Pisk po odpaleniu silnika.

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Pisk po odpaleniu silnika.

Postprzez jendrooo » 13 maja 2014, o 19:16

Witam.
Ostatnio zrobiłem instalację audio w swoim golfiku ,która wyglądała na bardzo obiecująco lecz po odpaleniu silnika ,w głośnikach słychać pisk (głośność na 0) który rośnie wraz z obrotami silnika. Prawą stroną puściłem wzbudzenie ,12v i przewód od zwrotnicy Prawej do wzmacniacza a lewą puściłem sygnałowy z przewodem od Lewej zwrotnicy (z obydwu stron kable lecą z oryginalną wiązką w progu).
Masa złapana z tylnego nadkola (dł. przewodu 40cm).
Myślę nad poprowadzeniem 12v i masy z aku do radia ale nie wiem czy coś mi to da.

Zestaw to głośniki
powerbass 2xl-60c
crunch 1000.4
sub powerbass L-124
przewody hollywood (cały komplet)

Wzmacniacz swobodnie leży w bagażniku.
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Pisk po odpaleniu silnika.

 

Postprzez bogib184 » 13 maja 2014, o 19:56

Zasilający też leci lewym progiem ? Trzeba było sygnał środkiem dać, ew. zasilanie i remote lewym, głośnikowe środkiem, a prawym rca.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez jendrooo » 13 maja 2014, o 20:13

Jeśli chodzi o środek to którędy puścić??
A moze inaczej zadam pytanie, jesli kable glosnikowe maja isc tunelem to gdzie zamontowac zwrotnice ktore szly do zestawu odseparowanego (mialem jedna kolo bezpiecznikow a druga za schowkiem)?
Czy ma znaczenie grubosc kabla od zwrotnicy do glosnika (woofera) czy wystarcza te co w zestawie?
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Postprzez slavwek.ie » 14 maja 2014, o 15:03

Jakie masz radio? Masz możliwość sprawdzić instalację z innym radiem (od kolegi pożyczyć na chwilę)?
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez jendrooo » 14 maja 2014, o 18:37

Niestety nie mam możliwości podpięcia innego ,albo mają radio wbudowane albo bez rca ;/

[ Dodano: 2014-05-14, 17:42 ]
slavwek.ie napisał(a):Jakie masz radio? Masz możliwość sprawdzić instalację z innym radiem (od kolegi pożyczyć na chwilę)?


slavwek.ie a czemu taki pomysł? coś nie tak może być z radiem? pioneer 160ui
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Postprzez slavwek.ie » 14 maja 2014, o 20:01

jendrooo napisał(a): pioneer 160ui
tak myślałem. .
Pionki są wrażliwe na uszkodzenia masy RCA a przez to sieją zakłóceniami. Zrób test masy, kawałkiem kabelka dotknij masy gniazda czincz (zewnętrzna część gniazda) z obudową radia i włącz silnik i granie, jeśli zakłócenia ustaną to masz przyczynę, upalony rezystor w torze masy gniazd RCA. Możesz oddać na naprawę gwarancyjną lub jeździć z połączonym kabelkiem na gnieździe.
Upalenie masy RCA nie bierze się z powietrza, najczęstszą przyczyną jest niedbała instalacja zasilania wzmacniacza, chwilowy brak dobrego styku masy wzmaka i ciągnie on masę poprzez kable RCA wprost z radia a to z kolei nie wytrzymuje takiej konfiguracji i leci rezystor masy.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez jendrooo » 14 maja 2014, o 21:07

slavwek.ie napisał(a):
jendrooo napisał(a): pioneer 160ui
tak myślałem. .
Pionki są wrażliwe na uszkodzenia masy RCA a przez to sieją zakłóceniami. Zrób test masy, kawałkiem kabelka dotknij masy gniazda czincz (zewnętrzna część gniazda) z obudową radia i włącz silnik i granie, jeśli zakłócenia ustaną to masz przyczynę, upalony rezystor w torze masy gniazd RCA. Możesz oddać na naprawę gwarancyjną lub jeździć z połączonym kabelkiem na gnieździe.
Upalenie masy RCA nie bierze się z powietrza, najczęstszą przyczyną jest niedbała instalacja zasilania wzmacniacza, chwilowy brak dobrego styku masy wzmaka i ciągnie on masę poprzez kable RCA wprost z radia a to z kolei nie wytrzymuje takiej konfiguracji i leci rezystor masy.



Samemu mogę jakoś naprawić? Połączyć masy z moich gniazd Rca w radiu z obudową radia? Jutro sprawdzę to ale napisz mi jak możesz co dokładnie zrobić.
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Postprzez slavwek.ie » 14 maja 2014, o 21:15

Wystarczy masa jednego z gniazd RCA (wewnątrz i tak są połączone), owijasz odizolowany kabelek wokół, wpinasz wtyczkę czincz kabla sygnałowego, drugi koniec kabelka odizolowujesz i stykasz z obudową radia (blachą), mozesz przytrzasnąć górną pokrywą.
Odpalasz auto, włączasz sprzet i nasłuchujesz czy dalej sieje.
przy okazji, popraw od razu styki i punkty podpięcia zasilania, dokreć solidnie masę.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez jendrooo » 14 maja 2014, o 21:21

slavwek.ie napisał(a):Wystarczy masa jednego z gniazd RCA (wewnątrz i tak są połączone), owijasz odizolowany kabelek wokół, wpinasz wtyczkę czincz kabla sygnałowego, drugi koniec kabelka odizolowujesz i stykasz z obudową radia (blachą), mozesz przytrzasnąć górną pokrywą.
Odpalasz auto, włączasz sprzet i nasłuchujesz czy dalej sieje.
przy okazji, popraw od razu styki i punkty podpięcia zasilania, dokreć solidnie masę.


A jeżeli mam 4 wyjścia RCA ? To z dwóch mas tak zrobić?
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Postprzez slavwek.ie » 14 maja 2014, o 21:27

Rany boskie.... czytaj co napisałem. ... jedno gniazdo czincz, obojetnie które, wylosuj sobie.. wszystkoe mają wewnatrz wspólną masę.
Dla pewnosci oraz Twojego komfortu psychicznego możesz dać owy myk na gnieździe przedniego kanału ktory zasila przednie głośniki
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez jendrooo » 16 maja 2014, o 17:27

slavwek.ie napisał(a):Rany boskie.... czytaj co napisałem. ... jedno gniazdo czincz, obojetnie które, wylosuj sobie.. wszystkoe mają wewnatrz wspólną masę.
Dla pewnosci oraz Twojego komfortu psychicznego możesz dać owy myk na gnieździe przedniego kanału ktory zasila przednie głośniki


Kolego ,miałeś rację. Rozkręciłem całe radio do gołej płytki przylutowałem kabelek w dwóch miejscach (masa RCA + obudowa) i żadnych pisków nie ma :)
Już myślałem że będę musiał wszystkie kable na nowo po kawałeczku puszczać.
Dzięki.
jendrooo
Czytacz
 
Posty: 23
Dołączył(a): 12 lis 2013, o 14:03
Lokalizacja: Siedliszcze

Postprzez slavwek.ie » 16 maja 2014, o 17:32

W sumie nie musiałeś rozbierać całego radia na kawałki, wystarczyło wlutować się w miejscu gniazd RCA.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość