Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 28 sie 2015, o 16:02

Mam pytanie odnośnie audio którego używam gdyż nie wiem jak to dobrze podłączyć i wydaje mi się że głośnik nie wykorzystuje pełnej mocy teraz. A wiec wzmak to pioneer gm-x622 a głośnik to pioneer ts-w257d4. Aktualnie podłączenie wyglada tak ale wydaje mi się że nie jest to prawidłowo i w głośniku jest podłączona tylko jedna cewka. Czy na głośniku powinno wyglądać to tak jak na obrazku niżej ? I jak dobrze podłączyć to pod wzmaka ?
Załączniki
2cewki_glosnik_110.gif
(9.52 KiB) Pobrane 304 razy
<
IMG_20150828_153716.jpg
<
IMG_20150828_153915.jpg
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

 

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 28 sie 2015, o 19:27

a więc pomocy ani odpowiedzi od nikogo nie uzyskałem i postanowiłem próbować sam.. zmostkowałem cewki na głośniku jak jest pokazane na tym obrazku, kable od skrzyni puściłem na mono we wzmaku i drugi kanał mostek i zero zmian, gra tak samo jak przy podłączeniu tylko jednej cewki i jak jest podłączone tak jak na zdjęciu do dwóch + . co mnie zastanawia teraz po próbie podłączenia skrzyni do + R i któregokolwiek - R lub L skrzynia wg nie gra, skrzynia działa tylko przy + L i drugi kabel gdzie pójdzie jest bez różnicy bo gra tak samo. i tu jest teraz pytani co jest przyczyna tego ? za słaby wzmacniacz ? spalony kanał ?
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez slavwek.ie » 30 sie 2015, o 14:05

Niewiele można zrozumieć z tego co opisujesz w drugim poście, ale jedno jest pewne, takie próby podłączania skończą się śmiercią i głośnika i wzmacniacza..
Nie można podpinać tylko jednej cewki głośnika, po to są dwie cewki, żeby uzyskać właściwą dla wzmacniacza impedancję, 2 lub 8ohm (w przypadku 2 cewek 4ohm)
Na wzmacniaczu masz jasno opisany mostek, czyli piny pod które podłączasz subwoofer.
Nie znam specyfikacji tego wzmacniacza, więc nie powiem ci w jakiej konfiguracji cewek będzie mógł grać.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 30 sie 2015, o 17:21

a więc obrazek pierwszy przedstawia jak aktualnie wygląda podłączenie, gra w miarę dobrze ale wydaje mi się że to może być wina wzmaka, jest albo spalony kanał albo za słaby. Gdy jest podłączone tylko na kanale L gra, gdy jest podłączone na mono jak teraz gra, gdy podłączam tylko pod kanał R cisza i przy próbie mostku jak na rysunku drugim też jest cisza. Czy tak prawidłowo powinno być to podłączone ?
Załączniki
<
Bez tytułu1.jpg
<
Bez tytułu2.jpg
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez PiJey88 » 3 wrz 2015, o 16:19

Twój wzmacniacz ma moc 2x 50W RMS lub 1x 150W w mostku, a głośnik jest 350W więc sporo za słaby wzmacniacz żeby rozpędzić ten głośnik.
Kolejna sprawa to wg tego co piszesz to twój głośnik ma dwie cewki po 4 Ohm (wg symbolu ostatnia cyfra oznacza jakie są cewki), co w mostku daje 8Ohm, a przy tej konfiguracji wzmacniacz musi być jeszcze mocniejszy.

Jeśli chodzi o prawidłowe podłączenie to na wzmaku dajesz tak jak masz narysowane, czyli minus do R- a plus do L+.

Lepiej na tym wzmacniaczu nie zagra.
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 3 wrz 2015, o 19:40

W końcu ktoś mi konkretnie coś odpowiedział i wyjaśnił sprawe ;) sprzęt ogólnie dostałem do ktoregoś wcześniejszego auta i tak leżał a teraz postanowiłem to uruchomić, że głośnik jest dobry to wiedziałem ale o wzmaku nie mogłem znaleść jaki jest. Teraz jest podłączone tak jak na zdjeciu 1 czyli podłączone do wzmaka jak napisałeś i mostek cewek w głośniku jakoś gra ale wiem że koleś miał kiedyś też taki głośnik tylko z innym wzmakiem i robił swoje ;) chociaż już wiem że czeka mnie wymiana wzmaka i jakie ma miec parametry :) masz może coś godnego polecenia ? Dzieki za odpowiedź i pomoc :)
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez PiJey88 » 4 wrz 2015, o 17:15

Potrzebujesz wzmaka który w mostku może grać na 2 Ohm, większość niskobudżetowych wzmacniaczy gra w mostku tylko w 4 Ohm, więc musisz albo kupić porządniejszy wzmacniacz, albo zmienić głośnik, bo konfiguracja z cewkami 2x 4 Ohm jest w twoim przypadku bardzo niekorzystna, można spiąć taki głośnik tylko w 2 lub 8 Ohm.

Inna sprawa to źle jednak masz spięty głośnik, teraz zauważyłem że cewki masz spięte w 8 Ohm, a nie w 2 Ohm.
Zwrób wg wzorca jaki ci podsyłam.
Schematy:
Załączniki
<
diag.png
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 5 wrz 2015, o 10:12

Jaki wzmak byś mi mógł polecić do tego głośnika we wmiarę normalnej cenie ? :p
Pisząc niekorzystna masz na myśli że wzmak za bardzo dostaje ? No tak mam spięte w 8ohm jak na rysunku drugim. Czy jeżeli podłącze to na 2ohm wyciągne z niego wiecej mocy i będzie lepiej grało niż teraz na 8ohm ?
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez slavwek.ie » 7 wrz 2015, o 14:03

Michal1709 napisał(a):Czy jeżeli podłącze to na 2ohm wyciągne z niego wiecej mocy i będzie lepiej grało niż teraz na 8ohm ?
Jest wielce prawdopodobne, że wzmacniacz nie przetrzyma mostka w 2ohm, ale tak jak wcześniej mówiłem, nie znam parametrów tego wzmacniacza.
Odpowiadając wprost na twoje pytanie - tak, powinno zagrać lepiej.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez Michal1709 » 9 wrz 2015, o 12:05

Kurde jak może nie wytrzymać to nie za dobrze :p teraz nie wiem czy podjać takie ryzyko i zrobić test :D
Avatar użytkownika
Michal1709
Badacz tematu
 
Posty: 247
Dołączył(a): 20 lip 2015, o 19:19
Lokalizacja: Germany
Rocznik: 1995
Silnik: 1.8 ADZ
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez slavwek.ie » 9 wrz 2015, o 12:36

Jak podepniesz i nie będziesz dawał ostro w palnik to powinien przetrzymać
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Re: Prawidłowe podłączenie pomocy ! :)

Postprzez PiJey88 » 10 wrz 2015, o 12:21

jeśli wzmak nie pociągnie na 2 ohm, to powinien się automatycznie wyłączyć (zabezpieczenie)

Sporo jest różnych wzmacniaczy, wszystko zależy ile chcesz wydać, ja bym celował w coś typu Carpower 4/400, w mostku daje 320W przy 4Ohm, niestety nie zagra już na 2 Ohm, więc musiał byś zmienić też głośnik (najlepiej kupić coś co ma 2x2Ohm). Zaleta takiego wzmacniacza jest to że masz dodatkowe dwa kanały na podłączenie przodu. Ciężko znaleźć coś co w mostku jest stabilne na 2 ohm, trzeba by szukać jakiegoś małego monoblocka jednokanałowego który zagra na 2 om. Myślę że szkoda zachodu by próbować więcej wyciągać z tego sprzętu, lepiej wymienić wszystko na inne.
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Następna strona

- - - Kamery monitoring



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości