Problem z (chyba) z radiem...

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Problem z (chyba) z radiem...

Postprzez kaparri » 19 sty 2011, o 11:32

Hej,
ostatnio coś dziwnego dzieje się z moim radiem... (JVC kd-g821)
Wygląda to tak:
Podczas jazdy słuchając muzyki z płyty/pendriva/radia w głośnikach słychać było szumy, nasilały się tak, że nie było już prawie słychać muzyki i po chwili wszystko ucichało razem z muzyką, na radiu było widać ze muzyka leci, a w głośnikach cisza... Gdy poruszyłem radio prawo lewo (całe) zaczynało grać normalnie. Pierwsze co pomyślałem, że coś w kablach z tyłu. Wyjąłem radio przejrzałem kable i wszystko wyglądało normalnie, więc włożyłem radio z powrotem iiiii i znowu to samo gra a po chwili szumy szumy szumy i cisza... poruszyłem radiem i nagle "pufff" przestało działać radio... pierwsza myśl "znowu wydatki, nowe radio itd..." ale gdy trochę ochłonąłem postanowiłem sprawdzić bezpieczniki, ten od radia hmmm był już nie do użytku... wymieniłem na nowy i z radiem dalej to samo. Wyjąłem je i podłączyłem u kumpla i działa normalnie (w sumie podłączone było na chwile tylko). Kości z tyłu jak i kable wyglądają na "zdrowe"
Macie jakieś pomysły, porady, cokolwiek, bo już mi łapy opadają ;/?
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Problem z (chyba) z radiem...

 

Postprzez czaro » 19 sty 2011, o 11:59

kaparri, według mnie to na pewno coś z elektryką, więc najlepiej byłoby podjechać do jakiegoś elektryka. Chyba że jesteś w stanie samemu sobie wszystko posprawdzać.
Avatar użytkownika
czaro
Members
 
Posty: 2224
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 16:37
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez swatu » 19 sty 2011, o 14:06

kaparri z twojej wypowiedzi rozumiem ze radio czy .cd działa tzn. widac na lcd ze utwór idzie,a w głosnikach nie słychac.A czy sprawdzałes same głosniki i głowne przewody prowadzace do nich?Moze głosniki sa na wyczerpaniu albo instalacja kabli głosnikowych jest tu główna przyczyna skoro u kolegi działa wszystko a u ciebie nie.
Posprawdzaj wszystko dokladnie:głosniki (mozesz podpiac jakies inne ),kable zarówno idące od radia jak i te w dzwiach.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slavwek.ie » 23 sty 2011, o 22:33

kaparri napisał(a):postanowiłem sprawdzić bezpieczniki, ten od radia hmmm był już nie do użytku...
prosta sprawa, jeśli wywala bezpiecznik, to jest zwarcie na kablach zasilania.
Radzę nie wkładać nowego, tylko szukać przyczyny, bo radio może nie wytrzymać kolejnej "próby sił" a szkoda by go było, bo fajny grajek..
jeśli nie jesteś w stanie zlokalizować zwarcie, połóż nową (grubszą i lepszą) instalację prosto z AKU, nie zapominając o montażu nowego bezpiecznika. Zajmie ci to 2 godzinki a radio też się "ucieszy" z lepszego zaopatrzenia w prąd..
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez kaparri » 31 sty 2011, o 22:19

spalił się bezpiecznik ten pod kierownicą ze skrzynki z bezpiecznikami a nie ten co leci od akumulatora do wzmaka. ale fakt gdzies musi byc zwarcie... ;/ troche zimno jest itd wiec ciezko na dworzu bawic sie przy aucie...

[ Dodano: 2011-01-25, 15:49 ]
dziś podłączyłem moje radio na dłużej do samochodu kumpla i działało wszystko tak jak powinno, wziąłem jego radio i podłączyłem u mnie i wyglądało to tak:
podłączyłem wszystkie kable trzymając w reku radio i wszystko grało, wkładając radio w konsole przestało grać... ale nadal było radio włączone....

[ Dodano: 2011-01-31, 21:18 ]
dziś wymieniłem bezpiecznik na wzmacniaczu bo też oberwał, więc wszędzie są nowe bezpieczniki.

i na chwilę obecną zagwozdka wygląda tak:

Odpalam radio, głośność tak z 15 na 50 wszystko ładnie gra, podkręcam aż do 40 jest wszystko git, ale przy około 45 gra chwile i PUFF muzyka przestaje grać radio działa normalnie, na wzmacniaczu nie zapaliła się nawet dioda przy PROTECT. Trzeba wyłączyć radio poczekać chwilę i znowu działa.
Panowie co to może być bo już $%^%$ dostaje przy tym ;/;/
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez Basior1997 » 31 sty 2011, o 22:47

miałem podoby przypadek tylko ze u mnie działo sie tak ze miałem zle ustawiony wzmak tzn. ganin miałem nie proporcjonalie do mocy wyjsciowej radia

druga przyczyną mogą być tez kabel zasilajace radio wiec jak koledzy radzą wymień kable na min.4mm2 i nowe kości zasilajace i głosnikowe
jak to wymienisz powinna być poprawa spora
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez kaparri » 31 sty 2011, o 23:19

kable od masy i zasilające wzmaka to 20mm2 bezpiecznik 80A - cały zestaw kabli zasilających to ground zero + głośnikowych tez nie brałem najtańszych, bo chciałem uniknąć podobnych sytuacji to tej :(
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez swatu » 31 sty 2011, o 23:27

kaparri napisał(a):Trzeba wyłączyć radio poczekać chwilę i znowu działa.
prawdopodobnie cos ci sie przegrzewa i odlancza prad.daj do wzmacniacza mocniejszy bezpiecznik i jak koledzy mowia zmien kable.Zastanawiam sie jeszcze czy aby koncówka mocy we wzmacniaczu lub radiu nie byla przyczyna wylanczania sie podzespoów,skoro mowisz ze podkrecasz do 40 i jest ok a juz powyzej 40 zaczyna sie problem.Jest to prawdobodobna usterka albo juz uszkodzonej końcówki mocy albo jest na wykonczeniu i pry wiekszej mocy nie wytrzymyje .
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Basior1997 » 1 lut 2011, o 17:38

swatu napisał(a):prawdopodobnie cos ci sie przegrzewa i odlancza prad.daj do wzmacniacza mocniejszy bezpiecznik i jak koledzy mowia zmien kable.Zastanawiam sie jeszcze czy aby koncówka mocy we wzmacniaczu lub radiu nie byla przyczyna wylanczania sie podzespoów,skoro mowisz ze podkrecasz do 40 i jest ok a juz powyzej 40 zaczyna sie problem.Jest to prawdobodobna usterka albo juz uszkodzonej końcówki mocy albo jest na wykonczeniu i pry wiekszej mocy nie wytrzymyje

to raczej nie moze byc bo jak ma wyscia rca na wzmak to ni jak nie jest połaczone z końcówka mocy
no chyba ze masz jakies inne głosniki podłaczone pod to radio to sie zgodze
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez kaparri » 1 lut 2011, o 18:24

wszystkie głośniki są podłączone pod wzmacniacz tzn zestaw odseparowany przód i pod mostek skrzynia i nic wiecej

[ Dodano: 2011-02-01, 18:53 ]
podłączyłem drugie radio i radio od jakiegoś poziomu volume to samo radio włączone ale dźwięku zero; a na wzmacniaczu pali się power
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez Basior1997 » 3 lut 2011, o 18:09

kabel od radia do aku daj nowy
jak zrobisz to napsz czy pomogło
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez gbcolin » 4 lut 2011, o 22:21

Moim okiem to powinno wyglądać tak: Radio JVC ma zapewne swój bezpiecznik 10A z tyłu jednostki. Bezpiecznik w skrzynce bezpieczników powinien mieć 10A. W Twoim przypadku pobór prądu radia nie powinien przekroczyć nawet ~5A bo nie zasilasz końcówką mocy radia żadnego głośnika, a jedynie pobierasz sygnał z przedwzmacniacza. We wzmacniaczu powinny być odpowiednie bezpieczniki nigdy większe niż zakłada to producent. Bezpiecznik zabezpieczający akumulator nie większy raczej niż suma bezpieczników na wzmaku ewentualnie te 20A bo wiadomo na wzmaku szybciej sie spalą w razie zwary instalacji.

Jeśli zwara by była na zasilaniu wzmaka to od razu wywaliłoby bezpiecznik aku.
Spalenie końcówki mocy radia jest nie możliwe bo jej nie używasz.
Przedwzmacniacz radia raczej także nie z tego wynika bo na podmienionym radiu dzieje sie to samo.
Podłącz chociaż przednie głośniki pod końcówkę mocy radia żeby zobaczyć czy gdy walnie to i one przestaną grać. Jeśli tak to coś nie tak jest z radiem i to nie koniecznie z końcówką mocy. Obserwuj diodę power i protect jesli podgłaszasz do np 40 to jeśli przygasa power tzn że za cienki kabel masz może lub źły styk po stronie aku kabel lub kabel wzmak. Jeśli powyżej 40 zacznie mrugać albo zapali się protect tzn że może być przetarty przewód od wzmaka do głośnika przód L, R lub SW. Sprawdz sygnałówki do wzmaka bo problem po włożeniu radia może oznaczać ukręcone chinche lub uszkodzone gniazdo w radiu. Sprawdź impedancję głośnika bo nie powinna ona być raczej mniejsza niż 4Ohmy ( w mostkach zazwyczaj wzmaki zazwyczaj pracują jedynie w 4 i 8 Ohmach ale nie mniej bo zaczną się grzać i zachowywać jak opowiadasz). Zlukaj czy na bank masz dobrze zmostkowane. a Gainem jak mówi basior1997 mozesz troche pokrecić zobacz ile masz volt na wyjściu przedwzmacniacza i ustaw na oko tak na wzmaku pokrętłem. wszystko masz w opisie radia na necie.
Avatar użytkownika
gbcolin
Badacz tematu
 
Posty: 372
Dołączył(a): 11 mar 2009, o 21:39
Lokalizacja: Gostynin
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8 aam
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości