witam, od jakiegoś czasu jest tak, że gdy zaczynam przyspieszać tak od 80 km/h w górę to radio zaczyna trzeszczyć i trzeszczy równomiernie wraz ze zwiększającą się prędkością, a gdy prędkość osiągnie 120 km/h audycji radiowych wcale już nie słychać, co mogło się stać?
Druga sprawa, co trzeba zrobić aby radio nie przygasało podczas uruchamiania samochodu?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
sa to normalne zakłócenia idace od silnika .zalecałbym załozyc filtr przeciwzakłóceniwy ale nie jestem pewien czy to rozwiaze problem.
zz tego co wiem sa 2 sposoby na unikniecie takich zakłócen:
1. Podłączyć radio prosto do akumulatora
2. Próbować niwelować zakłócenia kondensatorem (przypuszczam, że o dużej pojemności) podłączonym równolegle do zasilania.
Nie wiem na ile te sposoby są skuteczne, bo nie miałem tego problemu ze swoim radiem.
zz tego co wiem sa 2 sposoby na unikniecie takich zakłócen:
1. Podłączyć radio prosto do akumulatora
2. Próbować niwelować zakłócenia kondensatorem (przypuszczam, że o dużej pojemności) podłączonym równolegle do zasilania.
Nie wiem na ile te sposoby są skuteczne, bo nie miałem tego problemu ze swoim radiem.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Kondensator nie jest żadnym środkiem eliminującym zakłócenia, niewłaściwie dobrany i źle zainstalowany może powodować wzrost zakłóceń.swatu napisał(a):2. Próbować niwelować zakłócenia kondensatorem (przypuszczam, że o dużej pojemności) podłączonym równolegle do zasilania.
tyberianki, Zakłócenia odbioru stacji radiowych biorą się z instalacji elektrycznej, która wytwarza iskrzenie, czyli wszelkiego rodzaju silniki, alternator oraz układ zapłonowy.
Jeśli zakłócenia narastają z prędkością (stawiam że wraz z obrotami silnika) to do przeglądu jest szczotkotrzymacz w alternatorze (zużyte szczotki), poprawienie masy silnika, jak swatu wcześniej wspomniał montaż filtrów przeciwzakłóceniowych w torze instalacji zasilania radia. Filtr radzę kupić jakiś solidny, omijać tanie wynalazki, bo nic nie pomogą i wydasz tylko kasę.
Zanim cokolwiek kupisz przejrzyj najpierw to co wymieniłem.
Napisz jakie to radio.
Położyć nową instalację prosto z akumulatora, pominąć fabryczną.tyberianki napisał(a):Druga sprawa, co trzeba zrobić aby radio nie przygasało podczas uruchamiania samochodu?
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
Volkswagen Klub Polska #157
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
wiem ze jak na wzmaku masz zakłucenia to mozna urzyc cewki naty zakłuceniowej albo minusy przwodów sygnałowych podłaczyc pod mase a w radio to moze wez minus anteny spróbuj dodatkowo zmasowac
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic 

-

Basior1997 - Members
slavwek.ie mówisz szczotko trzymacz w alternatorze, ale jeśli były by zużyte szczotki to nie byłoby ładowania akumulatora, ale lepiej sprawdzę, z drugiej strony, jeśli fabrycznie założone okablowanie to nie powinno robić problemów, dlatego prowadzenie kabli bezpośrednio od aku zostawię na sam koniec, co do radia to PIONEER DEH-700BT
-

tyberianki - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio