościu może cie naciągnąć.Nie mówię,że jest dobry,ale też nie mówię,że jest zepsuty,bo skąd mogę wiedzieć bez sprawdzenia jego.
Jakby parownik nawalił,to centralka by nie przełączała na benzynę.
-

łukasz1983 - Members
Mówił, że 6.5 roku parownik to już jest padło i trochę może być w tym racji no ale nie będę tego wymieniał jako pierwszego. Filtr powietrza i gazu był wymieniany z pół roku temu a chłodniczy tylko uzupełniany. Wjadę do garażu i posprawdzam czy żaden kabel nie przetarty i wszystko styka. Jak pożyczę od kolegi centralę binga m i podłączę to jeśli jest winna będzie jeździło normalnie? Jego (inne) ustawienia nie będą kolidowały z moją instalacją?
- Kbeny94
- Czytacz
Kbeny94, Kolego jak masz kabel do centralki Bingo M,to zrób zdjęcia jakie masz ustawienia,oraz nagraj filmik,jak oscyluje sonda na wolnych obrotach,i pod obciążeniem i powiem ci coś więcej.
Ok?
[ Dodano: 2014-01-28, 22:09 ]
Ale jak masz taką możliwość to zrób to na pewno nie zaszkodzi.
Ok?
[ Dodano: 2014-01-28, 22:09 ]
Zależy od jego ustawień i twoich,bo ty i kupel możecie mieć inaczej wyregulowany parownik i może źle chodzić.Kbeny94 napisał(a): Jak pożyczę od kolegi centralę binga m i podłączę to jeśli jest winna będzie jeździło normalnie? Jego (inne) ustawienia nie będą kolidowały z moją instalacją?
Ale jak masz taką możliwość to zrób to na pewno nie zaszkodzi.
-

łukasz1983 - Members
Kbeny94, wymiana parownika nie zaszkodzi ale od tego nie przełącza się sam na benzynę. Szukaj po prostu braku kontaku na wszystkich złączach elektrycznych od lpg, szczególnie od obu elektrozaworów. Zdaje się nieźle zabulisz za tą naprawę z wymianą parownika u gazownika, a jego regeneracja to prosta czynność do samodzielnego wykonania, ale jak uważasz tak rób.
- pablomed
- Members
-

łukasz1983 - Members
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)