Podłączenie wzmacniacza do radia i problem z kanałami

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Podłączenie wzmacniacza do radia i problem z kanałami

Postprzez lukaszek750 » 9 sie 2013, o 08:32

Witam!!
Mam radio jeszcze nie podłączone Pioneer DEH-5000UB (podobno dobre radio jak myślicie??) i wzmacniacz WECONIC VX-4280 (4-kanałowy) i teraz pojawia się pytanie jak to podłączyć?? Radio ma tylko jedną parę RCA (tył lub SW) i jak podłączyć wzmacniacz tak, żebym pod dwa kanały mógł podłączyć głośniki w drzwiach??
Avatar użytkownika
lukaszek750
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 13:46
Lokalizacja: L** **T9

Podłączenie wzmacniacza do radia i problem z kanałami

 

Postprzez saszelqq » 9 sie 2013, o 12:50

Radyjko całkiem fajnie wygląda, ze wzmakiem każde zagra ;) Głośniki podłączasz pod wzmacniacz, nie pod radio, natomiast samego wzmaka pod RCA w radyjku. O to Ci chodzi? Masz fajny poradnik o CA, powinien się przydać ;) http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf
Avatar użytkownika
saszelqq
Members
 
Posty: 2458
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 00:09
Lokalizacja: Białystok
Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez lukaszek750 » 9 sie 2013, o 14:46

saszelqq, chce podłączyć przednie głośniki (w drzwiach) pod wzmacniacz pod kanał powiedzmy pierwszy lewą stronę, pod drugi prawą stronę a dwa pozostałe zmostkować pod subwoofer tylko mam problem jak to podłączyć, bo w radiu mogę ustawić że na wzmacniacz (wyjścia RCA) mogę podać całe pasmo lub tylko niskie częstotliwości. Jeśli podam full i będę chciał wyregulować dźwięk głośność sub względem przodu przy użyciu funkcji FADER będzie to niemożliwe... jakieś pomysły jak to podłaczyć??
Avatar użytkownika
lukaszek750
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 13:46
Lokalizacja: L** **T9

Postprzez assesino » 9 sie 2013, o 15:25

lukaszek750 napisał(a):Jeśli podam full i będę chciał wyregulować dźwięk głośność sub względem przodu przy użyciu funkcji FADER będzie to niemożliwe

Głośność regulujesz gain`em na wzmacniaczu a nie fader`em w radiu
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

Postprzez saszelqq » 9 sie 2013, o 17:24

assesino napisał(a):
lukaszek750 napisał(a):Jeśli podam full i będę chciał wyregulować dźwięk głośność sub względem przodu przy użyciu funkcji FADER będzie to niemożliwe

Głośność regulujesz gain`em na wzmacniaczu a nie fader`em w radiu

Dokładnie :hyhy:
Avatar użytkownika
saszelqq
Members
 
Posty: 2458
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 00:09
Lokalizacja: Białystok
Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez gawior » 9 sie 2013, o 20:54

Radio. nie jest dobre ! Od najniższa pólka ze stajni Pioneer-a
Kiedyś można było kupić coś takiego
Kod: Zaznacz cały
http://archiwumallegro.pl/monacor_rozdzielacz_1rca_2rca_crossfader_rff1-1748642431.html

Kiedyś miałem coś takiego. Dawało to możliwość regulacji kanałów ( np. przód i sub ) względem siebie. Teraz już tego nie widzę. Jak ogarniasz trochę elektronikę możesz sobie coś takiego sam zmajstrować ;)

Inaczej nie ominiesz problemu i zostanie ci zmiana radia.

Jeżeli cię interesują moce jakie rozwija ten wzmacniacz, to zajrzyj tutaj:
Kod: Zaznacz cały
http://amp-performance.de/829-Weconic-VX-4280.html
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez saszelqq » 9 sie 2013, o 21:55

gawior, a po co mu drugie wyjście RCA?
Avatar użytkownika
saszelqq
Members
 
Posty: 2458
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 00:09
Lokalizacja: Białystok
Rocznik: 1981
Silnik: 1.1 GG
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez bogib184 » 11 sie 2013, o 07:32

No jak to po co ? :-o Przecież ma wzmacniacz 4 kanały, chce człowiek zapiąć pod niego przód + sub i mieć niezależną regulację przód/tył, to jak to widzisz z poziomu radia zrobić bez niezależnego sygnału RCA na każdy kanał wzmacniacza ? :shock: Rozdzielacz RCA typu Y da tylko to, że odpali system 2 + 1, ale z poziomu radia nic nie wyreguluje, tylko gainami na wzmacniaczu i do tego oczywiście na wzmacniaczu filtracja HPF i LPF musi być zapięta. Radio, że fajnie wygląda to nic nie znaczy, ma jedną parę RCA, więc nie jest to żaden lepszy model, gdyż możliwości rozbudowy na takim radiu są niewielkie, ot głośniki pod radio, wzmak + "tuba" do bagażnika i bum cyk, bum cyk... Radio powinno mieć co najmniej 2 pary RCA + dobrze by było, jak by posiadało filtry HPF i LPF. Wtedy mamy sterowanie przodem z filtracją włącznie, mamy sterowanie subem i filtracją dla niego.

Nie oceniaj książek po okładkach - wooow, Pioneer, elegancko wygląda, a w środku radio na poziomie najtańszego shitu na allegro.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez patrolfak » 11 sie 2013, o 11:06

saszelqq napisał(a):a po co mu drugie wyjście RCA?


A niby jak chcesz podłączyc 2głośniki przód i zmostkowanego suba na 4 kanałowym wzmaku co ? 2 wyjścia rca są niezbędne do 4 kanalowego wzmacniacza
VW Golf Mk1 VR6
Avatar użytkownika
patrolfak
Members
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 21:19
Lokalizacja: Poznań

Postprzez lukaszek750 » 12 sie 2013, o 07:27

wiem, że radio może nie jest z najwyższej półki - mam tego świadomość - ale też nie jest jakieś najgorsze jak twierdzą niektórzy wyżej, że szit z allegro itp. otóż miałem do czynienia z różnymi radiami (VK, CANVA, NAVIHEAVEN i inne szity) które miały wejscia USB, karty SD, AUX i radio Pioneer-a nawet to o, którym wspomniałem gra o niebo lepiej, szybciej odczytuje dane z pendraka i ma o wiele bardziej rozbudowane możliwości dopasowania dźwięku.
Sprzęt nie jest jakiś audiofilski, ale w aucie bardzo ciężko o osiągnięcie jakości lub dźwięku jak w studio. W domu stawiam na jakość, ale w aucie raczej na funkcjonalność.

Wzmacniacz, który posiadam ma wejścia hi-input. Czy wykorzystanie ich nie obniży jakośći?? w żadnym wzmacniaczu ich nie używałem. Gdyby to jakoś sensownie grało to sygnał na przednie głośniki "szedłby" od radia przez wzmak, a sygnał do sub przez RCA - co o tym sądzicie ???
Avatar użytkownika
lukaszek750
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 13:46
Lokalizacja: L** **T9

Postprzez bogib184 » 12 sie 2013, o 08:16

Nikt tu nie twierdzi, że radio to złom, oczywiście nie jest jakieś tam super ekstra, ale nie porównujemy go do tych "chińczyków". Wzmacniacz znam, nie jest taki też ostatni, bo Magnioty, czy Blaupunkty wciąga nosem, bo ma chociaż sporo pary, miałem takiego na przejściowo kiedyś - dawał radę ;-) Nie podłączaj przodu poprzez High Input, bo to strasznie degraduje dźwięk, lepiej zrób odwrotnie, przód odpal z RCA, a suba z High Input.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości