Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
!.6 ABU + LPG po remoncie bierze płyn
Witam wszystkich, proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny problemu, no więc, golf kopcił na niebiesko, więc postanowiłem przeprowadzić mu mały remont silnika wymieniłem pierścienie, panewki, głowica została splanowana wymienione uszczelniacze i prowadnice, dotarte gniazda i zawory, rozrząd i kilka mniej istotnych rzeczy. Jestem domorosłym mechanikiem więc remont przeprowadziłem sam (głowice robił mi znajomy fachowiec). Wszystko było lala aż do teraz czyli około 1000km od remontu. golf kopci na biało początkowo myślałem że wypala resztę wody która została w wydechu z przed remontu, (ale ile można) do tego zaczęło coraz bardziej ubywać płynu chłodzącego. Żadnych zewnętrznych wycieków nie widać. Mam kilka podejrzeń co do przyczyny. 1. pęknięta głowica 2. krzywy lub pęknięty blok 3. z racji posiadania instalacji LPG może pęknięty parownik i płyn przedostaje się do gazu? co do tego ostatniego nie jestem pewny bo na instalacjach gazowych za bardzo się nie znam
- Seba1992
- Berbeć
pkt 3 nie wiem ale dość prawdopodobne
pkt 1 i 2 - jak rozebrałeś silnik nic się nie rzucało w oczy? kolega po planowaniu nic nie mówił że głowica wyprężona czy coś? jaka uszczelka pod głowicą? śruby głowicy? dokręciłeś odpowiednim momentem?
pkt 1 i 2 - jak rozebrałeś silnik nic się nie rzucało w oczy? kolega po planowaniu nic nie mówił że głowica wyprężona czy coś? jaka uszczelka pod głowicą? śruby głowicy? dokręciłeś odpowiednim momentem?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
wszystko wychodzina na blok krzywy lub peknieta glowica lub lipna uszczelka z jakiej firmy kupiles uszczelke
golf3 to moje życie http://www.golf3.pl/topics2/moja-golfina-vt44533.htm
- krzysiek1992
- Badacz tematu
tez robiłem remont, na początku brał olej, a teraz ani grama...
dość dziwne w kwestii planowania głowicy, fachowiec powinien sprawdzić szczelnośc głowicy....
on pewni robił w sobote o 23, tez jestem ciekaw ile ci ubywa tego płynu
dość dziwne w kwestii planowania głowicy, fachowiec powinien sprawdzić szczelnośc głowicy....
on pewni robił w sobote o 23, tez jestem ciekaw ile ci ubywa tego płynuJestem bokiem prędkości
- Pawełgolfgreen
- Badacz tematu
średnio litr na 500km uszczelka była założona glasera praktycznie to samo co victor reinz bo obie robi ta sama firma, więc nie najgorsza no niestety fachowiec głowicy na szczelność nie sprawdził bo nie ma takich przyrządów najbliższy warsztat w mojej okolicy który sprawdza szczelność jest w Gliwicach więc troszkę daleko (jakieś 70km) co do dokręcania głowicy, to znajomy mówił że jeszcze z niej coś będzie bo robił; gorsze i śmigały, śruby dokręcane według instrukcji dołączonej do uszczelki. wszystko jak należy kluczem dynamometrycznym z kątomierzem itd...
- Seba1992
- Berbeć
przejrzyj dokładnie przewody może gdzieś masz pęknięty lub za słabo dokręconą obejmę i kapie sobie gdzieś. Sprawdzaj dokładnie olej bo robić to samo 2 razy to lipa i za dużo kasy idzie.
Ja teraz zbieram na kompleksowy remont silnika i głowicy a to troszkę mnie skrobnie po kieszeni. ale to tak na marginesie.
Ja teraz zbieram na kompleksowy remont silnika i głowicy a to troszkę mnie skrobnie po kieszeni. ale to tak na marginesie.
-

Raffo - Czytacz
jeszcze raz posprawdzam chociaż przy okazji remontu wymieniłem sporą część układu, główną rurę wodną, która idzie od pompy wody, termostat, górny waż chłodnicy. co do generalnego remontu no to troszkę wyjdzie zwłaszcza jak chcesz na jakiś lepszych częściach. Mnie wszystko wyszło około 1000zł bo robiłem wszystko sam a za robotę przy głowicy zapłaciłem śmieszne pieniądze bo razem z prowadnicami i uszczelniaczami zapłaciłem 100 

- Seba1992
- Berbeć
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)