Radio z allegro- cały czas podświetla

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez oldsoul » 9 mar 2011, o 21:22

Ten kabel od podtrzymania i tak i tak daje właśnie podświetlenie. A obydwa przewody od podtrzymania i ze stacyjki mam jeszcze przed wtykami ISO zwarte. Po to aby radio działało też na postoju ( nie ja to robiłem- to było już zrobione)

A Ja wymyśliłem coś takiego że podłączyłem radio pod przełącznik od świateł- pomaranczowy kabelek w ISO- i zawsze jak włączę światła to radio włącza się również.

Efekt jest taki że owszem pamięci nie trzyma ale świecić też się nie świeci.

Ale teraz myślę sobie żeby może dać osobno kabel od podtrzymania do 12V z aku i może też by pamięć trzymało.... Jutro to muszę sprawdzić. A może Wy mi powiecie czy to może zadziałać ?

[ Dodano: 2011-03-09, 20:23 ]
sweetboy90, Możesz zapytać szwagra jak on rozwiązał sprawę?
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

 

Postprzez sweetboy90 » 10 mar 2011, o 18:34

no wlasnie nie rozwiazal :zalamany: wg niego sie nie da

[ Dodano: 2011-03-10, 17:35 ]
jak cos wymyslisz to powiedz...
Avatar użytkownika
sweetboy90
Badacz tematu
 
Posty: 329
Dołączył(a): 21 maja 2009, o 19:51
Lokalizacja: Śrem Ostrowo

Postprzez oldsoul » 10 mar 2011, o 19:10

Ja póki co dałem zasilanie radia pod pomaranczowy kabel z ISO- pojawia sie na nim plus w momencie włączenia świateł. Ale wpadłem na jeszcze jeden pomysł, który może uda mi się zrealizować jutro i dam znać.

[ Dodano: 2011-03-10, 19:57 ]
A szwagier jak ma podłączone radio ? pod stacyjke i ako ?
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

Postprzez sweetboy90 » 10 mar 2011, o 21:35

oj nie wiem nie wiem ale raczej nic tam nie ryl tylko podpiol kostke iso to wszystko
Avatar użytkownika
sweetboy90
Badacz tematu
 
Posty: 329
Dołączył(a): 21 maja 2009, o 19:51
Lokalizacja: Śrem Ostrowo

Postprzez pablomed » 11 mar 2011, o 00:09

Ja jednak myślę że to jest do zlikwidowania w opcjach, mój Pionner ma to samo i jest to do ustawenia a te no name radia to często mają wewnątrz bebechy od dobrego sprzętu który już zszedł ze sprzedaży, więc trzeba dobrze instrukcję przejrzeć albo skapować co to za radio mogłoby być. U mnie w opcje wchodzi się przez przytrzymanie wciśniętego dużego pokrętła głównego w wyłączonym wcześniej radio
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez BigosWWO » 11 mar 2011, o 08:33

ja bym odłączył akumulator od zasilania :d
BigosWWO
Czytacz
 
Posty: 30
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 13:25
Lokalizacja: Wejherowo | Rumia

Postprzez PiJey88 » 11 mar 2011, o 09:39

radio straci wtedy pamięć
podrzuć nam instrukcje, zeskanuj, na pewno znajdziemy w opcjach wyłączenie zegarka
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez BigosWWO » 11 mar 2011, o 09:40

PiJey88 napisał(a):radio straci wtedy pamięć
podrzuć nam instrukcje, zeskanuj, na pewno znajdziemy w opcjach wyłączenie zegarka


po co skanować, wystarczy, że przeczyta ze zrozumieniem. pewnie nawet nie zajrzał do instrukcji, tylko metodą "a nóż się uda" próbował.
BigosWWO
Czytacz
 
Posty: 30
Dołączył(a): 13 lut 2011, o 13:25
Lokalizacja: Wejherowo | Rumia

Postprzez oldsoul » 11 mar 2011, o 18:12

oj ludzie małej wiary.

BigosWWO, skąd wiesz co czytałem a czego nie czytałem ?

Nie skomentuje takich wypowiedzi.


sweetboy90, a dla Twojego szwagra już mam odpowiedz- pewnie on tak samo jak ja miał kabel od zapłonu i 12V razem zwarte. Ja znalazłem praktyczny rozwiązanie tegoż problemu.

Czerwony kabel wychodzący z radia ( ten który pierwotnie ma iść do stacyjki ) podłączyłem do kabla pomarańczowego w kostkę ISO ( podświetlenie) Dzięki temu radio włącza mi się po włączeniu świateł.

A żółty kabel wychodzący z radia dałem do żółtego w ISO. Dzięki czemu nie gubi pamięci. Możesz szwagrowi taki zabieg polecić, nic się przy tym nie narobi.

Problem rozwiązałem- na światłach i tak i tak jeździ się non stop. Jedyna wada to radia za długo na postoju nie posłuchasz bo żarówki choćby postojówki szybko zjedzą akumulator

[ Dodano: 2011-03-11, 17:14 ]
pablomed, Niestety w opcjach tego niema- ale jeśli jesteś w aucie i pokazuje zegarek to nic złego się nie dzieje.
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

Postprzez PiJey88 » 11 mar 2011, o 21:16

tak więc to kolejny powód czemu nie warto kupować takich radyjek ;-)
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez oldsoul » 11 mar 2011, o 23:21

Czy ja wiem, jak ktoś nie jest miłośnikiem dobrego dźwięku w samochodzie.
Tylko tak jak ja wystarczy żeby coś grało- to nie jest to zły wybór za 70 zł :P

Dobre radio koszuje jednak sporo, a takie funkcjonalnością nie różni się niczym. Jest tylko kilka rozwiązań prosto z Chin z którymi każdy się raz upora i spoko.

Wszystko jest warte swojej ceny i dobre radio za 400 zł, a takie gówienko co mam ja to też jakoś działa za te 70 zł
oldsoul
Czytacz
 
Posty: 129
Dołączył(a): 23 lut 2011, o 21:31
Lokalizacja: Tuchola

Poprzednia strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości