Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
opór głośników
Witam. Troszke szukałem ale nie mogę nic znaleść na forum więc nowy temat. Jeśli ktoś może niech mi wytłumaczy i powie czym sie różni głośnik 3 omowy od 5 omowego. Można je zakładac razem do radia czy nie. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje. Nadmienie że oryginały w desce w moim mk3 mam firmowe 3 omowe. Grają OK. Mogę podpiąć inne?
- miisiek22
- Berbeć
piotr0488 napisał(a):a wiec.. wiekszosc nowych radi na wysjscie na 4 ohm ale czym mniej ohm graja glosniej, im wiecej ohm tym ciszej.
W istocie jest to prawda, ale trzeba koniecznie dodać, że nie można stosować głośników o innym oporze niż przewiduje instrukcja radia.
O ile z mocą można jeszcze jakoś kombinować i grać odpowiedni do tego, co się pokombinowało - to z oporem taki numer nie wychodzi!
Tu się stosuje prawo Ohma (ze szkoły, o ile ktoś ją jeszcze pamięta) i po zawodach.
Zarówka 3V długo nie poświeci na 6V, chociaż na pewno jaśniej
.
Nie zabierałem głosu, bo myślałem, że sprawa jest oczywista.
Takie jest moje zdanie, czekam na opinie.
-

Zico63 - Members
Zico63 dobrze pisze... końcówka mocy będzie przeciążana jeśli zamiast 8 omowych podepniesz 4 omowe... podobnie ma się sprawa jeśli byś podpiął np. 2 4omowe równolegle to oczywiście znowu impedancja takiego układu spadnie
Mój GTI 2.0 16V ABF
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
moj-golf/moj-nowy-nabytek-gti-16v-t6311.html
-

czepi - Members
Ok sprawdziłem co za głośniki mam w drzwiach. Są tam jakieś Bochmena 4 ohm 100w 50 rms. Strasznie cicho grają. Czy głośniki mogą szwankować i ciszej grać jeśli kable nie są jednolite tylko sztukowane kawałkami od radia do słupków a od słupków przez drzwi do głośników inny kawałek? Odkryłem wszystkie kable i ja tak jakoś mam połączone. Chyba ktoś coś zwalił. Podpowiedzcie coś. Dzięki
- miisiek22
- Berbeć
Czołem! W tej sytuacji przede wszystkim odepnij wtyk głośnikowy na radiu i kable z głośników i sprawdź, czy nie ma zwarć między poszczególnymi przewodami!
A połączenie i sztukowania - im mniej tym lepiej - oczywiście.
W miarę czasu dałbym nowe przewody.
A połączenie i sztukowania - im mniej tym lepiej - oczywiście.
W miarę czasu dałbym nowe przewody.
-

Zico63 - Members
kabli nie sztukujemy, wszystkie polaczenia najlepiej zlutowac, ew. dobrej jakosci zlaczki. Glosniki musza byc takiej inpedancji jak radio, glosniki o nmiejszej rezystancji moga spalic koncowke mocy, zas o wiekszej obnizaja moc radia i ciszej graja. Kabelki najlepiej dac z miedzi beztlenowej o przekroju 2,5mm^2, dla polepszenia tlumienia 

- larry_23
- Berbeć
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio