Niebywały problem z szumem w głośnikach.

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Niebywały problem z szumem w głośnikach.

Postprzez michatbg » 28 gru 2012, o 17:13

Witam. Mam podłączony wzmacniacz z głośnikami w tylnej półce i na włączonym silniku słysze szumy. Dziwne jest to że na normalnych obrotach słychać tylko szum a jak dodaje gazu to szum ustaje i słychać typowy pisk turbiny. Kable zasilające po lewej, RCA po prawej, masa prosto z akumulatora. Próbowałem wszystkiego już, inne radio, lepsze RCA puszczone luzem środkiem, sztuczka z masą w radiu i ciągle to samo.

Nie wiem co zrobić, filterek przeciw zakłóceniom czy co ? Na wyłączonym silniku auto skacze od basu.
michatbg
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 12:13
Lokalizacja: Nikąd

Niebywały problem z szumem w głośnikach.

 

Postprzez skolar » 28 gru 2012, o 17:41

ja mam podobny problem slychac jakby obroty w glosnikach czym wiecej gazu tym pisk jest dorazniejszy . moze mase od wzmaka by podlaczyc nie do aku a do masy samochodu gdzies w bagazniku
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez michatbg » 28 gru 2012, o 17:56

Dużo osób mówi że najlepiej jest ciągnąć masę z akumulatora.
michatbg
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 12:13
Lokalizacja: Nikąd

Postprzez skolar » 28 gru 2012, o 18:14

ahi nom ja mam mase z aku i mi tak dziwnie buczy czym wieksze obroty to buczenie rosnie, a co to jest za sztuczka z ta masa z radia??
skolar
Badacz tematu
 
Posty: 164
Dołączył(a): 7 lip 2012, o 17:02
Lokalizacja: Wodzisław Śl

Postprzez pandamian21 » 28 gru 2012, o 23:47

chlopaki ja mam mase z karoserii i nic mi tam nie buczy.. po patrzcie czy macie dobrze podlaczone w glosnikach.. czy plus ze wzmaka jest plusem w glosniku. to samo z minusem.
Avatar użytkownika
pandamian21
Badacz tematu
 
Posty: 163
Dołączył(a): 17 kwi 2012, o 14:17
Lokalizacja: Kępki(lubelskie)

Postprzez bogib184 » 29 gru 2012, o 00:25

To z tym + i - jest nieważne w tym problemie.
- Sprawdzić masę rca radia, czyli połączyć obudowę radia cienkim kabelkiem z masą sygnałówki przy radiu - zewnętrzny kołnierz we wtyku RCA.
- Sprawdzić masę we wzmacniaczu - zabieg analogiczny jak przy radiu.
- Połączyć obudowę radia, z obudową wzmacniacza - do tego jest ten cienki kabelek w sygnałówkach, a niektórzy błędnie nazywają go remote i używają do wzbudzenia wzmacniacza. Jest to błąd, bo jak sygnałówki są parszywej jakości, to prąd płynący tam, może wprowadzać zakłócenia.
- Zakładamy, że sygnałówki są dobrej jakości, dobrze ekranowane, jednak może się uszkodzić masa przy wtykach i mimo dobrego kabla, może siać, więc jak macie możliwość podpięcia innych, dobrych sygnałówek, to sprawdzić.
- Powiedzcie jakie macie wzmacniacze, bo są takie wzmaki, które są szczególnie wrażliwe na zakłócenia, a nawet same je wytwarzają, wzmacniacz najlepiej odizolować od blachy - unikać bezpośredniego przykręcania do foteli wkrętami.
- Można zapodać zasilanie na radio bezpośrednio z akumulatora, masę z akumulatora na wzmacniacz (jeżeli ktoś bierze z budy) i odwrotnie, podmianka radia, podmianka wzmacniacza - w miarę możliwości.

To, że u kogoś jest tak i tak, a nie sieje, to nie oznacza, że należy pominąć ten punkt - należy sprawdzać po kolei i eliminować poszczególne punkty. To tak na szybko. Filtry nic nie pomogą - wytną wam połowę dźwięków i będzie słychać jak z jakiegoś badziewnego transmitera FM.

Przyjemnego sprawdzania :-D
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez michatbg » 29 gru 2012, o 22:38

@up

Sygnałówki ekranowe, dzisiaj został założony kondensator, sygnałówki puszczane luzem na zewnątrz auta i ciągle słysze szumienie. Dziś nawet usłyszałem w glośnikach zamykanie i otwieranie szyb, radio było podmieniane na inne, wzmacniacz jest sprawny ponieważ po odłączeniu RCA nie szumi. Już nie wiem co jest nie tak. Wzmacniacz jest z serii Pyramid Gold Series ( modelu nie pamiętam,jutro sprawdze ). Wzmacniacze mam dwa i na każdym są zakłócenia.
michatbg
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 12:13
Lokalizacja: Nikąd

Postprzez bogib184 » 29 gru 2012, o 22:56

Nie bądź taki pewny sygnałówek, bo miałem Hollywood Energetic i kant d... można je potłuc... Założyłem zwykłe grube phonocary za 30 PLN i jak ręką odjął. Sprawdziłeś każdy z punktów ? Nie ma mocnych, musisz trafić, warto połączyć masę rca wzmacniacza z masą rca w radio cienkim kabelkiem. Nie ma mocnych - trzeba wszystko sprawdzić.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez michatbg » 30 gru 2012, o 14:45

Sygnałówki kosztowały 50 zł, sztuczke z masą przy radiu robiłem nawet podłączałem inne radio.
michatbg
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 12:13
Lokalizacja: Nikąd

Postprzez bogib184 » 30 gru 2012, o 15:47

Moje 80 PLN i co z tego ? Pytanie, czy sprawdziłeś każdy z punktów jakie Ci napisałem ? Przekładałeś wzmacniacz w inne miejsce ? Jeżeli jest gdzieś uwalona masa rca, to puszczenie sygnałówek nic Ci nie da. Łączenie obudowy wzmacniacza z obudową radia, zasilanie radia bezpośrednio z aku, w radyjkach jest często taki bezpiecznik odpowiadający za masę rca, możliwe, że jest padnięty w obydwu radiach. Można go łatwo uszkodzić poprzez podłączanie sygnałówek podczas działającego sprzętu. Rozwiązanie musi kryć się w którymś z punktów, nie ma bata...
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez michatbg » 31 gru 2012, o 13:04

Po nowym roku sprawdzę dokładnie to co napisałeś i dam znać :) Dzięki.

[ Dodano: 2013-01-28, 12:10 ]
Nic z tych punktów nie dało. Może instalacja jest źle podłączona. Cały zestaw mam na przycisk który mam w środku. Może to coś szaleje ?
michatbg
Czytacz
 
Posty: 24
Dołączył(a): 13 paź 2011, o 12:13
Lokalizacja: Nikąd

Postprzez gacek8888 » 28 mar 2013, o 20:34

Witam. Też mam ten sam problem wymieniałem regulator napięcia w alternatorze i jakiś czas było dobrze, :-o ale z tego co piszecie to chyba masę mam zle przykręconą :-o
Laska
gacek8888
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 28 mar 2013, o 20:27
Lokalizacja: Poszeszupie


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości