Pomoże ktoś z podłączeniem radia?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Pomoże ktoś z podłączeniem radia?

Postprzez szczepan03 » 26 kwi 2009, o 16:05

Witam.
Gdy kupiłem Golfa to był razem z radiem VDO i wszystko fajnie grało. Później wymieniłem radio na Sony i pojawił się problem z podtrzymaniem pamięci. Zamieniłem piny 4 i 7 i wszystko grało jak należy. Niestety w lutym miałem włam do samochodu i radio padło łupem włamywaczy :zly: Dzisiaj dopiero zakupiłem kolejne radyjko (żadna firmówka ale trochę bajerów ma) i znów pojawił się problem z podtrzymaniem pamięci, a mało tego dziwnie należy je podłączyć aby się w ogóle włączyło. Chodzi o to że kabel zasilający jak i od podtrzymania pamięci (oba od kostki od radia, czerwony i żółty) należy połączyć razem i wpiąć w kabel czerwono-brązowy (stały +) bo inaczej radio się nie włączy. Wie ktoś dlaczego tak się dzieje? Dołączam schemat podłączenia z instrukcji radia. I oczywiście radio włącza się tylko jak jest kluczyk w stacyjce. Obrazek
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r.
BMW E36 318i 116KM :D
Avatar użytkownika
szczepan03
Czytacz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 7 lut 2008, o 15:05
Lokalizacja: Sosnowiec

Pomoże ktoś z podłączeniem radia?

 

Postprzez Admor » 27 kwi 2009, o 10:34

Problem leży w instalacji golfa. Niemcy w seryjnych radiach mieli zasilanie po 2 kablach (czerwony, czarny). Ty masz w radiu po 3 (czerwony +, czarny -, podtrzymanie pamięci żółty) .

Jeżeli chcesz żeby radio grało bez kluczyka w stacyjce podpinasz:

czarny - masa
czerwony - stały + (bez kluczyka w stacyjce)
żółty - stały + (bez kluczyka w stacyjce)

Jeżeli chcesz żeby radio grało tylko z kluczykiem w stacyjce podpinasz:

czarny - masa
czerwony - + (po kluczyku)
żółty - stały + (bez kluczyka w stacyjce)


Opis kostki w aucie zapożyczony od kolegi ZICO63
Brązowy (grubszy) - masa. <= CZARNY Z RADIA
Brązowo-czerwony(cieniutki) - sygnał o włożeniu kluczyka do stacyjki.
Czerwono-biały (grubszy) - stały + <= CZERWONY I ŻÓŁTY
Niebiesko-biały - zasilanie anteny (pojawia się + po włączeniu radia).
Szaro-niebieski - podświetlenie (jest + po włączeniu świateł pozycyjnych

==> wystarczy poszukać <==
Avatar użytkownika
Admor
Czytacz
 
Posty: 120
Dołączył(a): 17 maja 2008, o 11:17
Lokalizacja: Chrzanów

Postprzez szczepan03 » 27 kwi 2009, o 21:38

Dzisiaj miałem trochę czasu i się uporałem z problemem. Powodem kłopotów z radiem był brak stałego + ponieważ jak mi wyrwali radio to kabelek musiał zrobić spięcie i spalił bezpiecznik od zasilania radia w skrzynce bezpieczników.

Temat do zamknięcia.
Golf III 1.9 TDI 90KM '94r.
BMW E36 318i 116KM :D
Avatar użytkownika
szczepan03
Czytacz
 
Posty: 47
Dołączył(a): 7 lut 2008, o 15:05
Lokalizacja: Sosnowiec


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości