Witam posiadam radio Canva CN310 posiada ono wyjście RCA + subwoofer a chciałem podpiąć do niego wzmacniacz 4 kanarowy osobno przód i tył i mam takie pytanie czy można podpiąć np tył jako subwoofer a przód normalnie ? czy to będzie chulało czy porostu zastosować rozdzielacz typu Y z 2 na 4 ? I co mam zrobić z głośnikami z podszybia wpiąć je razem z przednimi ? Jak myślicie?
Można tak podłączyć.
Jesli nie masz nic w podszybiu a nie planujesz wstawić tam tweeterów z przedniego systemu, to nic tam nie montuj, bo szkoda pieniędzy.
Jakie masz głośniki z przodu?
jeśli na drugiej parze RCA masz napis SUBWOOFER może być potem problem z wysterowaniem radia, więc ja chcesz 4-kanały dać na przód bezpieczniej będzie dać rozgałęziacz, a druga parę wykorzystać pod suba w przyszłości, ale najpierw sprawdź jak to będzie grało, w niektórych radiach jest opcja podbijania basu i wtedy podbija bas na subwooferze, więc w twoim przypadku były by to tylne głośniki
PiJey88, podbicia basu na tylnym wyjściu RCA nie spodziewał bym się, prędzej będzie tam jakiś filtr LPF i osobna regulacja poziomu dla tego wyjścia.
Trzeba sprawdzić niemniej.
w radiu mam opcje subwoofer off on i sterowanie basem wlasnie i boje sie ze moze tego nie czytac jako glosniki rozmieszczone przestrzenie po bokach tylko jako tube
On OFF, czy włączanie i wyłączanie sygnału na tym wyjściu, oraz regulacja poziomu.
Pozostaje ci zastosować rozdzielacz Y.
A tak wogóle, to jakie tylne głośniki planujesz podłączyć pod wzmacniacz?