Piszczy i gwizdze po wlaczeniu radia

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Piszczy i gwizdze po wlaczeniu radia

Postprzez danny.tcz » 27 lip 2013, o 06:48

Mam taki.problem mianowicie po wlaczeniu radia sluchac takie dziwne piszczenie dochodzace z glosnikow wzmaga sie po wlaczeniu swiatel wtedy jest to naprawde denerwujace dodam jeszcze ze przy dodawaniu gazu tez jest glosniejsze i intensywniejsze co mam sprawdzic co jest tego przyczyna ? Pojawilo sie to niedawno a juz nie idzie z tym wytrzymac przedtem wszystko bylo w porzadku ma ktos na to jakis pomysl?
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Piszczy i gwizdze po wlaczeniu radia

 

Postprzez Wujo1983 » 27 lip 2013, o 09:04

To idzie z alternatora. Załóż dodatkowy kondensator przeciwzakłóceniowy lub obadaj alternator.
VW GOLF III VARIANT 1.9 TDI 1999r.
BMW E46 KOMBI 2.0d 2004r.
POLSKI FIAT 125p 1972r.
POLSKI FIAT 126p 1974r.
WAZ LADA 2107 1989r.
Avatar użytkownika
Wujo1983
Czytacz
 
Posty: 70
Dołączył(a): 22 lip 2013, o 18:14
Lokalizacja: SGL

Postprzez Radekb351 » 27 lip 2013, o 12:42

Masz wzmacniacz?
Jakie radio ?
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez danny.tcz » 27 lip 2013, o 13:00

wzmacniacz jest radio boschmanna predzej na tym samym zestawie nie bylo zadnych problemow
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Postprzez Radekb351 » 28 lip 2013, o 09:26

Miałem ostatnio podobnie brak masy rca we wzmacniaczu i głośniki pod wzmacniaczem gwizdały.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez danny.tcz » 28 lip 2013, o 12:21

Radekb351 napisał(a):Miałem ostatnio podobnie brak masy rca we wzmacniaczu i głośniki pod wzmacniaczem gwizdały.
to brak tej masy do wzmacniacza czy jeszcze innej ??? pytam bo nie zrozumialem za bardzo
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Postprzez Radekb351 » 28 lip 2013, o 14:47

Czasem przepala się bezpiecznik w radiu odpowiedzialny za masę rca lub przepala się masa rca we wzmacniaczu, Najczęściej w radiu. Wpisz w google hasło "masa rca" Tam jest dużo dokładnie opisanych tematów.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez danny.tcz » 28 lip 2013, o 17:39

Radekb351, a jak ty rozwiazales ten problem u siebie ? przed chwila jak jechalem to na poczatku nie bylo tych piskow dopieropo wjechaniu w jakas dziure sie odezwaly na nowo co robic poradzcie
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Postprzez slavwek.ie » 29 lip 2013, o 12:05

Wyczysc wszystkie styki zasilania wzmazniacza, glownie masy. Rozkrec konektory, przeczysc drobnym papierkiem sciernym, przesmaruj wazelina techniczna i dokrec solidnie.
Tak samo postepuj przy akumulatorze i punkcie podpiecia masy do budy.
Sprawdz tez, czy kable sygnalowe mocno siedza w gniazdach, czy ktorys nie lata luzno.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Radekb351 » 29 lip 2013, o 15:15

U mnie urwana była masa gniazda RCA w wzmacniaczu
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez danny.tcz » 29 lip 2013, o 17:37

dzis sytuacja sie powtorzyla piski pojawily sie dopiero po przejechaniu kilku km i sluchac je tylko przy wlaczonych swiatlach gdy je zgasze nawet przy pracujacym silniku podczas jazdy piski milcza na postoju sprawdzilem i dochodzi tylko z jednego glosnika w drzwiach a nie tak jak myslalem ze z wysokotonowych na chwila obecna sciszylem troche wzmacniacz nie jest juz tak intensywny ten pisk ale bede szukal dalej dalsze wskazowki i przemyslenia mile widziane
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Postprzez Radekb351 » 29 lip 2013, o 23:29

Sprawdź przewód głośnikowy czy nie jest przetarty.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości