kupujesz w elektronicznym za parę groszy kondensatory
ceramiczne zakładasz jak na obrazku i cieszysz się dużo mniejszymi zakłóceniami.
często się zdarza że winowajcą są szczotki w alternatorze wtedy najlepiej je wymienić a mając
więcej czasu możemy pokusić się o wyczyszczenie papierem ściernym komutatora w altku .
W CB radiu szumy będą zawsze!!! ale większe gdy korzysta się z anteny magnesowej
w poprzednim poście zapomniałem dodać że zakłócać mogą równiaż lampy ksenonowe
lub świetlówki jeśli takowe montowałeś w autku a dodatkowo sprawdź kabel do anteny
czy nie jest gdzieś przetarty.

. a u ciebie to cuda zaczynaja sie dziac zmien antene na moment pozycz od kolegi i zobaczysz jak radio zachowuje sie na innej antenie wykluczymy wtedy antene . kabel masz nowy ale sprawdz czy podczas montazu nie zgniotles go dzwiami klapa itd moze izolacia styka z goraca zyla(to co jest w srodku kabla) potem dalej sprawdz wszystkie wlyki tak samo przy radiu jak i przy antenie wszystko powinno byc dobrze polutowane nie luzne badz ruszajace sie. acha i powiedz mi czy przypadkiem nie wciskales gruszki przy odlaczonej antenie?? przy radiu nic nie grzebales?? no i podjedz sprawdz swr i niech ci gosc przestrzeli kabel bedzie wiedzial o co chodzi. pozdro. 
podlacz inna antene i zobacz czy tak samo masz. i posluchaj co sie do ciebie mowi(pisze) bo tak to do niczego nie dojdziemy. albo jedz do jakiegos polapanego goscia niech posprawdza wszystko. tylko jak ci powie ze anteny sie nie stroi albo jest na max mozliwosci to jedz od razu do innego bo ten nie wie co mowi liznal tematu i kase trzepie wprowadzajac ludzi w blad a tak naprawdze nic nie potrafi i potem sa pytania dlaczego i poco mi tak sie dzieje bo przecierz kupilem i zestril mi gosc fachowiec( DO PROGRAMU USTERKA SIE WIEKSZOSC Z NICH NADAJE JAKO FENOMENY RADIOKOMUNIKACI)