Radio + zmieniarka

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Radio + zmieniarka

Postprzez Greg605 » 27 paź 2009, o 20:16

Koledzy ;-) Mam takie radio w moim MK3 :arrow: http://allegro.pl/item797475957_sony_mi ... 10_cd.html i teraz czy moge do niego podłaczyc zmieniarke?? poniewaz te radio odtwarza tylko MiniDisc:D i pytanie czy bedzie wszystko działało jak sie to podłaczy?
Greg605
 

Radio + zmieniarka

 

Re: Radio + zmieniarka

Postprzez K@mil » 27 paź 2009, o 20:18

Greg605 napisał(a):Koledzy ;-) Mam takie radio w moim MK3 :arrow: http://allegro.pl/item797475957_sony_mi ... 10_cd.html i teraz czy moge do niego podłaczyc zmieniarke?? poniewaz te radio odtwarza tylko MiniDisc:D i pytanie czy bedzie wszystko działało jak sie to podłaczy?


jak nie masz uszkodzonych wejsc od zmieniarki to bedzie dzialac... Musisz kupic zmieniarke + kabel
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez Greg605 » 27 paź 2009, o 20:24

a do zmieniarki to jakies dodatkowe zasilanie potrzeba?
Greg605
 

Postprzez Pascal » 28 paź 2009, o 01:39

Greg605 napisał(a):a do zmieniarki to jakies dodatkowe zasilanie potrzeba?


Tak potrzeba dodatkowy drugi plus :cisza:

Bardzo ważną rzeczą jest aby zmieniarka była takiej samej firmy co radio :cisza: W innym przypadku uwierz mi odechce Ci się instalowania jej :lol:

Ale wróćmy do tematu skoro masz radio Sony kup zmieniarkę Sony.O tym, że każde urządzenie elektroniczne musi być zasilane wie każdy. W samochodzie mamy dostępną instalację o przyjętym umownie napięciu 12V (ściślej mówiąc 13,8-14,4V) i takim napięciem zasilane są wszystkie urządzenia " pokładowe" w tym sprzęt car audio. Pomijam tu pojazdy specjalne o napięciu 24V bo to w tej chwili nie ma znaczenia. Aby urządzenie działało musi być doprowadzony do niego zarówno + jak i - (a ściślej mówiąc masa czyli poziom odniesienia). Czyli już mamy dwa przewody. Masa podłączona jest też do ekranu całego przewodu a czasem sam ekran jest jedynym przewodem masowym w kablu. Potrzebny jest także drugi +, który pojawia się gdy radio zostanie włączone. Jest to najprostsze rozwiązanie aby zasygnalizować zmieniaczowi ten fakt i przełączyć go ze stanu spoczynku w stan gotowości lub też pracy. Można było to rozwiązać inaczej ale to jest najprostsze i od wielu lat niezawodne.
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez slavwek.ie » 28 paź 2009, o 19:18

Pascal napisał(a):Tak potrzeba dodatkowy drugi plus
Do zmieniarek Sony nie potrzeba dodatkowego zasilania. W kablu sterującym płynie również zasilanie. osobną linię tylko tworzy sygnał, więc oprócz kabla sterowania potrzebne będą też sygnałówki.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Greg605 » 28 paź 2009, o 19:43

okej dzieki panowie ;) bede cos kminił w tym temacie Pozdrawiam ;)
Greg605
 

Postprzez marcinkoz2910 » 28 paź 2009, o 21:46

dokładnie w Sony jest już zasilanie w przewodzie

tak samo w seryjnym sprzęcie VW czyli radio gamma + zmieniarka oryginalna
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez Pascal » 29 paź 2009, o 00:57

slavwek.ie napisał(a):Do zmieniarek Sony nie potrzeba dodatkowego zasilania. W kablu sterującym płynie również zasilanie. osobną linię tylko tworzy sygnał, więc oprócz kabla sterowania potrzebne będą też sygnałówki.


Kurde rzeczywiście masz rację zakreciłem się...na allegro gdzieś widziałem takie kable...
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości