przez Snejk18 » 22 lis 2009, o 18:15
Ja SQ ustawiałem tak, że kiedy kanał był pusty poprostu przekręciłem go na maksa w lewo i powoli kręciłem w prawo aż szumy zniknęły. I mniej więcej tak jeżdżę i tak jest dobrze. Ale ja mieszam poza miastem, więc "pusty" kanał 19 mam dość często. W mieście raczej nie jest to możliwe. Natomiast w moim CB nie mam pokrętła RF więc z tym Ci nie pomogę.
Zajrzyj do instrukcji tam powinno być opisane jak je ustawiać.
Ale jest jeszcze jeden problem, szumów kompletnie nie zlikwidujesz, bo na nie składa się jeszcze kilka innych czynników.
Czasami inni użytkownicy CB mają kiepskiej jakości radia, albo w jakiś sposób nie działające prawidłowo, uszkodzone i będziesz słyszał szumy albo i gwizdy kiedy będziesz z nimi rozmawiał.
Podobne "dodatkowe efekty dźwiękowe" będziesz miał kiedy ktoś będzie za daleko albo zbyt blisko.
No i jest jeszcze jedno a mianowicie zewnętrze źródła zakłóceń. Czasami różnego rodzaju urządzenia w jakichś fabrykach powodują zakłócenia na tych pasmach i to także słychać w postaci szumów, ja jadąc do pracy na jednym konkretnym odcinku "słyszę" najprawdopodobniej jakiś radar albo coś w tym stylu (obniżający się ton w równych odstępach czasu).
Będąc użytkownikiem CB niestety musisz się do tego przyzwyczaić. Ja sam ściszam radio, żeby tak bardzo nie szumiało, mój szwagier skręca SQ na maksa w prawo, bo nie znosi zupełnie tych szumów. A drugi znowu jeździ z rozkręconym na maksa (max w lewo) bo twierdz,i że tak musi być. Każdy ma jakiś sposób, żeby sobie z tym radzić, ale kompletnie tego niestety nie zlikwidujesz. Jak skręcisz za bardzo SQ to też część rozmów będzie niesłyszalna.