Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
zwrotnica helix
Witam mam do was pytanie czy mógł bym zamiast podlanczac tweetery z zestawu helixa mogę podpiąć w zwrotnice tweetery będące w desce rozdzielczej???? Czy jest możliwość upalenia czegoś????
-

Taksi - Gaduła
tweetery w desce, o ile są oryginalne VW to mają już wbudowane zwrotnice (kondensatorki) i podpinając je pod kolejną zwrotnicę narobisz bajzlu w częstotliwości, ale de facto, nic złego się z nimi nie stanie..
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
To co może byś polecił wogole je odlonczyc???? Bo jak wezmę głośniej muzę sycza mi dość ostro a nawet mógł bym powiedzieć ze pocharkuja od basu 

-

Taksi - Gaduła
Wydłub je na wierzch, sprawdź, czy mają owe kondensatory.
Odłączenie ich spowoduje, iż nie będziesz miał wysokich tonów a słuchanie czegokolwiek na samych midbasach może być męczące..
Skoro grają za głośno, to można je jeszcze podpiąć pod osobne kabały radia (tył) jeśli są wolne, wówczas FADER-em ustawisz ich poziom w stosunku do drzwi.
Odłączenie ich spowoduje, iż nie będziesz miał wysokich tonów a słuchanie czegokolwiek na samych midbasach może być męczące..
Skoro grają za głośno, to można je jeszcze podpiąć pod osobne kabały radia (tył) jeśli są wolne, wówczas FADER-em ustawisz ich poziom w stosunku do drzwi.
.
.
-

Tzn ja nie chce jeździć bez wysokich tonow. Mam tweetery i z zestawu helixa i mam pioniery...poprostu chciał bym wyciszyć te ori z deski 

-

Taksi - Gaduła
Podłacz te Helixy, tylko koniecznie poprzez zwrotnicę, co prawda do najłagodniejszych nie należą, ale może będą ci bardziej pasowały niż te co masz.
.
.
-

Jak masz tweetery z zestawu Helixa, to je podłącz. Tylko jak slavwek pisze, poprzez zwrotnicę.
Ori tweetery w trójce są bardzo męczące.
Jeżeli jeszcze masz wszystkie tweetery podłączone ( już pomijam jak i do czego ), to masz tam niezły sajgon.
Ori tweetery w trójce są bardzo męczące.
Jeżeli jeszcze masz wszystkie tweetery podłączone ( już pomijam jak i do czego ), to masz tam niezły sajgon.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
- gawior
- Gaduła
Wiec tak odlaczylem te ori w desce i helixy podlonczylem wraz z pionierami do zwrotnicy tera jest dużo lepiej jednak te z deski zaguszaly cały dźwięk w woferow
ciekawe tylko czy podpięte tweetery pioniera do tweeterow helixa nie narobia jakiegoś zwarcia bądź nie popala zwrotnicy.
ciekawe tylko czy podpięte tweetery pioniera do tweeterow helixa nie narobia jakiegoś zwarcia bądź nie popala zwrotnicy.-

Taksi - Gaduła
Może wytłumaczenie będzie głupie ale udało mi się wyrwać kopertowki z vento z materiałem tylko jakiś pacan wyciol w nich dziury
w kturych mial gwizdki musiałem je czymś zaslepic a gwizdek helixa wpasował się tam idealnie a pioniera wstawiłem na wysokości uszu.
w kturych mial gwizdki musiałem je czymś zaslepic a gwizdek helixa wpasował się tam idealnie a pioniera wstawiłem na wysokości uszu.-

Taksi - Gaduła
Świetny pomysł, żeby tweetery dawać na wysokości skarpetek
Podłączone razem szeregowo 2 głośniki dają ci impedancję poniżej dopuszczalnej radia, więc jesli ma coś zaszkodzić, to pójdzie końcówka mocy w radiu.
Nie rób bajzlu, odłącz tweetery z dołu. Kopertówki można naprawić, np pokrywając je na nowo materiałem.
Druciarni mówimy stanowczo NIE.
Podłączone razem szeregowo 2 głośniki dają ci impedancję poniżej dopuszczalnej radia, więc jesli ma coś zaszkodzić, to pójdzie końcówka mocy w radiu.
Nie rób bajzlu, odłącz tweetery z dołu. Kopertówki można naprawić, np pokrywając je na nowo materiałem.
Druciarni mówimy stanowczo NIE.
.
.
-

a czy tweetery pioniera mogą być podlonczone pod zwrotnice??? Nie da się naprawić kopertowki
podesle dziś zdjęcia jak to wygląda. Te gwizdki nie są wmontowane ze grają w skarpety są skierowane ku górze....jak by na tym spadzie do schowków kopertowki zwrucone są ku górze.
podesle dziś zdjęcia jak to wygląda. Te gwizdki nie są wmontowane ze grają w skarpety są skierowane ku górze....jak by na tym spadzie do schowków kopertowki zwrucone są ku górze.-

Taksi - Gaduła
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio