problem z radiem

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

problem z radiem

Postprzez kawus1991 » 3 kwi 2012, o 21:00

mam taki problem zeby radio mi odpaliło to musze podłaczyc czerwony kabelek i zółty razm do czerwonego bo inaczej radio mi nie chodzi i jest problem bo jak tak zrobie to radio nietrzyma pamieci... co mam zrobic prosze o jakies rady
kawus1991
Berbeć
 
Posty: 14
Dołączył(a): 23 mar 2012, o 18:37
Lokalizacja: Żychlin

problem z radiem

 

Postprzez nolan22 » 4 kwi 2012, o 12:14

a powiedz mi masz kabel pociągnety do akumulatora
MOJE MK3
http://www.golf3.pl/topics2/vw-golf-mk3 ... t59130.htm
SPRZEDAM GOLFA GTI NA CZESCI CO POTRZEBA TO PISAC PW ALBO GG 21284534
Avatar użytkownika
nolan22
Ekspert
 
Posty: 1250
Dołączył(a): 4 sty 2011, o 13:19
Lokalizacja: wlkp/Śmigiel

Postprzez slavwek.ie » 4 kwi 2012, o 14:25

kawus1991 napisał(a):zeby radio mi odpaliło to musze podłaczyc czerwony kabelek i zółty razm do czerwonego bo inaczej radio mi nie chodzi
Połącz odwrotnie, czyli czerwony podepnij do żółtego, będzie trzymać pamięć.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez kawus1991 » 4 kwi 2012, o 18:58

na przemian tez próbowałem i nic
kawus1991
Berbeć
 
Posty: 14
Dołączył(a): 23 mar 2012, o 18:37
Lokalizacja: Żychlin

Postprzez swatu » 4 kwi 2012, o 19:27

Kod: Zaznacz cały
+12 V podtrzymanie (+12 V battery, permament itp.) - najczęściej żółty przewód, czasem czerwony (znowu Niemcy) a nawet pomarańczowy (Pioneer). Ten przewód powinien być podłączony także bezpośrednio do akumulatora ale do klemy plusa. Ponieważ często radio nie ma pamięci nieulotnej (np. radia Pioneer, Kenwood, Sony) to jeżeli przewód ten zostanie połączony w miejscu gdzie plus jest tylko po włączeniu zapłonu to po każdym wyłączeniu stacyjki będą ginąć zapamiętane stacje radiowe, ustawienia korekcji (Kenwood), czy też radio będzie się zakodowywać. Takie podłączenie gwarantuje uzyskanie właściwej mocy wyjściowej wzmacniacza w radiu (najczęściej z tego złącza zasilane są w nowych radiach końcówki mocy) oraz będzie możliwe otwieranie się radia z zabezpieczeniem typu MASK. Połączenie najlepiej zrealizować kablem (linka) o średnicy minimalnej 1,5 mm.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slavwek.ie » 6 kwi 2012, o 09:43

kawus1991 napisał(a):na przemian tez próbowałem i nic
jakie to radio?
Sprawdź, czy tylny bezpiecznik nie ma czasem wolnego miejsca obok (na jedną nóżkę), jeśli ma, to wyjmij go i przepnij obok.
Niektóre modele mają właśnie podwójne miejsce na bezpiecznik, zamiast mieszania w kablach.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości