Problem z zasilaniem

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Problem z zasilaniem

Postprzez Firestone » 29 sie 2009, o 22:21

Witam!
Mam w golfie skrzynie aktywną do której jak wiadomo idą trzy kable: 12v, masa i remote
wszystko działało do momentu gdy musiałem wyjąc skrzynie z auta
poodkręcałem kable i po ponownym podłączeniu nie ma zasilania :( żeby wyeliminować inne usterki odkręciłem zasilanie zostawiając mase i remote i złączyłem 12v z remote - wtedy skrzynia działa
w domu podłączyłem ją do zasilacza komputerowego i też działa
na kablu zasilania czuć na języku napięcie i to dosyć silne (chodzi o to że jest to 12v) a po podłączeniu nie dział :cry:

co robić :?:
Avatar użytkownika
Firestone
Czytacz
 
Posty: 132
Dołączył(a): 25 sie 2008, o 23:34
Lokalizacja: Kalety/Śląsk

Problem z zasilaniem

 

Postprzez SYLWEEQ79 » 29 sie 2009, o 23:20

a jak odłączyłeś kabelki to jakas zworka ci się nie zrobiła. :?: sprawdz zasilanie remote bo to tu jest problem ono(remote) po włączeniu radia wzbudza co dopalacz a jak zrobiła się zworka co mogło coś się zfajczyć w radyjku :-?
Avatar użytkownika
SYLWEEQ79
Members
 
Posty: 596
Dołączył(a): 29 mar 2009, o 22:29
Lokalizacja: PŁOCK / OLSZTYN

Postprzez Firestone » 29 sie 2009, o 23:27

SYLWEEQ79 napisał(a):prawdz zasilanie remote
jak ro zrobić :?:

Jak odłączałem skrzynie to nic dziwnego się nie działo
wyłączyłem radio, wyjąłem kluczyk ze stacyjki (radio działa tylko z kluczykiem -tak chciałem bo czasami zapominałem wyłączyć), odłączyłem RCA ze skrzyni a potem kable zaczynając z tego co pamiętam od remote, przez 12v do masy
Avatar użytkownika
Firestone
Czytacz
 
Posty: 132
Dołączył(a): 25 sie 2008, o 23:34
Lokalizacja: Kalety/Śląsk

Postprzez Pascal » 30 sie 2009, o 02:09

SYLWEEQ79 napisał(a):a jak odłączyłeś kabelki to jakas zworka ci się nie zrobiła.


Jest to bardzo możliwe...Zobacz bezpiecznik zaraz za aku
Avatar użytkownika
Pascal
Members
 
Posty: 1054
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 00:31
Lokalizacja: TJE

Postprzez SYLWEEQ79 » 30 sie 2009, o 08:46

Firestone napisał(a):
SYLWEEQ79 napisał(a):prawdz zasilanie remote
jak ro zrobić :?:

probuwa w dłoń odpal radyjko i napieramy na kabelek remote przy odpalonym radyjku powinno być napiecie.
jak wyjąłes skżynke to 12v odpiołeś od baterii lub zabezpieczyłeś żeby gdzieś nie zwarło
Avatar użytkownika
SYLWEEQ79
Members
 
Posty: 596
Dołączył(a): 29 mar 2009, o 22:29
Lokalizacja: PŁOCK / OLSZTYN

Postprzez Firestone » 30 sie 2009, o 13:41

a więc tak:
remote jest przy włączonym radiu czyli ok
po dociśnięciu bezpiecznika zasilanie było ale po podłączeniu skrzyni znikło
wydaje mi się że to bezpiecznik gdzieś nie łączy zaraz idę kombinować dalej
Avatar użytkownika
Firestone
Czytacz
 
Posty: 132
Dołączył(a): 25 sie 2008, o 23:34
Lokalizacja: Kalety/Śląsk

Postprzez revers » 16 wrz 2009, o 18:47

A to 12v na skrzynie to do czego masz podłączone do aku czy gdzieś do instalacji fabrycznej?
Jak sprawdziłeś rmt, jeśli miałeś odłączony kabelek i zmierzyłeś to chodź było tam 12V to jeszcze nie świadczy że z radiem wszystko ok
podłącz skrzynie bez remote a w skrzyni zewrzyj 12v i rmt jeśli zadziała radio do naprawy jeśli nie to szukaj gdzie 12v zanika
revers
Czytacz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2 sty 2008, o 02:11
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Postprzez lojek » 18 lis 2009, o 01:49

a ja mam podobny problemik tylko:
Przeprowadzałem instalacje (kable) do tylnych drzwi(wstawiłem głośniki, bo przedtem nie było kabli nawet)
i przerobiłem włącznik od wzmacniacza(przedtem miałem go w bagażniku, teraz poprowadziłem kabel pod listwą progową i zamontowałem włącznik pod kierownicą)
Problem jest taki że radyjko odpalało się i wszystko śmigało jak wkładałem kluczyki do stacyjki ale nie przekręcałem(nie dawałem zasilania) jak przekręciłem choćby na grzanie świec to gasło. Raz na kilka razy działało normalnie. teraz włącza mi się już wole,no może raz na 20 razy(nawet nie działa bez podgrzewania świec), jedyne co to jak na jakąś studzienkę najadę i szturchnie samochodem to radio się włączy i jak znowu wjadę to zgaśnie (czasem), odłączałem zasilanie od wzmaka, dociskałem kostki i nic. bezpiecznik w radyjku tez dobry. Co może być problemem?
bliski dla bliższych z dystansem do wszystkich
lojek
Berbeć
 
Posty: 2
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 03:39
Lokalizacja: Białystok

Postprzez slavwek.ie » 18 lis 2009, o 04:14

lojek napisał(a):Co może być problemem?
Szukaj przyczyny w instalacji radia, przejrzyj kostki połączeniowe, jeśli masz jakieś zaizolowane kable - rozwiń izolację, popraw, zaizoluj.
Pomocny będzie miernik napięcia lub żarówka 12V
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 17 gości