regeneracja napedu w radiu

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

regeneracja napedu w radiu

Postprzez skolar » 7 sty 2013, o 19:26

witam chcialem zapytac bo posiadam radio sony mex-5dI i juz naped nie zawsze czyta plyty czy jest mozliwosc zregenerowania albo naprawy , albo slyszalem takze ze mozna laser podkrecic a wie moze ktos jak sie to robi??
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

regeneracja napedu w radiu

 

Postprzez Carringtone » 17 sty 2013, o 22:47

Na początek kup płytę czyszcząca ( z takimi szczotkami ), jeżeli to nie pomoże rozkręć radio i przeczyść laser oczywiście nie żadnymi alkoholami tylko specjalnym płynem do czyszczenia laserów :) Jeżeli to nie przyniesie oczekiwanego efektu przydałoby się wymienić laser :)
Carringtone
Czytacz
 
Posty: 36
Dołączył(a): 14 sty 2013, o 01:57
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gawior » 18 sty 2013, o 11:16

Płyta czyszcząca często może więcej zaszkodzić niż pomóc. Spotkałem się już z tym, że płyta czyszcząca porysowała, zmatowiła soczewkę ( jako łebek tez tak załatwiłem laser ).

Możesz spróbować przeczyścić laser czystym alkoholem izopropylowym. Jest to środek do czyszczenia optyki ( i nie tylko ).
Nazywa się to IPA i kupisz w sklepie elektronicznym ( pojemnik 50ml - około 3,2zł ). Moczysz w tym kawałek chusteczki higienicznej ( oddziel jeden listek, jedną warstwę ) i przeciągaj po soczewce ( nie szoruj, nie pucuj ). Jednakże bardzo wątpliwe, że to pomoże, bo częściej winne jest brudne zwierciadło, a tam już się nie dostaniesz ( pod soczewką ). Możesz spróbować przedmuchać laser powietrzem o ile jest kurz na zwierciadle ( jak będziesz sam dmuchał, to nie napluj tam, bo już nie doczyścisz pozostałości po ślinie ). Kompresorem jak będziesz dmuchał, to nie strzel za mocno, żebyś nie powyginał zawieszenia soczewki, bo będzie już kaplica.
Jak laser pada to można podkręcić moc laser śrubką ( są dwie ). Jedna to bodajże skupienie, druga moc, ale jak się nie znasz to wątpliwe, że coś zdziałasz. Ja u siebie jak miałem SONY dawno temu próbowałem, ale pomogło na 2 tygodnie.

Nie jestem pewien jak jest u ciebie, ale w SONY-ówkach był laser KSS-1000 ( dokładniej chyba KSS-1000E ).
Rozbierz i odczyta model lasera najlepiej ( do czyszczenia też musisz rozebrać ).

Koszt takiego to jak dobrze pamiętam dwadzieścia parę złotych ( ale to było kiedyś i sporo sklepów nie ma już w ofercie laserów ) i wymiana to 30min ( może trochę więcej - lepiej powoli, ale żeby działało po złożeniu :) ) z rozebraniem radia i złożeniem do kupy. Przydają się szczypczyki do zakładania sprężynek, bo palcami można nie dojść. W serwisie koszt wymiany to 100-120zł ( lub więcej, bo to zależne od ceny samego lasera ).

Demontujesz radio. Zdejmujesz górę i wypinasz napęd ( wpięty w wejście na płytce ). Żeby wyjąc napęd musisz odkręcić śrubki mocujące i pociągnąć pionowo w górę.
Dalej już demontujesz tak, żeby dostać się do lasera i prowadnicy ( nie pogub sprężynek i zapamiętaj jak były ).
Żeby wyjąc laser musisz wyjąć go z prowadnicą ( laser porusza się z jednej str. po "drucie" ). Odginasz blaszkę, która go trzyma ( ten "drut"/prowadnicę ) i wyjmujesz laser ( odepnij wpierw taśmę ). Wkładasz nowy i składasz do kupy. Po uruchomieniu laser sam się ustawi w miejsce początkowe, więc nie przejmuj się tym w jakim położeniu był laser.

Z tego co napisałem może wyglądać to strasznie, ale nie jest to trudne.


Lasera możesz szukać tutaj:

Kod: Zaznacz cały
http://www.cybor-tech.com.pl/g1-103-lasery-dvd-cddiscman.html
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez skolar » 20 sty 2013, o 14:39

no dzieki koego a powiedz mi w jakich sklepach sie zajmja wymiana takiego lasera ?? tam gdzie naprawiaja rtv ??
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez slavwek.ie » 20 sty 2013, o 21:38

W sklepach to raczej nie naprawią ci radia, w drugiej części pytania padla odpowiedź.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez gawior » 21 sty 2013, o 21:30

Czasem w sklepie jest też prowadzona naprawa, albo w sumie jak ktoś prowadził naprawę, to później wprowadził towar do sprzedaży - raczej chyba to w tę stronę było.

Jednakże żeby6 nie mieszać, to serwis RTV się kłania :)
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez skolar » 21 sty 2013, o 22:34

a wiec tak znalazłem taki sam laser jak w moim radyjku http://north.pl/karta/dax23e-laser,734-WC-2608.html

i jak to wymienie tak jak kolega napisal wyzej to by powinno wszystko smigac tak?
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez gawior » 22 sty 2013, o 16:17

Jak wymienisz, to będzie śmigać.
Natomiast jak masz model lasera, to szukaj na innej stronie !
Za pilota do mojego wcześniejszego radia wołali bodajże 160zł ( w radiu godziny bez pilota nie dało się ustawić. Z pilota było tylko dostępne MENU ).

Natomiast jak zamówiłem przez serwis to zapłaciłem 42zł za oryginał z gwarancją itp.

[ Dodano: 2013-01-22, 15:18 ]
Jak teraz patrzę, to ogólnie nie tylko na polskich stronach te lasery są w cenie.
Na stronie gdzie mają b.db ceny tego lasera nie ma.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez skolar » 22 sty 2013, o 21:20

nom tez przejżalem i ogólnie ten laser tak stoi w granicach 80 zl
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez gawior » 23 sty 2013, o 13:01

Czyli w serwisie nie był by to koszt 100zł :)

Wymiana jest prosta. Więcej grzebania się jest z rozebraniem napędu, żeby dostać się do lasera i prowadnic, niż z samą podmiana głowicy lasera.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez skolar » 23 sty 2013, o 15:59

nom tylko ja mam szufladowy naped wiec po otwarciu szuflady mam laser jak na dloni ;) wiec mysle ze szybko pujdzie;)
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez gawior » 23 sty 2013, o 22:32

Nie mów hop, bo dostać się musisz od spodu do prowadnic. Jednakże fakt, jest prościej niż jak jest wnęka na CD
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość