Witam
Na samym początku powiem ze mam na zestaw czyli (radio + głośniki) 800 zł i szperając troche na allegro znalazłem takie coś
radio:
głośniki
co myślicie o tym zestawie proszę o wasz opinie i jakieś inne propozycje na radio i głośniki
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
za mocne głośniki do tego zestawu, mysle ze trzeba by było dołożyć jeszcze wzmacniacz, bo nie ma sensu inwestować w głośniki jeśli mają być podpięte pod radyjko, lepiej kupić tańsze głośniki bo i tak różnicy nie zauwazysz
a co do radia, to całkiem dobry wybor
a co do radia, to całkiem dobry wybor

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
dokupił bym jeszcze do tego co podałeś wzmacniacz, np http://www.allegro.pl/item413211235_wzm ... gwar_.html
moze tez nie ma tych 100 W w RMSie, ale napewno będzie o niebo lepiej grało, nie jest zbyt drogi ja na taką moc, a w przyszłości podepniesz pod niego jeszcze jakiś dobry subwoofer, ewentualnie kolejny zestaw głośników w tylne drzwi
moze tez nie ma tych 100 W w RMSie, ale napewno będzie o niebo lepiej grało, nie jest zbyt drogi ja na taką moc, a w przyszłości podepniesz pod niego jeszcze jakiś dobry subwoofer, ewentualnie kolejny zestaw głośników w tylne drzwi

Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
to ten wzmacniacz by wystarczył czy ciut lepszy powinien być?
a jak bym zakupiłem ten wzmacniacz to jak by musiała cała ta instalacja wyglądać tych głośników zwrotnic radia i wzmacniacza aha jeszcze jedno pytanko a jak bym na parę tygodni podłączył te głośniki bez wzmacniacz to by bardzo źle grało i czy by mogło coś uszkodzić
a jak bym zakupiłem ten wzmacniacz to jak by musiała cała ta instalacja wyglądać tych głośników zwrotnic radia i wzmacniacza aha jeszcze jedno pytanko a jak bym na parę tygodni podłączył te głośniki bez wzmacniacz to by bardzo źle grało i czy by mogło coś uszkodzić
- dawidlp19
- Berbeć
najlepiej jak by złożyć taki zestaw zeby wzmacniacz miał takie same moce jak głośniki, albo przynajmniej +/- 25 W w zależności od mocy oczywiście, jak podłączysz głośniki do radia i nie będziesz ich "katował" to nic sie stać nie powinno, choć mogą się spalić końcówki mocy w radyjku
a co do instalacji jest banalnie prosta, wznacniacz podłączasz do akumulatora oczywiście, kablami typu chinch łączysz radio ze wzmacniaczem (będziesz musiał zastosować rodzielacz bo radio ma wyjście na 2 chinche a do wzmacniacza wchodzą 4), dodatkowo jeden mały kabelek z radia do wzmacniacza (sterowanie, REMOTE, odpowiada za włączanie/wyłączanie wzmacniacza razem z radiem), ze wzmacniacza ciągniesz kable głośnikowe aż do przednich drzwi, tam podłączasz zwrotnice i od zwrotnicy kablem głośnikowym odpowiednio do woofera i tweetera (zwrotnice najlepiej umieścić w podszybiu, pod tweeterem, ze względu na to by nie musieć się dwa razy przebijać kablem przez gumową złączkę drzwi)
jak nie bardzo kumasz, mogę narysować prosty schemacik
a co do instalacji jest banalnie prosta, wznacniacz podłączasz do akumulatora oczywiście, kablami typu chinch łączysz radio ze wzmacniaczem (będziesz musiał zastosować rodzielacz bo radio ma wyjście na 2 chinche a do wzmacniacza wchodzą 4), dodatkowo jeden mały kabelek z radia do wzmacniacza (sterowanie, REMOTE, odpowiada za włączanie/wyłączanie wzmacniacza razem z radiem), ze wzmacniacza ciągniesz kable głośnikowe aż do przednich drzwi, tam podłączasz zwrotnice i od zwrotnicy kablem głośnikowym odpowiednio do woofera i tweetera (zwrotnice najlepiej umieścić w podszybiu, pod tweeterem, ze względu na to by nie musieć się dwa razy przebijać kablem przez gumową złączkę drzwi)
jak nie bardzo kumasz, mogę narysować prosty schemacik

Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
dawidlp19, wg mnie, kable pociagnoąc jest dość prosto, najtrudniej się do tego zabrać, ale jak już się przekonasz to zobaczysz ze to jest dość proste, kable wszystkie kładziesz w progach, jak je zdejmiesz to zobaczysz ze jest tam dość miejsca, pozatym wszystkie kable idą tamtędy właśnie
oto prosty schemacik:
KOLORY KABLI:
CZERWONY - kabel zasilający, najlepiej jakiś dość gruby (UWAGA ! Dla bezpieczeństwa warto założyć bezpiecznik jak najbliżej akumulatora!)
CZARNY - masowy, przykręcasz gdzieś do karoserii
ZIELONY - kabel typu CHINCH, sygnał dźwiękowy między radiem a wzmacniaczem
(jeśli radio nie ma wyjść na 4 kanały tylko 2, dajesz na końcu jakiś rozgałęziacz)
NIEBIESKI - kabel REMOTE, sterowanie wzmacniaczem, podpinasz pod kostkę ISO pod kabelek z napisem REMOTE, lub STEROWANIE ANTENĄ ELEKTRYCZNĄ, przeważnie koloru właśnie niebieskiego. Radia Pioneera mają juz przygotowaną ładną wtyczkę na tym kabelku, więc nic nie trzeba przecinać.
ŻÓŁTY - kabel głośnikowy, najlepiej odpowiedni do mocy głośników, im mocniejsze tym większy przekrój, od wzmacniacza do ZWROTNIC (zielone kwadraty), potem od zwrotnic do tweeterów i wooferów.Podłączasz również tym kablem Subwoofer (tak jak na schemacie, czyli robisz mostek, z dwóch kanałów robisz jeden, aby mieć większą moc) (Z jednego kanału bierzesz "+" a z drugiego "-")
Najlepiej jeszcze wygłuszyć drzwi i dać dystanse, dokładny opis jest na tej stronie:
http://www.audiotuning.pl/car-audio,golf_3.html
Opis taki długi, aby mogl skożystać z tego również inni
Pozdrawiam 
oto prosty schemacik:
KOLORY KABLI:
CZERWONY - kabel zasilający, najlepiej jakiś dość gruby (UWAGA ! Dla bezpieczeństwa warto założyć bezpiecznik jak najbliżej akumulatora!)
CZARNY - masowy, przykręcasz gdzieś do karoserii
ZIELONY - kabel typu CHINCH, sygnał dźwiękowy między radiem a wzmacniaczem
(jeśli radio nie ma wyjść na 4 kanały tylko 2, dajesz na końcu jakiś rozgałęziacz)
NIEBIESKI - kabel REMOTE, sterowanie wzmacniaczem, podpinasz pod kostkę ISO pod kabelek z napisem REMOTE, lub STEROWANIE ANTENĄ ELEKTRYCZNĄ, przeważnie koloru właśnie niebieskiego. Radia Pioneera mają juz przygotowaną ładną wtyczkę na tym kabelku, więc nic nie trzeba przecinać.
ŻÓŁTY - kabel głośnikowy, najlepiej odpowiedni do mocy głośników, im mocniejsze tym większy przekrój, od wzmacniacza do ZWROTNIC (zielone kwadraty), potem od zwrotnic do tweeterów i wooferów.Podłączasz również tym kablem Subwoofer (tak jak na schemacie, czyli robisz mostek, z dwóch kanałów robisz jeden, aby mieć większą moc) (Z jednego kanału bierzesz "+" a z drugiego "-")
Najlepiej jeszcze wygłuszyć drzwi i dać dystanse, dokładny opis jest na tej stronie:
http://www.audiotuning.pl/car-audio,golf_3.html
Opis taki długi, aby mogl skożystać z tego również inni
Pozdrawiam 
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
Bardzo dziękuje za pomoc
[ Dodano: 2008-08-18, 14:04 ]
Wczoraj jeszcze się trochę rozglądałem za radiami i oprócz Pioneera znalazłem cos takiego i teraz moje pytanie które z tych radi by było najlepsze
1 tak jak na poczatku w poscie Pioneer DEH-4000UB
2 Kenwood KDC-W5041UA
3 JVC KD-G351
4 JVC KD-441
5 Panasonic CQ-RX 300
6 Sony CDX-GT424U
7 Sony MEX- BT2500
8 Pioneer DEX-3000MP
[ Dodano: 2008-08-18, 14:04 ]
Wczoraj jeszcze się trochę rozglądałem za radiami i oprócz Pioneera znalazłem cos takiego i teraz moje pytanie które z tych radi by było najlepsze
1 tak jak na poczatku w poscie Pioneer DEH-4000UB
2 Kenwood KDC-W5041UA
3 JVC KD-G351
4 JVC KD-441
5 Panasonic CQ-RX 300
6 Sony CDX-GT424U
7 Sony MEX- BT2500
8 Pioneer DEX-3000MP
- dawidlp19
- Berbeć
dawidlp19 napisał(a):1 tak jak na poczatku w poscie Pioneer DEH-4000UB
2 Kenwood KDC-W5041UA
ja bym stawiał na pionka lub kenwooda
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
witam jeśli myślisz o soniaku to polecam coś takiego
mam właśnie takie radio i naprawde fajnie gra
[ Dodano: 2008-08-18, 16:12 ]
a co do głośników to polecam BLAUPUNKT
mam właśnie takie radio i naprawde fajnie gra
-

pawelek03576 - Gaduła
pawelek03576 napisał(a):witam jeśli myślisz o soniaku to polecam coś takiego
mam właśnie takie radio i naprawde fajnie gra![]()
PiJey88 a ty co sądzisz o tym radyjku co poleca pawelek03576
- dawidlp19
- Berbeć
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio