Siemka.
Otóż mam taki problem a mianowicie mam oryginalnie tylko głośniki w podszybiu, do drzwi nie idą żadne przewody. Póki co montuje głośniki w drzwi i myślę jakby to podłączyć. Od kostki głośnikowej z radia idą przewody bezpośrednio podpięte pod wysokotonowe, nie ma nigdzie jakiegoś rozgałęzienia(zwrotnicy).
Wnioskuję, że muszę podłączyć woofery do kostki jako "tył" a tweetery jako "przód" i będzie ok, zgadza się?
Drugą rzeczą jest kostka od radia. Do mojego philipsa znalazłem przejściówkę (w poprzednim aucie grało bez niej), wcześniej pomierzyłem napięcia i pozamieniałem piny tak aby pasowało do mojego radia.
Lecz jest kilka niejasności. W oryginalnej instalacji mam dwa niebieskie przewody jeden ze srebrnym paskiem a drugi z białym. Na obu są podobne napięcia, czyli co 2x remote? Widać to na zdjęciu, które będzie niżej.
Kolejną rzeczą jest druciarstwo poprzedniego właściciela Helmuta. Połączył on pamięć z +12V, chodziło o działanie radia "bez kluczyka"? link poniżej. Czerwono-brązowy i czarno-biały to te same przewody.
http://img839.imageshack.us/img839/5341/img05107.jpg
Jeżeli chcę aby moje radio działało tak jak oryginalne czyli bez kluczyka to muszę zostawić tak jak jest?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Możesz tak podłaczyć, tylko pamiętaj o zwrotnicy lub kondensatorze dla tweetera, bo podłączając go bezpośrednio pod wyjście bez zabezpieczenia poślesz go do piachu.hellaflush napisał(a):Od kostki głośnikowej z radia idą przewody bezpośrednio podpięte pod wysokotonowe, nie ma nigdzie jakiegoś rozgałęzienia(zwrotnicy).
Wnioskuję, że muszę podłączyć woofery do kostki jako "tył" a tweetery jako "przód" i będzie ok, zgadza się?
Jeśli masz zwrotnice do zestawu, to możesz wszystko podpiąć pod jedną parę wyjść, czyli np przód.
hellaflush napisał(a):Kolejną rzeczą jest druciarstwo poprzedniego właściciela Helmuta. Połączył on pamięć z +12V, chodziło o działanie radia "bez kluczyka"? link poniżej. Czerwono-brązowy i czarno-biały to te same przewody.
Tak być powinno, sprawdź miernikiem czy żarówką czy się zgadza u ciebie:
hellaflush napisał(a): Jeżeli chcę aby moje radio działało tak jak oryginalne czyli bez kluczyka to muszę zostawić tak jak jest?
Oryginalnie radio działa z przekręconym kluczykiem, jesli chcesz żeby grało bez kluczyka, to trzeba podłączyć przewód ACC do +12V, ale nie na odwrót.
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
Podświetlenie = remote
ACC = Pamięć
+ 12V (niezależnie od pozycji kluczyka w stacyjce) jest zawsze na ACC, lecz nie mówię tutaj o tym co zostało zmostkowane ze stałym +12V ale na tym odciętym przewodzie którego nie widać na zdjęciu. Czy tak powinno być? Mogę usunąć ten mostek i wpiąć normalnie ACC w swoje miejsce?
ACC = Pamięć
+ 12V (niezależnie od pozycji kluczyka w stacyjce) jest zawsze na ACC, lecz nie mówię tutaj o tym co zostało zmostkowane ze stałym +12V ale na tym odciętym przewodzie którego nie widać na zdjęciu. Czy tak powinno być? Mogę usunąć ten mostek i wpiąć normalnie ACC w swoje miejsce?
-

hellaflush - Gaduła
Przywróć złącze ISO do stanu pierwotnego, wszystko ma być na swoim miejscu, wówczas każde radio ci zadziała. Powywalaj wszystkie mostki, będzie najbezpieczniej dla instalacji i dla radia.
.
.
-

Ok tylko dziwi mnie dlaczego na tym przewodzie, którym napisałeś, że jest +12V po stacyjce jest cały czas napięcie?
-

hellaflush - Gaduła
Przejrzyj dokładnie instalację, bo może gdzieś wcześniej jest zworka zrobiona.
Generalnie +12V powinien być tylko w jednym miejscu bez przekręconego kluczyka.
Generalnie +12V powinien być tylko w jednym miejscu bez przekręconego kluczyka.
.
.
-

• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio