kable

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

kable

Postprzez krzysiek1992 » 11 sie 2012, o 09:49

koledzy jakie kable do radia dac zeby zadynch nie robilo mi
krzysiek1992
Badacz tematu
 
Posty: 284
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 20:26
Lokalizacja: ostrów wielkopolski

kable

 

Postprzez BartheZz_3 » 11 sie 2012, o 10:30

koledzy jakie kable do radia dac zeby zadynch nie robilo mi

Zeby zadnych nie robilo ci to daj miedziane :lol: sprecyzuj o co tobie chodzi :lol:
R.I.P Mystic B. [*]
Avatar użytkownika
BartheZz_3
Members
 
Posty: 4317
Dołączył(a): 16 cze 2011, o 10:24
Lokalizacja: PMI
Rocznik: 95
Silnik: 1Z
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez krzysiek1992 » 11 sie 2012, o 14:52

soryki :lol: porany koc to byl :lol: :lol: juz mowie mam zaklocenia w glosnikach (czyta obroty ) juz mnie to denerwuje wymienilem radia na pionneri i muszze wymienic kable co ida na wzmacz. tlko pytania na jakie jakie polecacie komplety
krzysiek1992
Badacz tematu
 
Posty: 284
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 20:26
Lokalizacja: ostrów wielkopolski

Postprzez slavwek.ie » 13 sie 2012, o 14:29

krzysiek1992, na 99% masz uszkodzoną masę RCA w radiu.
Weź kawałek kabelka, włącz radio, odpal auto (żeby było słychać zakłócenia) dotknij kabelkiem masy gniazda czincz z obudową radia i zobacz czy znikną.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez krzysiek1992 » 17 sie 2012, o 14:44

zrobilem tak papisalem i jest duzo lepiej ale jeszcze cos tam slychac nie duzo ale slychac
krzysiek1992
Badacz tematu
 
Posty: 284
Dołączył(a): 18 paź 2011, o 20:26
Lokalizacja: ostrów wielkopolski

Postprzez slavwek.ie » 17 sie 2012, o 15:01

Czyli jest uszkodzona masa RCA. Jeśli masz radio na gwarancji, to śmiało zanoś do serwisu, muszą to naprawić. Jeśli nie ma gwary, to sprawny elektronik powinien to naprawić za niewielkie pieniądze, bo do wymiany jest rezystor SMD na płytce w okolicy gniazd czincz.
Masa RCA najczęściej psuje się z winy instalacji wzmacniacza, powodem jest słaba masa wzmacniacza, źle zamocowany punkt minusa (np jeśli czerpiemy masę z karoserii i nie oczyścimy z lakieru miejsca łączenia konektora, za słabo dokręcimy masę) lub kabel masowy ma za mały przekrój, jest niedbale wtyknięty pod napotkaną śrubkę.
Wzmacniacz wówczas czerpie masę zasilania częściowo z gniazd czincz, co powoduje przepalenie się rezystora w skutek dużego przepływu prądu, dk którego jest nieprzystosowany.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez gawior » 23 sie 2012, o 12:55

Ja też mam zakłócenia na głośnikach ( obroty silnika ).
Co najlepsze zmieniłem kable zasilające ( masa z aku i zarazem z budy ), sygnałowe ( potrójny ekran ), radio i wzmacniacz zasilający przód, a zakłócenia dalej są.Słyszalne na niskiej głośności i nie zmieniają swojego natężenia wraz ze wzrostem głośności.

Pomijając głośniki, to z poprzedniej instalacji został wzmacniacz co wcześniej zasilał przód i suba, a teraz zasila dwa suby.
W tamtym wzmacniaczu miałem oberwaną masę ( jak szła przesyłka ), ale sobie to od razu zrobiłem. Dodam, że masa na RCA nie była uwalona w żadnym radiu.
Zastanawia mnie czy jak była by uwalona masa RCA wzmacniacza od subów, to przenosiło by się to na wzmacniacz zasilający przód.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości