Pytanie odnosnie mostkowego podłączenia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Pytanie odnosnie mostkowego podłączenia

Postprzez kiju110 » 12 lut 2013, o 11:14

Witam mam takie pytanko, czy moge do radia podłączyc głośnik tak jak do wzmacniacza się podłącza, bo mam radio panasonic CQ-C1475N i podłączone tylko 2 głośniki , 2 wyjścia wolne, czy moge normalnie zmostkować te 2 wyjścia i podpiąc jeden głośnik? czy to odnosi się tylko do wzmaków bo nie chce spalić radia ; d
kiju110
Berbeć
 
Posty: 11
Dołączył(a): 20 sty 2013, o 12:18
Lokalizacja: Adamówka

Pytanie odnosnie mostkowego podłączenia

 

Re: Pytanie odnosnie mostkowego podłączenia

Postprzez killah » 12 lut 2013, o 12:20

kiju110 napisał(a):Witam mam takie pytanko, czy moge do radia podłączyc głośnik tak jak do wzmacniacza się podłącza, bo mam radio panasonic CQ-C1475N i podłączone tylko 2 głośniki , 2 wyjścia wolne, czy moge normalnie zmostkować te 2 wyjścia i podpiąc jeden głośnik? czy to odnosi się tylko do wzmaków bo nie chce spalić radia ; d


wyjścią w radiu są już zmostkowane żeby osiągnąć zawrotne 20 RMS więc nie możesz.

pzdr
killah
 

Postprzez brzesiu » 12 lut 2013, o 12:49

Kiedyś słyszałem opinie że można i że to nawet działa ale tak samo słyszałem legendy o potwoże z Lochness i o UFO w Arizionie.

A na poważnie nawet zakładając ze nie upalisz koncówki mocy to ile te radio rmsu tobie wypluje po zmostkowaniu. 40-50 ;P
Lepiej kup najtańszy nawet wzmacniacz.
Zreszta pytanie jeszcze jakie głośniki masz bo np fabryczne upalisz nawet końcówką Bety dwójki ;P
brzesiu
Badacz tematu
 
Posty: 297
Dołączył(a): 31 sty 2013, o 16:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bogib184 » 12 lut 2013, o 13:52

Nie można i tyle w temacie. Znudziło Ci się radio, to zmostkuj i kupisz sobie drugie :wstyd:
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez brzesiu » 14 lut 2013, o 12:06

Kolego wcale nie powiedziane że nie można.
Bardziej ze g. to daje.
Ja kiedyś jak nie wiedziałem ze nie wolno mostkować to starego unimora zmotykowałem i pod takie estradówki tonsila podłączyłem.
Grało to u mnie dobre kilka lat ;)

Generalnie zależy wszystko od rozwiązania jakie zastosował producent w radiu, jedno sie ujara po minucie drugie będzie działało.
Ale nawet jak tobie to zadziała to końcówka z radia nigdy nie wysterujesz dobrze głośników więc czy jest sens ryzykować tylko dla złudnego wrażenia że radio gra o jeden decybel głośniej?

A teraz mi sie przypomniało, mój kumpel kiedyś miał jakiś piardofon Magnata w bagażniku podłączony pod końcówke z radia i nawet to wydawało jakieś dźwięki ;P
brzesiu
Badacz tematu
 
Posty: 297
Dołączył(a): 31 sty 2013, o 16:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez gawior » 15 lut 2013, o 14:46

Nie można mostkować końcówek w radiu. Końcówka mocy w radiu jest realizowana na zasadzie scalaków TDA, lub pokrewnych, które nie są mostkowalne. Część zastosowanych układów jak już napisał killah jest już zmostkowanych, żeby te 22W przy 14,4V wypluć ( np. TDA1554, TDA1558 ), ale tych 22W się nie uzyska w instalacji samochodowej !
Zwarcie w najlepszym przypadku spowoduje zaskoczenie zabezpieczenia. Na dłuższą metę wiadomo co się stanie :)

Kiedyś jakiś tam model bodajże Clariona ( może nie tylko jeden ) miał w sobie wzmacniacz, ale radyjko nie miało żadnego napędu CD. Odtwarzanie muzyki odbywało się poprzez zmieniarkę, bo całe wnętrze radia zajmował wzmacniacz.

Niektóre model radyjek pracują w 2Ohm ( o którychś tam Pioneerach słyszałem ). Wtedy te parę wacików jest więcej.
Nawet pisałem z osobą, która sprawdzała SW.STX.2.300 2x2Ohm w takim połączeniu na próbę. Jedno wyjście z radia ( stabilne w 2Ohm ) zasilało jedną cewkę głośnika. Jakieś tam ~60W można było mocy na głośniku uzyskać, ale na dłuższą metę radyjko w dupę by dostawało.

Także jak już zostało napisane. Chcesz upalić końcówkę mocy, to mostkuj.

brzesiu, nie porównuj starego Unimor-a do radia samochodowego, bo to zupełnie inna para kaloszy !
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość