Montaż radia pod gniazdo zapalniczki

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Montaż radia pod gniazdo zapalniczki

Postprzez seba_stian » 3 lip 2014, o 13:20

Witam wszystkich.

Chciałbym zapytać jak poprawnie podpiąć radio pod gniazdo zapalniczki.
W radiu mam następującą wtyczkę

https://imageshack.com/i/nmzdqjj

A w zapalniczce są trzy kabelki, dwa grube i jeden cienki:
Nie wiem czy mam dobre informację, dlatego proszę o potwierdzenie:
Gruby brązowe- masa
Gruby czerwono-biały- prąd
Cienki niebiesko biały- podświetlenie

I teraz pytanie o podpięcie, żółty i czerwony z mojej wtyczki do grubego czerwono białego a czarny do brązowego, tak to ma być?
Ps. Nie mam instalacji oryginalnej od radia dlatego muszę do zapalniczki podpinać.

I teraz głośniki, mam oryginalne w drzwiach i podszybiu tylko z nieoryginalną instalacją tzn od każdego głośnika jest osobny kabel pod radio.
Tutaj moja wtyczka od radia:

https://imageshack.com/i/nd2zrmjj

Podpinać każdy głośnik do osobnej pary przewodów w kostce?

Z góry dziękuje za wszystkie porady. Mam nadzieję ze z waszą pomocą uda mi się to jakoś zmontować.
seba_stian
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 19:04
Lokalizacja: Katowice

Montaż radia pod gniazdo zapalniczki

 

Postprzez Thorsten » 3 lip 2014, o 14:28

Radio 2 czy 4 kanałowe?
Zasilanie jest ok, chociaż zasilanie z gniazda zapalniczki średnio mi się uśmiecha gdy można spokojnie pociągnąć z akumulatora bez szarpania instalacji zapalniczki.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez slavwek.ie » 3 lip 2014, o 14:49

seba_stian napisał(a):I teraz pytanie o podpięcie, żółty i czerwony z mojej wtyczki do grubego czerwono białego a czarny do brązowego, tak to ma być?
Tak ma być, podeprzyj się miernikiem na wszelki wypadek, żeby czegoś nie posłać do piachu.
seba_stian napisał(a):Podpinać każdy głośnik do osobnej pary przewodów w kostce?
Tak, bylebyś zachował polaryzację i właściwe rozmieszczenie (przód tył)
Tu masz schemat kostki ISO:
Obrazek
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez seba_stian » 3 lip 2014, o 18:35

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. A co do pytania Jasper, to da się to zrobić bez rozbierania połowy tapicerki, bo jeżeli tak to byłbym skłonny to zrobić. Są gdzieś jakieś porady albo zdjęcia którędy dokładnie prowadzić ten kabel? Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie informacje. Ps. A co do głośników to głośniki przód to te w podszybiu a gł tył w drzwiach według tego schematu czy na odwrót.
Pozdrawiam
seba_stian
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 19:04
Lokalizacja: Katowice

Postprzez slavwek.ie » 3 lip 2014, o 22:32

Obojętnie które głośniki gdzie podłączysz.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Thorsten » 4 lip 2014, o 10:39

seba_stian, oczywiście. że się da. W komorze silnika po stronie kierowcy w przegrodzie znajdziesz takie gumowe zaślepki, wystarczy że wyjmiesz ją i zrobisz dziury na kable zasilające, od wewnątrz zaślepka znajduje się hmmm gdy masz skrzynkę bezpieczników to za nią jest taki plastik z otworami, wyjmij go i zobaczysz wygłuszenie i na pewno będzie w nim rozcięcie i musisz je podgiąć i zobaczysz tą gumową zatyczkę. kable od aku przez dziury w zatyczce i jesteś w środku. teraz odkręcasz plastiki wokół kolumny kierowniczej, wszystkie te nisko. kable możesz schować za tym odkrytym fragmentem blachy i bez problemów przejdziesz do radia. jeśli chcesz mogę zapodać troszke fotek bo przez ten otwór w przegrodzie mam poprowadzone zasilanie pod audio w bagażniku. Zresztą od samego radia prowadziłem kabelek to sterowania przekaźnikiem więc spokojnie dasz rade.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez seba_stian » 4 lip 2014, o 11:09

Dziękuje za odpowiedzi. Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia, dużo by mi dały, szczególnie tam w komorze silnika. Idę pooglądać jak to wszystko wygląda i poszukać tych zaślepek. Zobaczę co tam stworzę:)
seba_stian
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 19:04
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Thorsten » 4 lip 2014, o 12:28

Wpadł mi do głowy kolejny pomysł. otóż jak dobrze pamiętam ostatni z bezpieczników jest bezpiecznikiem radia. sprawdź kontrolką czy idzie tam napięcie i z stamtąd możesz je pobrać. Unikniesz w tedy potrzeby przebijania się przez przegrodę. Masa to wiadomo z karoserii auta a co do skrzynki bezpieczników to możesz kupić wsuwkę męską chyba 5mm i wsunąć w miejsce bezpiecznika gdzie będzie prąd, dla spokoju daj bezpiecznik na kablu i finito. Zdejmiesz jedynie plastiki nad nogami i tamtędy poprowadzić kable. Sory że wcześniej nie wpadłem na to :wstyd:
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez seba_stian » 4 lip 2014, o 16:29

Dziękuje Jasper za wszelkie porady. Dla sprawdzenia czy radio wgl działa podpiąłem je na razie pod gniazdo zapalniczki i niestety okazało się że głośniki w drzwiach nie grają, zresztą po ponad 20 latach nie ma się co im dziwić. Pozostaje mi szukać jakiś tanich głośników, znacie coś za czym mogę się oglądać? Mogą być używane, jak skompletuje zestaw to bd montował prąd według rady Jaspera. A co do tego, to czy jak zrobię tak jak radzisz, to radio bd miało prąd cały czas czy dopiero po przekręceniu kluczyka?
seba_stian
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 24 mar 2013, o 19:04
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Thorsten » 4 lip 2014, o 22:53

seba_stian napisał(a): Pozostaje mi szukać jakiś tanich głośników, znacie coś za czym mogę się oglądać? Mogą być używane


idz na złomowisko i kup seryjne i przynajmniej obejdzie się bez ingerencji w kosz głośnika albo w mocowanie. no chyba że chcesz to możesz dać dystanse mdf i wejdzie dowolny głośnik.

seba_stian napisał(a):to radio bd miało prąd cały czas czy dopiero po przekręceniu kluczyka?



będzie miało stały jak pamiętam, kiedyś wyjąłem ten bezpiecznik to radio zabezpieczyło się więc w nim jest zasilanie stałe.


wracając do głośników to może instalacja wadliwa? bo przyznam że nie jednym vw jeździłem ale każdy miał sprawne seryjne głośniki i grały wszystkie podobnie czyli odporne są na ząb czasu.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
Avatar użytkownika
Thorsten
Moderator Globalny
 
Posty: 1048
Dołączył(a): 2 cze 2013, o 16:17
Lokalizacja: BKL
Rocznik: 1996
Silnik: 1.6 AEE
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe


- - - Ranking etui na telefon Samsung



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości