Wzmacniacz problem

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Wzmacniacz problem

Postprzez drewnom » 20 maja 2014, o 21:02

Witam. Mam jakiś dziwny problem z wzmacniaczem.

Był dłuższy czas odłączony, głośniki grały na radiu. Był podłączony pod wszystkie kable jedynie odłączony bezpiecznik.

Po podłączeniu kabli itp, zaczęły się jakieś dziwne piski co 2-3 sekundy. Jak spojrzałem do wzmacniacza, lampeczka się zapala i gaśnie i tak w kółko. Przy kablach zasilających wszystko jest cacy, problem leży po stronie sygnału?

Gdy podłącze sygnał we wtyczkę czerwoną (tylko tą) gra sobie cichutko, gdy podłączę białą zaczyna się sekwencja nieskończonych pisków...


Czego to wina? Wzmacniacza? Kabli sygnałowych? czy Radia?


info:
Radio JVC KD-X30
Wzmak, Axton Caa30
Sygnał Hollywood jakiś tam.
Avatar użytkownika
drewnom
Badacz tematu
 
Posty: 245
Dołączył(a): 10 paź 2013, o 18:14
Lokalizacja: Przedecz

Wzmacniacz problem

 

Postprzez adi » 21 maja 2014, o 09:56

sprawdź kable sygnałowe może gdzies sie przetarły przerwały i kasty dotykają .....
Avatar użytkownika
adi
Czytacz
 
Posty: 97
Dołączył(a): 28 mar 2012, o 21:30
Lokalizacja: Opalenica

Postprzez slavwek.ie » 21 maja 2014, o 10:31

Poczyść styki zasilania bo zazieleniały pewnie, skoro kontrolka mruga.
Do wyczyszczenia wszystko, od wzmacniacza do aku.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez drewnom » 21 maja 2014, o 11:06

Z innego forum dowiedziałem się, że na 99% uwaliłem masę w radiu...

Radio kupione w euro rtv agd z rozszerzoną gwarancją to być może mi to naprawią...
Avatar użytkownika
drewnom
Badacz tematu
 
Posty: 245
Dołączył(a): 10 paź 2013, o 18:14
Lokalizacja: Przedecz

Postprzez slavwek.ie » 21 maja 2014, o 11:54

Masa RCA nijak nie ma się do mrugania wzmacniacza, przyczyną tego jest błąd w zasilaniu.
Zakłócenia owszem mogą być od masy RCA
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez drewnom » 21 maja 2014, o 12:03

slavwek.ie, To weź przeczytaj tam na forum od car audio co oni pisali. Ty bardziej ogarniasz ;)

Czyli Twoim zdaniem nie jest pewne że uwaliłem tą masę ??
Powiedz mi jak sprawdzić właśnie to żeby mieć pewność i wykluczyć, albo potwierdzić że to przez to.

Dzisiaj pójdę i zerknę, na podłączenie kabli. Wiem że + przy aku nie ma żadnych nalotów i niepokojących rzeczy, Jedynie może być problem przy masie tam gdzie do śruby podłączałem bo chyba tam woda przez jakiś czas wchodziła do środka (noo jakoś z tamtej strony)



Tylko właśnie jak rca nie jest podłączone to lampka w ogóle nie świeci, dopiero jak podłącze rca to mruga
Avatar użytkownika
drewnom
Badacz tematu
 
Posty: 245
Dołączył(a): 10 paź 2013, o 18:14
Lokalizacja: Przedecz

Postprzez slavwek.ie » 21 maja 2014, o 12:11

Styki zasilania w warunkach auta będą zawsze zachodzić nalotem, chyba że zastosujesz złote konektory, masę trzeba przesmarować wazelina techniczną.
Przejrzyj ten temat, bo nie chce mi się opisywać od nowa
http://www.golf3.pl/topics8/pisk-po-odp ... t68238.htm
Na 100% wzmacniacz nie ma masy, ciągnie ją z gniazd RCA.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez drewnom » 21 maja 2014, o 12:13

konektory wszystkie mam złote, ale o tym żeby coś tam przesmarować nie wiedziałem.



Sławku powiedz mi proszę jak sprawdzić czy ta masa jest uwalona w radiu ( nie pisz jak jest to w tym temacie co podałeś - zaraz zaczynam czytać)
Avatar użytkownika
drewnom
Badacz tematu
 
Posty: 245
Dołączył(a): 10 paź 2013, o 18:14
Lokalizacja: Przedecz

Postprzez slavwek.ie » 21 maja 2014, o 12:15

Złote, miałem na myśli ze złota a nie pozłacane miedziane
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez drewnom » 21 maja 2014, o 12:21

Hah, no wiesz chyba właśnie takie są :P Kolor taki mają, a kosztowały ~1zł jeden nawet pewnie mniej

[ Dodano: 2014-05-21, 19:25 ]
Po owinięcia kablem zewnętrznej części czincza i drugim końcem dotknięcie obudowy radia, muzyczka gra normalnie.

BA bez tego kabla wzmak gra już jednostajnie, lecz po włączeniu są odgłosy silnika.
Avatar użytkownika
drewnom
Badacz tematu
 
Posty: 245
Dołączył(a): 10 paź 2013, o 18:14
Lokalizacja: Przedecz


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości