Nokia DSP - trzeszczący subwoofer

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Nokia DSP - trzeszczący subwoofer

Postprzez zasimex » 19 kwi 2011, o 20:41

Siemka Panowie,

Jak zaznaczyłem w temacie - mam problem z subem w systemie DSP. Niedawno założyłem go do bagażnika, podpiąłem go pod radyjko LG-LAC5900 (4 wyjścia liniowe) i niestety... Na początku myślałem że w subie coś lata/odkręciło się bo tak jakby jakiś brzęczący element tam był. Później jednak odkręciłem pokrywkę, wykręciłem woofer i niestety ale to jakby woofer dziwnie grał. Jak przytrzymuje delikatnie palcem zawieszenie gumowe membrany, bębni ładnie ale jak tylko puszcze to ta środkowa część woofera (z aluminiową okrągłą płaską blaszką) brzęczy... Czy mogłem coś źle podłączyć czy to po prostu woofer do wymiany?

Poradźcie Panowie.
Dzięki.
Marcin
zasimex
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 1 lip 2008, o 12:38
Lokalizacja: Białystok

Nokia DSP - trzeszczący subwoofer

 

Postprzez shibbyOP » 19 kwi 2011, o 21:06

zasimex, mi takie objawy wskazują na padniętą cewkę, miałem podobnie w innym basowym głośniku i okazało się że padła cewka.
Ale znawcą od audio nie jestem więc to tylko takie jedno moje doświadczenie.
Avatar użytkownika
shibbyOP
Gaduła
 
Posty: 607
Dołączył(a): 27 gru 2008, o 11:30
Lokalizacja: Opole // Niemodlin
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez zasimex » 19 kwi 2011, o 21:26

shibbyOP,

dzięki za odpowiedź.
A nie wiesz, da się tą cewkę wymienić i czy jest sens wymieniać? Czy może w skrzynię tą da się dopasować coś podobnego?
zasimex
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 1 lip 2008, o 12:38
Lokalizacja: Białystok

Postprzez swatu » 20 kwi 2011, o 20:42

shibbyOP napisał(a):mi takie objawy wskazują na padniętą cewkę
potwierdzam takie dzwieki wydaje przepalona cewka ,wiem bo sam pare razy przepalilemi wiem jak to slychac.
Co do wymiany cewki to nie wiem czy jest sens ,musi to zrobic firma zajmujaca sie tym sam nie dasz rady ,trzeba nawinac drut na karkas z odpowiednia iloscia zwoi,a pozatym trzeba ja potem rowno przykleic.
inny głosnik raczej nie bedzei gral tak samo jak orginal .moze poszukaj identycznego głosnika.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość