Skrzynka

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez Toowi25 » 28 lip 2013, o 21:30

Nie, no raczej zdecyduje się na te woofery w drzwiach, tylko tak jak mówie nie mam czasu na montaż tego, ale to już jakoś się może uda. A mam jeszcze takie pytanie, bo mam oryginalne radio w golfie, i nie wiem czy tez tak jak w Mk2 trzeba będzie zdejmować tapicerkę, żeby go wyciągnąć czy się obejdzie jakoś, bo tam są jakimiś wkrętami przykręcone czy coś. Wiecie coś na ten temat?
Avatar użytkownika
Toowi25
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 21 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Nowy Sącz

 

Postprzez saszelqq » 28 lip 2013, o 21:39

Radio przykręcone wkrętami? Pierwsze słyszę :P Ja też mam oryginalne radio i wystarczy z obu stron mocno podważyć śrubokrętem i wychodzi całe radyjko ;-)
Avatar użytkownika
saszelqq
Members
 
Posty: 2458
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 00:09
Lokalizacja: Białystok
Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez gawior » 29 lip 2013, o 09:10

Ja natomiast nie polecam za 255 zł z wysyłką tych DSK
Za około 250zł możesz kupić woofery GMS 1865 + tweetery Sinuslive NEO 25s

Zagra to puki co pod radiem już jako tako, a wzmacniacz późniejszym czasie zwieńczy dzieła.
Oczywiście drzwi wygłuszone powinny być, czy to pod głośniki pod radiem, czy pod wzmacniaczem.

Mając gwizdki w podszybiu i sub w bagażniku nie masz lwiej części pasma środkowego i nie będzie to normalnie grało. Z bagażnika dudnienie, a z przodu "świsty" tweeterów.

Nie polecam też "zestawów" sub + wzmacniacz. Często jest to od du... strony dobrane. Chyba komuś zalegało na półce sklepowej. Często też skrzynki pod jakiś tam głośnik nie są liczone pod niego. Po prostu to jakaś tam skrzynka i wsadzony głośnik. Takie coś nie gra w pełnej możliwości głośnika. Skrzynka powinna być liczona pod konkretny głośnik z jego parametrów T/S

Do tego wszystkiego dochodzą kable. Sporo osób pomija to licząc koszt, bo liczą głośnik i wzmacniacz, a same kable ( zasilające, sygnałowe, głośnikowe ), to koszt ponad 100zł

Tak więc mając 400zł nic ciekawego nie kupisz, a odliczając kable po taniości, to masz nawet 300zł
Możesz nabyć STX 10", który jest przyzwoitym głośnikiem i tanim. Do tego szukać AXTON C402, lub C400x2 ( 350-360 prawdziwych watów ). Jednakże dalej 400zł to za mało.
Wzmacniacze te kosztują w okolicy 200zł, kable 100zł, głośnik 150zł i samemu musisz zrobić skrzynkę ( są parametry skrzynki do tego głośnika w sieci ). Koszt materiału to też jakieś 50zł i własna praca ( o ile mamy odpowiednie narzędzia ).

Natomiast mając 400zł do dyspozycji kupisz te głośniki co wymieniłem wyżej i do tego dystanse na razie, żeby głośniki nie wisiały na tapicerce drzwi. Zostanie ci parę groszy, które możesz odłożyć na wygłuszenie i zbierać kasę dalej.
Takie wyjście zapewni ci już jakieś granie. Zrobisz wygłuszenie, to będzie już poprawne granie na jakimś poziomie. Dalej to wzmacniacz do tego, a później kolejny + sub ( chyba że kupisz czterokanałowy, ale czterokanaówki z dobrą jakością i mocne w mostkach do najtańszych tez nie należą ).
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez assesino » 29 lip 2013, o 09:23

Toowi25 napisał(a):bo mam oryginalne radio w golfie

A przy tym radiu to i tak o przyzwoitej jakości to można pomarzyć, wzmak odpada bo tam, jak sie nie mylę nie ma wyjść RCA.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

Postprzez Toowi25 » 30 lip 2013, o 15:29

assesino napisał(a):
Toowi25 napisał(a):bo mam oryginalne radio w golfie

A przy tym radiu to i tak o przyzwoitej jakości to można pomarzyć, wzmak odpada bo tam, jak sie nie mylę nie ma wyjść RCA.


A ja nie mówiłem, że to pod seryjnym radiem będzie grało :-P

Dobra dzięki za rady
Avatar użytkownika
Toowi25
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 21 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez saszelqq » 30 lip 2013, o 16:26

assesino napisał(a):
Toowi25 napisał(a):bo mam oryginalne radio w golfie

A przy tym radiu to i tak o przyzwoitej jakości to można pomarzyć, wzmak odpada bo tam, jak sie nie mylę nie ma wyjść RCA.

Nie ma problemu jeśli nie ma wyjścia RCA, są odpowiednie patenty na to ;-)
Avatar użytkownika
saszelqq
Members
 
Posty: 2458
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 00:09
Lokalizacja: Białystok
Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez assesino » 30 lip 2013, o 20:03

Toowi25 napisał(a):A ja nie mówiłem, że to pod seryjnym radiem będzie grało

To napisz co tam wkładasz?
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

Postprzez Toowi25 » 31 lip 2013, o 20:49

assesino napisał(a):To napisz co tam wkładasz?


Chyba będzie pioneer deh-2900 lub jakiś nowszy, słyszałem jak pod nim grają 4x165mm i powiem, że jak pod samym radiem to przyzwoicie:D
Avatar użytkownika
Toowi25
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 21 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez assesino » 31 lip 2013, o 20:57

Jak Tobie się podoba to ok, ale jak myślisz bardziej przyszłościowo o CA w aucie, to jednak dołóż trochę grosza do lepszego radia, a na pewno będziesz zadowolony.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

Postprzez Toowi25 » 3 sie 2013, o 11:15

Aaa, tam na razie wystarczy mi to, u kumpla w aucie ma własnie deh-2900 i gra fajnie. A zresztą, zawsze można zmienić :-) :-P
Avatar użytkownika
Toowi25
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 21 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Nowy Sącz

Postprzez gawior » 4 sie 2013, o 19:25

Ja ci powiem, że pod tym Pionkiem głośniki zagrają praktycznie jak pod każdym innym radiem.
Myślisz, że to radio ma te 4x52W ?
Jak tak to się grubooo mylisz. Dla czego, to sobie sprawdź. Wyjaśnieniem to już ostatnio w niejednym temacie i kolejny raz mi się nie chce. Uwierz na słowo, że to radio ma mniej więcej 4x18W, a jak nie wierzysz, to poszukaj co wcześniej pisałem w innych tematach o tym.

Tutaj masz mniej więcej jak wyprowadzić RCA z radia.
Kod: Zaznacz cały
http://megane.com.pl/topic/8896-tutorial-jak-zrobic-wyjscie-rca-z-radia-fabrycznego/
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Toowi25 » 4 sie 2013, o 20:16

gawior napisał(a):Ja ci powiem, że pod tym Pionkiem głośniki zagrają praktycznie jak pod każdym innym radiem.
Myślisz, że to radio ma te 4x52W ?
Jak tak to się grubooo mylisz. Dla czego, to sobie sprawdź. Wyjaśnieniem to już ostatnio w niejednym temacie i kolejny raz mi się nie chce. Uwierz na słowo, że to radio ma mniej więcej 4x18W, a jak nie wierzysz, to poszukaj co wcześniej pisałem w innych tematach o tym.

Tutaj masz mniej więcej jak wyprowadzić RCA z radia.
Kod: Zaznacz cały
http://megane.com.pl/topic/8896-tutorial-jak-zrobic-wyjscie-rca-z-radia-fabrycznego/


Kolego pomyliłeś tematy, czy jak? :-? Ja wiem ile to radio ma w rzeczywistości i wcale nie prosiłem o jakieś wytłumaczenia

A co do wooferów to zdecydowałem sie na GMS-1865 bo podobno pod radio są dobre
Avatar użytkownika
Toowi25
Czytacz
 
Posty: 65
Dołączył(a): 21 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Nowy Sącz

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość