Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.4 abd szarpania na zimnym silniku
Witam. Mam problem , a może jest to norma że na gazie gdy jest zimny silnik samochód jest słabszy i lekko poszarpuje szczególnie przy delikatnym ruszaniu. Na ciepłym silniku już przyspiesza równo i nie ma żadnego problemu. Kiedyś jak miałem ustawioną za małą dawkę gazu to był słaby czy zimny czy ciepły i odkręciłem lekko śrubę (register) i śmigał . W zimie to wiadomo silnik może być zalewany gazem który po części dostaje płynny , ale latem już ma te 25-30st więc nie powinno być problemu , dodam jeszcze że golfik pali tylko na gazie. Zastanawiam się czy może jeszcze lekko odkręcić śrubę , a może odwrotnie za dużą ma teraz dawkę ? mam instalację lecho mini lambda( silniczek krokowy z registrem ). Nie chciał bym już za dużo grzebać bo spalanie mam w tej chwili całkiem dobre 9-9,5l w mieście , więc jeśli to nie jest żaden problem i nie szkodzi silnikowi to nie będę się tym przejmował bo i tak mam już zjechane sprzęgło i muszę jeździć delikatnie.
- Kml89955
- Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.4abd
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Re: 1.4 abd szarpania na zimnym silniku
Na paliwie również występują te objawy ?
-

TROLL - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.4 AEX - 2.0 ABF
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Od kiedy go mam zawsze palił tylko na gazie. Parownik był w tym czasie regenerowany , a zimą wymieniane filtry gazu. Ostatnio wymieniałem czujnik temperatury wody , bo nie dość że pokazywał za niską temp. to jeszcze silnik wariował i obroty skakały na 3-4tyś , lub gasł zaraz po odpaleniu, pisałem też o tym na forum . Teraz chodzi równiutko jak zegarek. Kiedyś miałem tak że po odpaleniu zimnego silnika i wyjeżdżaniu z parkingu zawsze łapał potężnego muła na chwilę , a potem już szedł jak burza. Od tego czasu miał kilka razy ustawiany gaz. I dla tego myślałem że może ma jeszcze za małą dawkę bo jednak na zimnym silniku potrzebuje więcej.
- Kml89955
- Czytacz
Odnośnie jazdy na gazie.Od czasu do czasu również jeżdzę samochodem z zamontowaną instalacją lpg.Gdy silnik jest zimny samochód potrafi zgasnąć być mułowaty itd wynika to moim zdaniem z niedogrzania silnika i jest rzeczą normalną.Także moim zdaniem nic już z gazem nie kombinuj.
Ps dlaczego w samochodzie nie działa układ paliwowy?Proponuję go naprawić samochód odpalać na benzynie chwilę pojeżdzić zagrzać a póżniej przeczucać na gaz wtedy napewno rozwiążesz swój problem
Ps dlaczego w samochodzie nie działa układ paliwowy?Proponuję go naprawić samochód odpalać na benzynie chwilę pojeżdzić zagrzać a póżniej przeczucać na gaz wtedy napewno rozwiążesz swój problem

- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Paliwo: PB
LPG ustawiamy na podstawie spalania
Spalanie odczytywane jest z sondy Lambda
Jakie jest spalanie wie sterownik, a jak Ty kręcisz sobie na oko to może byc silnik zalewany LPG i tez nie pojedziesz
Spalanie odczytywane jest z sondy Lambda
Jakie jest spalanie wie sterownik, a jak Ty kręcisz sobie na oko to może byc silnik zalewany LPG i tez nie pojedziesz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Prawdopodobnie mam uszkodzoną sondę lambda lub w ogóle nie działa , dzisiaj dowiedziałem się o tym na przeglądzie. Spalanie nie przekracza 10l gazu w mieście , więc myślę że nie jest źle . Już od dłuższego czasu nie grzebałem przy regulacji , zostawiłem tak jak jest . Na zimnym silniku jest zawsze trochę słabszy ale trwa to jakieś 2-3 minuty i już się tym nie przejmuje.
- Kml89955
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)