wzmacniacz i tuba

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

wzmacniacz i tuba

Postprzez raf.corp7 » 13 paź 2013, o 18:50

hej kupiłe taki wzmacniacz http://www.ceneo.pl/597040#tab=spec
i mam tube w takim kształcie http://www.ceneo.pl/1663533 tylko ze głosnik mam głosnik magnata 30cm 1000W w niej
i mam takie pytanie jak ustawić wzmacniacz bo tam sa takie pokrętła . a wzmacniacz zasila tylko tube bez głosników
pozdrawiam i z góry dziękuje .
raf.corp7
Czytacz
 
Posty: 69
Dołączył(a): 23 gru 2012, o 16:05
Lokalizacja: Małopolska

wzmacniacz i tuba

 

Postprzez gawior » 18 paź 2013, o 18:40

Po primo masz subwoofer, a nie tubę w kształcie... , bo to już w ogóle jest przeinaczenie.
Kolejny raz zapożyczę zdjęcie z elektrody :
Kod: Zaznacz cały
http://obrazki.elektroda.pl/7858239600_1330969247.jpg

Jednakże utarło się używać słowa tuba, ale nie np. tuba w kształcie kwadratu :)

Kolejna sprawa, to to jak by ten głośnik dostał 1000W, to by wyleciał ci z bagażnika.
Zapewne w te 4x50W widniejące na radiu też wierzysz ?
Jak dobrze pamiętam, to to ustrojstwo ma napisane 800W MAX, a 250W, czy 300W RMS i tylko ta moc cię interesuje.
Wzmacniacz za to ma według tego co podaje producent 4x60W, lub 2x160W ( co także może być lekko zawyżone ). Tak czy inaczej sub 300W goniony przez wznak 160W szału raczej nie zrobi.

Teraz do rzeczy.
Jak ustawić ?
Na początek zapamiętaj, że pokrętło GAIN ( tudzież LEVEL ) nie jest regulacją głośności, tylko regulacją czułości wejścia i służy w skrócie do zgrania radia ze wzmacniaczem.
To jest bardzo częsty błąd osób zielonych ( bez obrazy ).

Jak już będziesz miał podpięte wszystko do kupy, to skręcasz na minimum pokrętło GAIN na kanałach pod które masz zapięty subwoofer ( rozumiem że pod mostek ). Wyłączasz wszystkie podbicia, lub dajesz na zero. Załączasz filtr dolno-przepustowy i ustawiasz według własnego upodobania, ale nie przekraczał bym 80Hz ( zazwyczaj ustawia się w przedziale 60-80Hz ).
Teraz czas na radio. Normalnie ustawia się na około 3/4 skali, ale masz głośniki pod radio podpięte, więc odpada, bo pewnie zniekształcenia pojawią się wcześniej.
Wyłączasz w radiu podbicia basów itp. Regulację suba w radiu ustawiasz na środku, lub na zero jak masz regulacje np. od -5 do 5 ( czyli także na środku skali ).
Ustawiasz głośność taką przy której głośniki pod radiem grają poprawnie, bez rzężenia, charczenia itp. niechcianych dźwięków. Zapamiętaj tę wartość na skali.
Najlepiej odłącz kostkę z radia z przewodami do głośników i po tym ustaw głośność na wcześniej zapamiętaną wartość.
Teraz podkręcasz GAIN ( ma grać tylko sub ) na wzmacniaczu do chwili, aż usłyszysz niechciane dźwięki itp. i od tego momentu cofasz lekko pokrętło GAIN

Podłączasz wszystko z powrotem i tyle.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez mateusz_918 » 27 paź 2013, o 12:24

gawior jak bym ja swój głosnik wrzucił w tę tybe co na rysunku jest to te deski by sie rozpadły XD 1800w pionka na wzmacniaczu G.Z ale mam podobnie tyle ze bez tych desek w środku :oops:
mateusz_918
Gaduła
 
Posty: 444
Dołączył(a): 28 paź 2012, o 17:51
Lokalizacja: Lech Poznań
Rocznik: 96
Silnik: 1.9 AFN
Paliwo: ON
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez robert19kor » 28 paź 2013, o 22:58

mateusz_918 napisał(a):gawior jak bym ja swój głosnik wrzucił w tę tybe co na rysunku jest to te deski by sie rozpadły XD 1800w pionka na wzmacniaczu G.Z ale mam podobnie tyle ze bez tych desek w środku :oops:


żeby ten pioneer miał z 400 prawdziwego rmsu to będzie dobrze :-o
robert19kor
Badacz tematu
 
Posty: 369
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 18:16
Lokalizacja: Koronowo

Postprzez gawior » 21 lis 2013, o 23:46

Oj jesteś naiwny :)
Podaj proszę model tego głośnika i wzmacniacza który go napędza, to będzie można wyprostować informacje ile to ma mocy.

Dogrzebałem się i Pioneer TS-W307D2 to naprawdę ma mocy, że łojoj, a jak jeszcze połączyć to z mocą wytwarzaną przez Magnat Edition Two, to już łeb urywa ;)

Przetwornik ten ( głośnik ) ma 400W RMS, a twój wzmacniacz, którym go zasilasz ma ( o ile ma, bo to wątpliwe ) 150W w mostku. Tak więc masz troszeczkę za mało mocy pod ten głośnik i znając życie katujesz i jego i wzmacniacz dostaje w d... poprzez przestery.
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron