moc radia i wzmacniacz zewnętrzny czy moc się sumuje??????

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

moc radia i wzmacniacz zewnętrzny czy moc się sumuje??????

Postprzez tomak999 » 26 mar 2010, o 00:01

mam takie pytanie czy jak się podłącza wzmacniacz zewnętrzny to czy wszystkie głośniki podłączać przez wzmacniacz czy część przez wzmacniacz a część np. przód do wjść z radia i jak zmostkować kanały w radiu jakie kable podłączyć i czy się da ???? czy moc radia i wzmacniacza się sumuje jeśli się podłącza głośniki tylko przez wzmacniacz??
tomak999
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 23 mar 2010, o 12:27
Lokalizacja: lublin / hrubieszów

moc radia i wzmacniacz zewnętrzny czy moc się sumuje??????

 

Postprzez Edek12345 » 26 mar 2010, o 00:46

jeśli podepniesz do wyjść głośników z radia wzmacniacz prawdopodobnie spalisz końcówkę mocy w radiu nie prościej podłączyć to wszystko pod wyjście RCA i odłożyć na mocniejszy wzmak ?
Piszę poprawnie po polsku.


Mój golf >>>> moj-golf/gofer-1-6-cl-europe-t9691.html <<<<
Avatar użytkownika
Edek12345
Members
 
Posty: 636
Dołączył(a): 27 lip 2008, o 11:53
Lokalizacja: Siedliska koło Stróż

Postprzez swatu » 26 mar 2010, o 10:10

kanały mostkuje sie tylko na wzmacniaczach,na radiu nie ma co mostkowac skoro radio w sumie ma 2 x 40W.
info o mocy znajdzeisz tu:
http://www.golf3.pl/topics8/troche-o-ca ... t19304.htm
Co do instalacaji to mozesz zrobic tak że: przednie głosniki tzn. w dzwiach i podszybiu podpinasz pod radio (nic nie mostkujesz)a reszte np.tył lub subwoofer pod wzmacniacz i tam jesli chcesz wzmocnic sobie moc to mostkujesz kanały .
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez tomak999 » 26 mar 2010, o 12:04

spoko rozumiem a jak np. moje radio ma niby 4x25W rms to moge coś zrobić żeby np. na lewy i prawy przedni głośnik poszło po 50W rms ??? a nie po 25W :?: po prostu żeby wykorzystać cały potencjał mocy radia czy da się tak zrobić??
MK III
tomak999
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 23 mar 2010, o 12:27
Lokalizacja: lublin / hrubieszów

Postprzez swatu » 26 mar 2010, o 17:17

tomak999 napisał(a): po prostu żeby wykorzystać cały potencjał mocy radia czy da się tak zrobić??
nigdy nie wykorzystasz pełni mocy ,bo polowa z niego do poprostu ciepło a reszta to jest moc.wiec jesli masz 4x25W to podpinasz głosniki stosunkowo podobnej mocy,albo dajesz dodatkowo mały wzmacniacz 2 kanałowy i pod niego dajesz głosniki.
Takie rzeczy jak mostkowanie kanałow w radiu lub podpiecie mocniejszego gosnika grozi przepaleniem koncówki mocy.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez tomak999 » 29 mar 2010, o 22:24

czyli 2 kanały po prostu zostawić mam wolne :zalamany: dzięki chłopaki
MK III
tomak999
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 23 mar 2010, o 12:27
Lokalizacja: lublin / hrubieszów

Postprzez swatu » 30 mar 2010, o 11:29

masz radio np.4x25 przód i tył na przod dajesz głosniki a tył albo zostawiasz albo tez podpinasz jakies głosniki jesli chcesz miec w tylnych dzwiach.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez revers » 22 kwi 2010, o 21:12

Kolego przede wszystkim napisz co to za radio, co niektóre mają taką możliwość by je zmostkować jeszcze inne działają ale bez żadnej różnicy w mocy a jeszcze inne możesz uszkodzić tak jak to już kolega swatu napisał.
revers
Czytacz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 2 sty 2008, o 02:11
Lokalizacja: Strzelce Opolskie

Postprzez tomak999 » 25 kwi 2010, o 21:32

pioneer DEH-1600R
MK III
tomak999
Czytacz
 
Posty: 45
Dołączył(a): 23 mar 2010, o 12:27
Lokalizacja: lublin / hrubieszów


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości