Radio gubi pamieć

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Radio gubi pamieć

Postprzez dawidtypa » 14 paź 2009, o 20:13

Witam, dziś wstawiłem sobie nowe radio zamiast oryginalnego VW Beta , no i problem polega na tym ze gdy wyciągne kluczyki i wsadza je potem i włączam radio to stacje które ustawilem wcześniej nie są zapamietane i musze ustawiac na nowo.
Wyczytalem na forum że oryginalne radia maja odwrotnie podłączone zasilanie i pamieć.
Moje pytanie brzmi czy wystarczy tylko zamienić wtyczke od zaplonu z wtyczką z pamieci (czyli pin 7 z 4) ?
Proszę o pomoc bo przeczytałem że przez takie coś może mi mój golfik spłonąć. :cry:
dawidtypa
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Olsztyn

Radio gubi pamieć

 

Postprzez piotrus23 » 14 paź 2009, o 20:49

podłacz czerwony kabel razem z zóltym
Avatar użytkownika
piotrus23
Members
 
Posty: 577
Dołączył(a): 15 paź 2007, o 20:45
Lokalizacja: malbork

Postprzez dawidtypa » 14 paź 2009, o 21:06

Mam połączyć razem w jeden kabel ,kabel zasilania do kabla :-/ pamieci?
Ostatnio edytowano 14 paź 2009, o 21:15 przez dawidtypa, łącznie edytowano 2 razy
dawidtypa
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez piotrus23 » 14 paź 2009, o 21:07

tak połacz to razem kable które wychodza z radia połacz
Avatar użytkownika
piotrus23
Members
 
Posty: 577
Dołączył(a): 15 paź 2007, o 20:45
Lokalizacja: malbork

Postprzez dawidtypa » 14 paź 2009, o 21:16

A niepoprawne było by podłączenie tak jak jak myślałem aby kabel czerwony z żółtym zamienić?
dawidtypa
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez swatu » 14 paź 2009, o 21:37

do podtrzymywania pamieci w radiu jest kabel zolty,masz go połączyc z czerwonym czyli +
+ 12 V zasilanie (+12 V power, ACC- accesory) - zazwyczaj czerwony przewód ale to nie jest reguła (producenci "krzak" stosują czasem pomarańczowy) . Producent zaleca podłączenie tego kabelka w miejscu gdzie +12 V pojawia się po włączeniu stacyjki. Rozwiązanie to nie jest najlepsze w przypadku gdy słuchamy muzyki na postoju (zapłon musi być włączony a kluczyki w stacyjce). Ja osobiście preferuję albo połączenie tego kabla z +12 V podtrzymanie albo indywidualne połączenie z klemą dodatnią. Są pewne radia (Kenwood MASK...), które powinny mieć to podłączane za stacyjką. Jeżeli zdecydujemy się na połączenie indywidualne to zastosujmy standardowy kabelek (linka) o średnicy minimalnej 1,5 mm. Żeby było weselej w niektórych radiach jest możliwość ustawienia tzw. logiki zapłonu co powoduje wyłączanie radia po wyłączeniu kluczyka ale da się je uruchomić bez włączania stacyjki. Tylko tu są różne niespodzianki w związku z tym, że nie wiadomo który plus ma znikać. Więcej o tym na stronie o logice zapłonu
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez dawidtypa » 14 paź 2009, o 22:30

Hm czyli rozumiem że mam zrobić tak:
-obciąć kabel "żółty"(ten który daje plus po włączeniu stacyjki) i zaizolować końcówke która idzie od stacyjki
-tą drugą końcówke (która pozostaje w kostce) połączyć z stałym plusem (i tu pytanie czy mam również przeciąć ten kabel "czerwony" i połączyć razem z żółtym ? Czy kabel czerwony ma teraz obsługiwać dwa piny od pamieci radia i zasilania?)
Sorry że tak głowe wam zawracam ,ale jestem kompletnym laikiem a nie chcem samochodu spalić.
dawidtypa
Berbeć
 
Posty: 4
Dołączył(a): 13 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez slavwek.ie » 15 paź 2009, o 16:22

dawidtypa, nie tnij niczego, zamień plusy miejscami i będzie lala...
Jak przetniesz i połączysz to radio nie będzie reagowało na stacyjkę, czyli nie wyłączysz go kluczykiem (no, chyba że na tym właśnie ci zależy)

Jeszcze jedna kwestia: Niektóre radioodbiorniki w trybie połączonych plusów mogą pobierać dość dużo prądu w stanie spoczynku (wyłączone) i mogą rozładowywać AKU.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez piotrus23 » 15 paź 2009, o 17:55

slavwek.ie napisał(a):dawidtypa, nie tnij niczego, zamień plusy miejscami i będzie lala...
Jak przetniesz i połączysz to radio nie będzie reagowało na stacyjkę, czyli nie wyłączysz go kluczykiem (no, chyba że na tym właśnie ci zależy)

Jeszcze jedna kwestia: Niektóre radioodbiorniki w trybie połączonych plusów mogą pobierać dość dużo prądu w stanie spoczynku (wyłączone) i mogą rozładowywać AKU.

jesli mu nie zalerzy na tym aby radio grało po stacyjce to niech tnie
Avatar użytkownika
piotrus23
Members
 
Posty: 577
Dołączył(a): 15 paź 2007, o 20:45
Lokalizacja: malbork


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości