Wzmacniacz Magnat i trzeszczacy jeden kanal

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Wzmacniacz Magnat i trzeszczacy jeden kanal

Postprzez dawi19 » 6 lut 2013, o 19:51

Witam

Posiadam wzmacniacz Magnat Classic 360 RAPBULL 4-kanalowy.
podlaczone mam do niego 2 glosniki Paying Alien oraz subwoofer LTC ( mostek )
wszystko gralo fajnie przez 1 dzien dzis jadac uslyszalem trzaski w jedyn glosniku, po sprawdzeniu okazalo sie ze trzeszczy glosnik podlaczony pod 2 kanal.
no to przemienilem ten glosnik na 1 kanal i gra normalnie, wiec cos jest z 2 kanalem.

Bardzo prosze o pomoc
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Wzmacniacz Magnat i trzeszczacy jeden kanal

 

Postprzez Andrew » 6 lut 2013, o 19:53

prawdopodobnie spalila sie końcówka mocy...
Avatar użytkownika
Andrew
Badacz tematu
 
Posty: 179
Dołączył(a): 24 maja 2012, o 19:09
Lokalizacja: pruszcz gdanski

Postprzez dawi19 » 6 lut 2013, o 20:26

a jak to sprawdzic? bo rozkrecilem obudowe i wszystko wyglada jak nowe. tylko taki maly rezystorek R109 jest czarny jakby przepalony
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez bogib184 » 6 lut 2013, o 20:33

Jak nie znasz się na elektronice i nie wiesz gdzie miernik przyłożyć, to oddaj do naprawy.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez dawi19 » 6 lut 2013, o 20:39

tam zaznaczone czerownym x to to mam czarne jakby przepalone

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez k0nr4d » 6 lut 2013, o 22:47

Spalony rezystor, do wymiany i potem testy, czy działa. Stopień końcowy nie klęknął, bo by nic nie było słychać, gdyby tak było.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez dawi19 » 7 lut 2013, o 21:06

ok byl spalony opornik 100 ohm zostal wymieniony ale sie grzeje przy glosnym sluchaniu
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez k0nr4d » 7 lut 2013, o 21:10

Tylko on się grzeje, czy cały wzmacniacz? Jeśli wzmacniacz, to normalne, MOSFETy dużo energii tracą na ciepło. Ale jeśli grzeje się tak, że parzy, to już jest coś nie tak.
Avatar użytkownika
k0nr4d
Gaduła
 
Posty: 424
Dołączył(a): 1 cze 2009, o 21:53
Lokalizacja: Łódź

Postprzez dawi19 » 7 lut 2013, o 21:17

grzeje sie sam ten opornik i jak gra normalnie to jest ok a jak podglosnie to grzeje sie az parzy. sam opornik wszystko inne jest ok
dawi19
Badacz tematu
 
Posty: 374
Dołączył(a): 22 cze 2010, o 23:43
Lokalizacja: Rybnik


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość