"problem" głośnikiem z wysokotonowym

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

"problem" głośnikiem z wysokotonowym

Postprzez kaparri » 15 lut 2009, o 00:54

Mam taki dziwny problem, mianowicie wygląda to tak:
podłączyłem głośniki do wzmacniacza, wszystko działa ok, do momentu gdy podgłąśniam w radiu tak mniej wiecej do 35 z 50, wtedy wyłącza się prawy głośnik wysokotonowy, lewy gra normalnie. wyłączenie radia i włączenie nie pomaga; by glosnik zaczal znowu grac trzeba go podlaczyc na chwile bezposrednio do wzmacniacza - zaczyna wtedy grac i potem podlaczyc z powrotem pod zwrotnice i gra dalej, gdy znowu na radiu sie podkreci wyzej to znowu sie wylacza i trzeba go "ozywic" bezposrednio podlaczajac pod wzmachol.
O co tu chodzi :D? czy zwrotnica jest walnieta czy może głośniczek ?? moze przez przypadek jest zle podlaczony + i - głośnika do zwrotnicy ? (chociaz wydaje mi sie ze to nie to?)
Jak myślicie gdzie leży problem i jak sobie z nim poradzić?

głośniki u-dimension el-6 comp
wzmacniacz voicekraft 900 (tylko podlaczony na sprawdzenie bo nie moge sie zdecydowac jaki kupic;p)
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

"problem" głośnikiem z wysokotonowym

 

Postprzez marcinkoz2910 » 15 lut 2009, o 00:58

kaparri, zamień na próbę zwrotnice wykluczysz lub potwierdzisz jedną możliwość
Avatar użytkownika
marcinkoz2910
Members
 
Posty: 4293
Dołączył(a): 20 lip 2008, o 15:16
Lokalizacja: Pogórze /k. Skoczowa

Postprzez kaparri » 15 lut 2009, o 01:03

marcinkoz2910, mam taki zamiar tylko juz pozno i pomyslalem ze zrobie to jutro, a w tym czasie jak siedze w domu to mnie ch... strzela co to może byc... i pomyslalem ze może ktoś coś będzie wiedzieć na ten temat
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez valenti.no » 15 lut 2009, o 12:44

ja nie wykluczam też kwesti wzmacniacza ;-)
audio:

Clarion DXZ958RMC
DLS R6A + Scan Speak D2904/600000 + Xtant X604 + 1/2 F
JL Audio 10w0 + JL Audio a2150 + 1/2 F
valenti.no
Badacz tematu
 
Posty: 399
Dołączył(a): 16 mar 2008, o 18:36
Lokalizacja: Toruń

Postprzez kaparri » 15 lut 2009, o 13:23

valenti.no, myślisz ze + z - jest na odwrót od wysokotonowego na zwrotnicy zamieniony ?? bo powiem szczerze ze na wysokotonowych nie moglem dojsc gdzie jest plus a gdzie minus, a wooferach jest oznaczone co i jak a na tweeterach nie;/ ale z drugiej strony tak samo podlaczylem jeden i drugi a tylko prawy sie wylacza ;;/

[ Dodano: 2009-02-15, 17:11 ]
zamieniłem zwrotnice, zmniejszylem na tym "wzmacniaczu" wysokie tony i już się nic nie wyłącza.
to chyba wina nedznego wzmaka:p
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez valenti.no » 15 lut 2009, o 19:15

no własnie ;-)
audio:

Clarion DXZ958RMC
DLS R6A + Scan Speak D2904/600000 + Xtant X604 + 1/2 F
JL Audio 10w0 + JL Audio a2150 + 1/2 F
valenti.no
Badacz tematu
 
Posty: 399
Dołączył(a): 16 mar 2008, o 18:36
Lokalizacja: Toruń

Postprzez kaparri » 16 lut 2009, o 01:49

ehh niestety dalej sie dzieje zle - jak sie wezmie glosniej to sie wylacza po chwili sie wlacza i wylacza i tak w kółko ;/
co to może być ??
Masz chwile:>? Zobacz moje MK3 :

moj-golf/1-6-gt-by-kaparri-t13858.html

Są takie które się podniecą starym VW-ikiem jak 600-tą :]
Avatar użytkownika
kaparri
Badacz tematu
 
Posty: 386
Dołączył(a): 24 gru 2008, o 01:28
Lokalizacja: Koszalin, Białogard

Postprzez swatu » 16 lut 2009, o 10:50

ja mysle ze glosnik mozebyc lekko przepalony dostaje wieksza ilosc mocy i sie wylacza .tez tak miałem tylko ze w domu .niby ladnie gra ,a po podkreceniu potencjmetru poprostu sie wyłaczał i cisza........
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości