Podłączenie głośników ?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Podłączenie głośników ?

Postprzez Katerekk » 18 sie 2013, o 09:32

Witam, oturz mam problem w podłączeniu głośników. Moje radio ma wyjscie na 4 głosniki a ja bym chciał podłączyć jeszcze 2. Czy morze mi ktos powiedzieć jak mam to zrobic, czy trzeba coś kupić bo ja się na tym kompletnie nie znam i nie chciał bym nic spalić.
Katerekk
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 4 lut 2013, o 23:09
Lokalizacja: Włocławek

Podłączenie głośników ?

 

Postprzez lukaszek750 » 18 sie 2013, o 10:47

kolego jakie to radio, jakie głośniki?? podaj jakieś informacje
Avatar użytkownika
lukaszek750
Czytacz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 29 mar 2013, o 13:46
Lokalizacja: L** **T9

Postprzez Katerekk » 18 sie 2013, o 11:13

Radio To Pioneer, a głośniki są oryginalne VW, czy głośniki trzeba zmienić na Pioneera ? Po prostu są podłączone tylko przednie pod szybą i od drzwi kierowcy i pasażera, a ja bym chciał podłączyć te z tyłu też.
Ostatnio edytowano 18 sie 2013, o 11:14 przez Katerekk, łącznie edytowano 1 raz
Katerekk
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 4 lut 2013, o 23:09
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez patrolfak » 18 sie 2013, o 11:14

Katerekk napisał(a):Witam, oturz mam problem w podłączeniu głośników. Moje radio ma wyjscie na 4 głosniki a ja bym chciał podłączyć jeszcze 2. Czy morze mi ktos powiedzieć jak mam to zrobic, czy trzeba coś kupić bo ja się na tym kompletnie nie znam i nie chciał bym nic spalić.


Radziłbym zainwestować w wzmacniacz .
VW Golf Mk1 VR6
Avatar użytkownika
patrolfak
Members
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 21:19
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Katerekk » 18 sie 2013, o 11:15

A byś mógł jakiś polecić ??
Katerekk
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 4 lut 2013, o 23:09
Lokalizacja: Włocławek

Postprzez bogib184 » 18 sie 2013, o 11:22

A ja w słownik ortograficzny, bo taka ilość błędów w języku PL ? :wstyd:
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez patrolfak » 18 sie 2013, o 11:38

bogib184 napisał(a):A ja w słownik ortograficzny,


Właśnie miałem to napisać ...

kolego Katerekk, na forum jest bardzo obszerny dzial poświęcony car audio. wystarczy się wysilić i poszukać :>
VW Golf Mk1 VR6
Avatar użytkownika
patrolfak
Members
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 21:19
Lokalizacja: Poznań

Postprzez gawior » 3 wrz 2013, o 20:31

To dzisiaj ja bedę ten dobry :p

Jeżeli głośniki w drzwiach z przodu i w desce masz oryginalne VW i na oryginalnej instalacji, to obydwa ( czyli w sumie cztery ) zasilają tylko dwa kanały z radia.
W desce masz wysokotonowe ( tweetery ), a w drzwiach woofery. Powiedzmy, że są podłączone poprzez zwrotnicę.

Tak więc tylne kanały w radiu masz wolne. Możesz położyć kabel i zamontować z tyłu głośniki jak już tak bardzo chcesz. Dzisiaj mi się nie chce pisać po raz kolejny tego samego następnej osobie, odradzać ci tego i tłumaczyć, argumentować czemu nie montować z tyłu głośników.

Jednakże jeżeli instalacja była grzebana i głośniki w desce grają z osobnych kanałów radia i woofery w drzwiach też z osobnych, to nie możesz sobie od tak po prostu dodać głośników, bo może to zaszkodzić radioodtwarzaczowi.
To jak są podłączone musisz sprawdzić.
Wystarczy wykręcić woofer z drzwi, z jednej strony i z tej samej strony głośnik w desce.
Wypiąć wtyczki i sprawdzić prosto mówiąc, czy wtyczki mają ze sobą połączenie ( najlepiej i najprościej miernikiem i test diody z brzęczykiem ).
Jeżeli są połączone, to raczej masz wolne prawdopodobnie tylne kanały w radiu i pod nie możesz coś podpiąć, ale dalej wiąże się to z pociągnięciem kabelków od radia do drzwi ( chyba, że była fabryczna instalacja na 4 głośniki w twoim aucie ).

Produkuję się, a w sumie można to też sprawdzić w radiu, bez grzebania faderem i balansem.
Jak gra sam przód ( lub sam tył, w zależności pod które kanały ktoś podłączył ), to masz wolną parkę kanałów. Jak przy zmianie ustawień zawsze coś gra, to wszystkie kanały w radiu masz zajęte i od tak dodać kolejnych głośników sobie nie możesz.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości