podłączenie radia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

podłączenie radia

Postprzez LTD » 6 sie 2009, o 10:29

czy takie podłączenie radia z całkowitym pominięciem stacyjki jest ok i jest bezpieczne??
Obrazek
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca

podłączenie radia

 

Postprzez swatu » 6 sie 2009, o 10:46

radio bezposrednio pod akumulator?
juz ktos tak zrobił i poszedl dymek
tu masz opisane podłaczenie radia:
http://www.golf3.pl/topics8/troche-o-ca ... t19304.htm
http://www.golf3.pl/viewtopic.php?t=124 ... bf67e65b8c
i wzmacniacza :
http://www.golf3.pl/-vt9225.htm#68290

[ Dodano: 2009-08-06, 10:47 ]
to zadna filozofia podpiac sie pod stacyjke wystarczy znalkezc odpowiedni kabelek i gotowe ,no chyba ze masz całkiem zrabana instalacje itrzeba prowadzic ja od podstaw.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LTD » 6 sie 2009, o 11:18

ok to podłącze tak jak jest fabrycznie w VW a jeśli chodzi o podłączenie do stacyjki to jeśli nie bede czegoś wiedziałe to dam znać w tym temacie
Obrazek
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca

Postprzez Jony » 6 sie 2009, o 11:44

Tylko zwroc uwage na dobre podłaczenie kabelków - ZASILANIE (czerwony)
i- PAMIĘĆ (żółty) bo ja dwa dni temu na odwrót podpiełem i elektryk stwierdził spalenie sie kostki stacyjki :zly: Trzeba było jednak zajrzeć do instrukcji bo każda marka ma rózne ustawienia ja zmieniałem z Sony na Kenwooda i trzeba było pozamieniac kabelki :-P
Avatar użytkownika
Jony
Czytacz
 
Posty: 132
Dołączył(a): 14 wrz 2007, o 21:42
Lokalizacja: Gdynia

Postprzez swatu » 6 sie 2009, o 14:37

jak podpiac radio po stacyjce
pierwsza rzecza jaka musimy zrobic to odpiac kable +/- od akumulatora.
http://images50.fotosik.pl/165/b82aeeb326709888.jpg
do zółtego kabla(przewód akumulatora ,ciagłe zasilanie 12V DC,słuzy po podtrzymywania pamieci) musimy podłaczyc stały +.
nastepnie czerwony kabel (do zasilania AAc +12V DC),musimy puscic po stacyjce,lub po miejscu gdzie po wlączeniu auta pojawia sie prąd.
A do czarnego kabla podłącz mase (-)
przewód niebieski w białe prążki słuzy do sterowania włączaniem zasilania wzmacniacza.

tekst pochodzi z:'
http://www.golf3.pl/topics8/troche-o-ca ... t19304.htm
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LTD » 7 sie 2009, o 09:03

swatu opisałeś to trochę inaczej niż na rysunku który podałem wyżej czyli jak dobrze rozumie to kabel:
żółty - bezpośrednio do akumulatora +
czerwony - do stacyjki
czarny - masa


a na psrzykład podłączenie z pominięciem stacyjki to jest ok
Obrazek
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca

Postprzez swatu » 7 sie 2009, o 10:38

no dokładnie :
zólty-podtrzymuje pamiec a radiu
czerwony-puscic po stacyjce ,AAc +12V DC
czarny -masa
i to cała filozofia :)
nie wiem tylko czemu ma słuzyc ten mostek na kablu?skad masz ten schemat?
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LTD » 7 sie 2009, o 11:04

schematy mam z tego tematu z drugiego postu
http://www.golf3.pl/topics28/podlaczeni ... t12403.htm
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca

Postprzez swatu » 7 sie 2009, o 14:09

a msz wogóle poprowadzone przewody tzn.kostki itp. czy prowadzisz instalacje od podstaw?
bo jesli to drugie to obydwa schematy sa poprawne.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LTD » 8 sie 2009, o 00:19

od podstaw ;-) dzięki wielkie swatu dam znać jak zakończyła się ta sprawa... pozdro

[ Dodano: 2009-08-08, 20:11 ]
jeszcze jedno małe pytanie którędy najlepiej lub najłatwiej przeciągnąć kabel od radia do zasilania??
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca

Postprzez swatu » 9 sie 2009, o 15:54

jesli chodzi o kable które chcesz podpiac bezposrednio pod akumulator,to w przedziale silnikowym (otwórz maske) i w miejscu gdzie jest odgrodzony silnik od kabiny masz takie gumowe lub plastikowe zaslepki zrób w nich dziure i przepusc kable do wnetrza auta,moze byc ciezko bo jest tam warstwa wygluszająca ale powinno sie udac (ja tam mam puszczony kabel od wzmacniacza).najlepiej zrób tak w okolicy najblizeszj akumulatora.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez LTD » 9 sie 2009, o 17:55

dzięki wielkie wszystko gra i śmiga... Żadnego pożaru nie wywołałem także jestem z siebie dumny :-D w tygodniu postaram się wstawić fotki mojego golfika ;-) jeszcze raz dzięki
Avatar użytkownika
LTD
Czytacz
 
Posty: 81
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 08:06
Lokalizacja: Słupca


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości