Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1.4 a LPG
Chcialbym sie dowiedziec czy opłacalne jest zamontowanie do 1.4 instalacji gazowej. Jakie sa mniej wiecej koszta, jakie spalanie i czy widac roznice w osiagach i dynamice samochodu. ( Ktory i tak jest slaby ze wzgledu na mala moc silnika xd ) Chetnie wyslucham wszystkich opinii.
- matys92
- Czytacz
Silnik 1.4 ABD bardzo dobrze znosi LPG. U mnie zalozony przy przebiegu 90 kkm, obecnie mam 332 kkm. Mam I-gen, czyli ze sruba na wezu gazu i centralka STAG2-G. Spadek mocy jest, ale do codziennych dojazdow do pracy w sam raz.
Spalanie 8l trasa, 9l miasto.
Podobno wszyscy polecaja zalozyc blosa, wtedy nie bedzie spadkow mocy na LPG.
Teraz latem wogole nie uzywam benzyny, tylko odpalam na LPG. W sumie odpalanie u mnie na samym LPG zaczyna sie juz jak temp. powietrza wzrosnie do ok +7, wtedy benzynka uzywana tylko jako "dopalacz" przy wyprzedzaniu.
Spalanie 8l trasa, 9l miasto.
Podobno wszyscy polecaja zalozyc blosa, wtedy nie bedzie spadkow mocy na LPG.
Teraz latem wogole nie uzywam benzyny, tylko odpalam na LPG. W sumie odpalanie u mnie na samym LPG zaczyna sie juz jak temp. powietrza wzrosnie do ok +7, wtedy benzynka uzywana tylko jako "dopalacz" przy wyprzedzaniu.
Ostatnio edytowano 11 lip 2011, o 13:40 przez prezesik, łącznie edytowano 1 raz
-

prezesik - Members
JA taksamo mam 1.4 ABD jednopunkt instalacja to bingo-m
spalanie w trasie nawet 7 litrów na autostradzie
a tak zwykła trasa to prawie 8 miasto<wrocłąw> 9-9,5 litra
polecam sam przejechałem 50 tys
koszt załorzenia to 1500 instalacja plus przewody swiece filtr powietrza 100 zł
można jeszcze wymienic kopułke i palec z 80 zł ale u mnie nie było potrzeby
zbiornik w kole 25-27 litrów zalerzy jaka pora roku zasięg 300-350 km
zmodyfikowałem troche zbiornik i zalewam obecnie 32-34 litry robie 400 -500 km
w sumie teraz mniej smigam ale zaraz jak zamontowałem wy miesiecznie zamiast na bezynce robic 1000 km robiłem 2500 na lpg
co do wyprzedzania trzeba zderukowac i na obroty wejsc wolno zbiera sie chyba że obroty 3500 i wiecej 3-4 bieg
odpalam na bezynce ale że mam zrąbany czujnik temperatury na parowniku to przegazuje i zaraz na LPG
polecam zamontowac przekaznik by na lpg nie pracowała pompa paliwa w baku czesto siada a koszt nawet 150 zł
spalanie w trasie nawet 7 litrów na autostradzie
a tak zwykła trasa to prawie 8 miasto<wrocłąw> 9-9,5 litra
polecam sam przejechałem 50 tys
koszt załorzenia to 1500 instalacja plus przewody swiece filtr powietrza 100 zł
można jeszcze wymienic kopułke i palec z 80 zł ale u mnie nie było potrzeby
zbiornik w kole 25-27 litrów zalerzy jaka pora roku zasięg 300-350 km
zmodyfikowałem troche zbiornik i zalewam obecnie 32-34 litry robie 400 -500 km
w sumie teraz mniej smigam ale zaraz jak zamontowałem wy miesiecznie zamiast na bezynce robic 1000 km robiłem 2500 na lpg
co do wyprzedzania trzeba zderukowac i na obroty wejsc wolno zbiera sie chyba że obroty 3500 i wiecej 3-4 bieg
odpalam na bezynce ale że mam zrąbany czujnik temperatury na parowniku to przegazuje i zaraz na LPG
polecam zamontowac przekaznik by na lpg nie pracowała pompa paliwa w baku czesto siada a koszt nawet 150 zł
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
• Strona 1 z 1
Powrót do Silniki benzynowe (LPG)