Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.6 ABU Problem
Mam golfa 1.6 ABU 94r. + LPG. Gdy silnik jest zimny nie ma możliwości odpalenia go bez naciśnięcia pedału gazu. Wszystko dzieje się gdy jest na benzynie. Jakies pomysły?
- cinek93
- Berbeć
zobacz jak bedzie odpalal z odpietym czujnikiem cieczy chlodzacej 

Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
cinek93 napisał(a):Pracuje normalnie gdy silnik sie zagrzeje.
Właśnie jak jest zimny silnik ma on się więcej wysunąć i uchylić przepustnicę , jeżeli tego nie robi to właśnie jest ten efekt o którym piszesz:
cinek93 napisał(a):Gdy silnik jest zimny nie ma możliwości odpalenia go bez naciśnięcia pedału gazu.
Nie pracuje w pełnym zakresie, lub ma za dużą przerwę do dźwigni przepustnicy

-

pietrasiak2 - Members
cinek93 napisał(a):jak to sprawdzić?
Najprościej to wypiąć wtyczkę czujnika cieczy mieć kogoś kto przekręci kluczyk , a Tu obserwuj czy sworzeń krokowego popchnie dźwignię przepustnicy. Moja sugestia to może przepustnica jest zasyfiała i ciężko ma i należało by to przeczyścić przepustnicę i krokowca skoro piszesz "że jak ciepły to chodzi"

-

pietrasiak2 - Members
Poluś napisał(a):Kolego a powiedz mi czy jak odpalisz po zalaniu benzyną chodzi normalnie czy musisz zaraz przełączać na LPG
Jak uda mi sie odpalic, tzn jak sie troche rozgrzeje to na benzynie chodzi bardzo nierowno, obroty spadaja. Na LPG chodzi w porządku.
- cinek93
- Berbeć
W silniku ABU mało prawdopodobne jest by przepustnica była brudna(wtrysk benzyny jest nad przepustnicą, i jak silnik pracuje to przepustnica jest czyszczona benzyną),bardziej prawdopodobne jest nie domagania krokowca.Masz dwa sposoby aby go sprawdzić.
1.to podmiana na inny,sprawny(pamiętaj w ABU jest 6-cio pinowy)
2.podłączenie pod kompa
1.to podmiana na inny,sprawny(pamiętaj w ABU jest 6-cio pinowy)
2.podłączenie pod kompa
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)