po raz drugi brak prądu wradiu bez kluczyka

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

po raz drugi brak prądu wradiu bez kluczyka

Postprzez Pajdus » 25 lis 2011, o 16:15

objawy :
- brak możliwości włączenia radia bez kluczyka w stacyjce
- radio nie pamięta ustawień typu stację balans itp
ustalenia :
- z tego co się dowiedziałem to żółty kabel w kostce iso musi być podpięty w odpowiedni pin JAKI? może ktoś zrobić foto kto ma dobrze podłączone lub dobrze opisać ??
- jak wypiąć kabelek z kostki iso ?
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu
 
Posty: 323
Dołączył(a): 30 maja 2011, o 18:46
Lokalizacja: wlkp

po raz drugi brak prądu wradiu bez kluczyka

 

Postprzez GrZeChU91 » 25 lis 2011, o 16:18

Pajdus, Brak mozliwosci to jest oryginalne.....wystarczy ze odetniesz jeden kabelek w kostce od radia i bedzie dobrze....ja tak zrobilem a od stacyjki podlaczylem pod zmachola.....
zobacz miernikiem ktory kabel dostaje + po wlazeniu kluczyka.....
Avatar użytkownika
GrZeChU91
Members
 
Posty: 919
Dołączył(a): 24 lip 2011, o 22:02
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez slavwek.ie » 25 lis 2011, o 22:18

Pajdus, nie jest to aż tak trudne, żeby nie zrozumieć z opisu a opisali ci dość jasno i szczegółowo..
Sądzę, że nie masz miernika (multimetru) więc weź żarówkę 12V i poszukaj na którym kablu w kostce auta masz ciągłe +12V i tam podłącz żółty kabel z radia.
Jeśli odnajdziesz +12V po stacyjce, to do niego podpinasz czerwony.
Wówczas radio będzie działało z kluczykiem i będzie pamiętało ustawienia.

Jesli nie chcesz działania z kluczyka, to czerwony dołączasz do żółtego.

Żółty ZAWSZE musi być pod stałym +12V

BTW, to co nazwałeś "irdą" wcześniej, służy właśnie do zamiany plusów w zasilaniu radia bez konieczności cięcia kabli, czy przekładania pinów w kostce ISO


Złącze ISO w aucie wygląda tak:
Obrazek
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Pajdus » 26 lis 2011, o 12:44

to teraz na moje czyli mogę sobie przepiąć kabelki bez konieczności odcinania w tej kostce iso która dostałem tak i będzie si ??

[ Dodano: 2011-11-26, 12:07 ]
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c78 ... fed62.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b7 ... 49326.html
jest tak a jak powinno być ?
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu
 
Posty: 323
Dołączył(a): 30 maja 2011, o 18:46
Lokalizacja: wlkp

Postprzez T@jny1990 » 29 lis 2011, o 16:50

po co tworzyłes jeszcze raz ten sam temat :?: :!: :cisza:
http://www.golf3.pl/topics8/niema-pradu ... t38166.htm

Myśle że w twoim poprzednim temacie wyjaśniłem to dość dobrze...

Proste kabel żółty i czerwony od strony radia skręcasz w jeden. Bierzesz miernik napięcia i sprawdzasz na wiązce zasilającej radio (teJ spod deski) który ma stałe +12V a który ma po włżeniu kluczyka... U mnie żółty z tego co pamietam ma stałe +12V... podpinasz sie pod niego i temat masz rozwiązany... objaśnienia w twoim poprzednim temacie...

[ Dodano: 2011-11-29, 15:53 ]
slavwek.ie napisał(a):więc weź żarówkę 12V


Zawsze jakaś alternatywa w potrzebie gdy nie ma sie odpowiedniego narzędzia :ok:

[ Dodano: 2011-11-29, 15:59 ]
Czyli jak widać z rysunku podesłanego przez kolege Sławka Stałe +12V masz pod pinem nr7 kostki zasilającej i pod niego sie podpinasz i problem masz z głowy...
Najmniej groźny pies jest ten co najwięcej szczeka...

=>zmiana zawieszenia na ORI str3<=>kolizyjka str4<=>ORI FRONT str5<=
Moja mała Biała Bestia
Avatar użytkownika
T@jny1990
Czytacz
 
Posty: 124
Dołączył(a): 19 lip 2010, o 15:34
Lokalizacja: Mława/Toruń/Neuwied(De)

Postprzez pablomed » 30 lis 2011, o 00:12

po to sa te złączki na żółtym i czerwonym zeby je zamieniać nic nie ciąć tylko zmienić czerwony do żółtego żółty do czerwonrego - i po problemie jeśli wcześniej w wiązce od strony auta nic nie było kombinowane. Z tym że bez kluczyka w tedy nie uruchomisz ale nie będzie gubił stacji. Nie powinno się łączyć kabli na stałe, niektóre radio wtedy wyciągną cały prąd z aku w mroźną noc.
Urchomić bez przeróbek bez kluczyka można tylko radio fabryczne
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez Pajdus » 1 gru 2011, o 22:51

małpa zamienić kabelki i radio działać bez kluczyka i radio pamiętać ustawienia dzięki za pomoc
Pajdus
Pajdus
Badacz tematu
 
Posty: 323
Dołączył(a): 30 maja 2011, o 18:46
Lokalizacja: wlkp


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość