Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)
Mam pytanie odnośnie audio którego używam gdyż nie wiem jak to dobrze podłączyć i wydaje mi się że głośnik nie wykorzystuje pełnej mocy teraz. A wiec wzmak to pioneer gm-x622 a głośnik to pioneer ts-w257d4. Aktualnie podłączenie wyglada tak ale wydaje mi się że nie jest to prawidłowo i w głośniku jest podłączona tylko jedna cewka. Czy na głośniku powinno wyglądać to tak jak na obrazku niżej ? I jak dobrze podłączyć to pod wzmaka ?
- Załączniki
-
2cewki_glosnik_110.gif- (9.52 KiB) Pobrane 1497 razy
-

Michal1709 - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.8 ADZ
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)
a więc pomocy ani odpowiedzi od nikogo nie uzyskałem i postanowiłem próbować sam.. zmostkowałem cewki na głośniku jak jest pokazane na tym obrazku, kable od skrzyni puściłem na mono we wzmaku i drugi kanał mostek i zero zmian, gra tak samo jak przy podłączeniu tylko jednej cewki i jak jest podłączone tak jak na zdjęciu do dwóch + . co mnie zastanawia teraz po próbie podłączenia skrzyni do + R i któregokolwiek - R lub L skrzynia wg nie gra, skrzynia działa tylko przy + L i drugi kabel gdzie pójdzie jest bez różnicy bo gra tak samo. i tu jest teraz pytani co jest przyczyna tego ? za słaby wzmacniacz ? spalony kanał ?
-

Niewiele można zrozumieć z tego co opisujesz w drugim poście, ale jedno jest pewne, takie próby podłączania skończą się śmiercią i głośnika i wzmacniacza..
Nie można podpinać tylko jednej cewki głośnika, po to są dwie cewki, żeby uzyskać właściwą dla wzmacniacza impedancję, 2 lub 8ohm (w przypadku 2 cewek 4ohm)
Na wzmacniaczu masz jasno opisany mostek, czyli piny pod które podłączasz subwoofer.
Nie znam specyfikacji tego wzmacniacza, więc nie powiem ci w jakiej konfiguracji cewek będzie mógł grać.
Nie można podpinać tylko jednej cewki głośnika, po to są dwie cewki, żeby uzyskać właściwą dla wzmacniacza impedancję, 2 lub 8ohm (w przypadku 2 cewek 4ohm)
Na wzmacniaczu masz jasno opisany mostek, czyli piny pod które podłączasz subwoofer.
Nie znam specyfikacji tego wzmacniacza, więc nie powiem ci w jakiej konfiguracji cewek będzie mógł grać.
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
a więc obrazek pierwszy przedstawia jak aktualnie wygląda podłączenie, gra w miarę dobrze ale wydaje mi się że to może być wina wzmaka, jest albo spalony kanał albo za słaby. Gdy jest podłączone tylko na kanale L gra, gdy jest podłączone na mono jak teraz gra, gdy podłączam tylko pod kanał R cisza i przy próbie mostku jak na rysunku drugim też jest cisza. Czy tak prawidłowo powinno być to podłączone ?
-

Twój wzmacniacz ma moc 2x 50W RMS lub 1x 150W w mostku, a głośnik jest 350W więc sporo za słaby wzmacniacz żeby rozpędzić ten głośnik.
Kolejna sprawa to wg tego co piszesz to twój głośnik ma dwie cewki po 4 Ohm (wg symbolu ostatnia cyfra oznacza jakie są cewki), co w mostku daje 8Ohm, a przy tej konfiguracji wzmacniacz musi być jeszcze mocniejszy.
Jeśli chodzi o prawidłowe podłączenie to na wzmaku dajesz tak jak masz narysowane, czyli minus do R- a plus do L+.
Lepiej na tym wzmacniaczu nie zagra.
Kolejna sprawa to wg tego co piszesz to twój głośnik ma dwie cewki po 4 Ohm (wg symbolu ostatnia cyfra oznacza jakie są cewki), co w mostku daje 8Ohm, a przy tej konfiguracji wzmacniacz musi być jeszcze mocniejszy.
Jeśli chodzi o prawidłowe podłączenie to na wzmaku dajesz tak jak masz narysowane, czyli minus do R- a plus do L+.
Lepiej na tym wzmacniaczu nie zagra.
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
W końcu ktoś mi konkretnie coś odpowiedział i wyjaśnił sprawe
sprzęt ogólnie dostałem do ktoregoś wcześniejszego auta i tak leżał a teraz postanowiłem to uruchomić, że głośnik jest dobry to wiedziałem ale o wzmaku nie mogłem znaleść jaki jest. Teraz jest podłączone tak jak na zdjeciu 1 czyli podłączone do wzmaka jak napisałeś i mostek cewek w głośniku jakoś gra ale wiem że koleś miał kiedyś też taki głośnik tylko z innym wzmakiem i robił swoje
chociaż już wiem że czeka mnie wymiana wzmaka i jakie ma miec parametry
masz może coś godnego polecenia ? Dzieki za odpowiedź i pomoc 
sprzęt ogólnie dostałem do ktoregoś wcześniejszego auta i tak leżał a teraz postanowiłem to uruchomić, że głośnik jest dobry to wiedziałem ale o wzmaku nie mogłem znaleść jaki jest. Teraz jest podłączone tak jak na zdjeciu 1 czyli podłączone do wzmaka jak napisałeś i mostek cewek w głośniku jakoś gra ale wiem że koleś miał kiedyś też taki głośnik tylko z innym wzmakiem i robił swoje
chociaż już wiem że czeka mnie wymiana wzmaka i jakie ma miec parametry
masz może coś godnego polecenia ? Dzieki za odpowiedź i pomoc 
-

Potrzebujesz wzmaka który w mostku może grać na 2 Ohm, większość niskobudżetowych wzmacniaczy gra w mostku tylko w 4 Ohm, więc musisz albo kupić porządniejszy wzmacniacz, albo zmienić głośnik, bo konfiguracja z cewkami 2x 4 Ohm jest w twoim przypadku bardzo niekorzystna, można spiąć taki głośnik tylko w 2 lub 8 Ohm.
Inna sprawa to źle jednak masz spięty głośnik, teraz zauważyłem że cewki masz spięte w 8 Ohm, a nie w 2 Ohm.
Zwrób wg wzorca jaki ci podsyłam.
Schematy:
Inna sprawa to źle jednak masz spięty głośnik, teraz zauważyłem że cewki masz spięte w 8 Ohm, a nie w 2 Ohm.
Zwrób wg wzorca jaki ci podsyłam.
Schematy:
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
Jaki wzmak byś mi mógł polecić do tego głośnika we wmiarę normalnej cenie ?
Pisząc niekorzystna masz na myśli że wzmak za bardzo dostaje ? No tak mam spięte w 8ohm jak na rysunku drugim. Czy jeżeli podłącze to na 2ohm wyciągne z niego wiecej mocy i będzie lepiej grało niż teraz na 8ohm ?
Pisząc niekorzystna masz na myśli że wzmak za bardzo dostaje ? No tak mam spięte w 8ohm jak na rysunku drugim. Czy jeżeli podłącze to na 2ohm wyciągne z niego wiecej mocy i będzie lepiej grało niż teraz na 8ohm ?
-

Jest wielce prawdopodobne, że wzmacniacz nie przetrzyma mostka w 2ohm, ale tak jak wcześniej mówiłem, nie znam parametrów tego wzmacniacza.Michal1709 napisał(a):Czy jeżeli podłącze to na 2ohm wyciągne z niego wiecej mocy i będzie lepiej grało niż teraz na 8ohm ?
Odpowiadając wprost na twoje pytanie - tak, powinno zagrać lepiej.
.
.
-

Kurde jak może nie wytrzymać to nie za dobrze
teraz nie wiem czy podjać takie ryzyko i zrobić test 
teraz nie wiem czy podjać takie ryzyko i zrobić test 
-

Jak podepniesz i nie będziesz dawał ostro w palnik to powinien przetrzymać
.
.
-

jeśli wzmak nie pociągnie na 2 ohm, to powinien się automatycznie wyłączyć (zabezpieczenie)
Sporo jest różnych wzmacniaczy, wszystko zależy ile chcesz wydać, ja bym celował w coś typu Carpower 4/400, w mostku daje 320W przy 4Ohm, niestety nie zagra już na 2 Ohm, więc musiał byś zmienić też głośnik (najlepiej kupić coś co ma 2x2Ohm). Zaleta takiego wzmacniacza jest to że masz dodatkowe dwa kanały na podłączenie przodu. Ciężko znaleźć coś co w mostku jest stabilne na 2 ohm, trzeba by szukać jakiegoś małego monoblocka jednokanałowego który zagra na 2 om. Myślę że szkoda zachodu by próbować więcej wyciągać z tego sprzętu, lepiej wymienić wszystko na inne.
Sporo jest różnych wzmacniaczy, wszystko zależy ile chcesz wydać, ja bym celował w coś typu Carpower 4/400, w mostku daje 320W przy 4Ohm, niestety nie zagra już na 2 Ohm, więc musiał byś zmienić też głośnik (najlepiej kupić coś co ma 2x2Ohm). Zaleta takiego wzmacniacza jest to że masz dodatkowe dwa kanały na podłączenie przodu. Ciężko znaleźć coś co w mostku jest stabilne na 2 ohm, trzeba by szukać jakiegoś małego monoblocka jednokanałowego który zagra na 2 om. Myślę że szkoda zachodu by próbować więcej wyciągać z tego sprzętu, lepiej wymienić wszystko na inne.
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio