Kable głośnikowe, a ich zabezpieczenie

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Kable głośnikowe, a ich zabezpieczenie

Postprzez revor » 19 lis 2012, o 17:32

Witam.
Mam głośniki na tyle i teraz będę podłączał je pod wzmacniacz zamiast bezpośrednio do radia. I teraz pytanie - czy te kable które odłączę tylko od głośników (nadal będą podłączone do radia) muszę w jakiś sposób zabezpieczyć? Czy mogą swobodnie np dotykać elementów metalowych itp i nic się nie stanie?
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
Avatar użytkownika
revor
Badacz tematu
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2 wrz 2011, o 01:10
Lokalizacja: Leszno

Kable głośnikowe, a ich zabezpieczenie

 

Postprzez golf 1.4 » 19 lis 2012, o 17:51

Możesz te nie potrzebne kable które przeciągnąłeś z radia do głośników odłączyć od kostki albo jak nie chcesz się bawić to od strony głośnika masz kabel bez koszulki, to odetnij kawałeczek kabla żeby druty nie wystawały i możesz to izolacją owinąć.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez bogib184 » 19 lis 2012, o 18:02

Jak chcesz spalić końcówkę w radiu, to zostaw niech sobie latają po całym bagażniku, niech dotykają czego popadnie... Dziwne pytanie zadałeś... Nie rażą Cię takie rzeczy jak niezaizolowany przewód, wystający niedbale w bagażniku ? Przecież zaizolowanie, czy odłączenie to chwila, czasu Ci szkoda, czy jak ? :-D
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez revor » 19 lis 2012, o 18:43

No ale przecież nie powiedziałem, że chce żeby luźno latały po bagażniku :hyhy: Chce je właśnie schować za wykładzinę która osłania nadkola :-)
To jak zaizoluje je taśmą izolacyjną, nie odłączając ich od kostki to wszystko będzie w porządku? ;-)
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
Avatar użytkownika
revor
Badacz tematu
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2 wrz 2011, o 01:10
Lokalizacja: Leszno

Postprzez bogib184 » 19 lis 2012, o 20:17

Byle by szczelnie i jakieś druciki nie wystawały, ew. termokurczki założyć i po sprawie.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez slavwek.ie » 20 lis 2012, o 11:03

Wystarczy odłączyć kostkę głośnikową od radia, i po sprawie.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez revor » 20 lis 2012, o 13:00

Ale łatwiej i szybciej zabezpieczyć kable niż wyciągać całe radio, prawda kolego? :-)
Zapraszam do skomentowania mojego Golfera ;)
http://www.golf3.pl/topics2/golf-mk3-aam-vt37083.htm
Avatar użytkownika
revor
Badacz tematu
 
Posty: 157
Dołączył(a): 2 wrz 2011, o 01:10
Lokalizacja: Leszno

Postprzez slavwek.ie » 20 lis 2012, o 16:56

revor napisał(a):Ale łatwiej i szybciej zabezpieczyć kable niż awyciągać całe radio, prawda kolego? :-)

skoro to takie oczywiste dla ciebie, to po co było twoje pytanie o zabezpieczenie kabli?
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez golf 1.4 » 21 lis 2012, o 16:07

Spokojnie możesz tak zrobić, ja tak u siebie kiedyś jeździłem przez pół roku ale gdy zmieniłem audio na wyższą półkę to je odłączyłem.
Avatar użytkownika
golf 1.4
Gaduła
 
Posty: 696
Dołączył(a): 4 gru 2011, o 16:06
Lokalizacja: EL Łódź
Rocznik: 1993
Silnik: 1.4 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez danny.tcz » 21 lis 2012, o 16:39

zaizoluj i schowaj pod tylna kanape :-D
to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem :P
Avatar użytkownika
danny.tcz
Gaduła
 
Posty: 406
Dołączył(a): 5 lut 2010, o 17:05
Lokalizacja: gtc

Postprzez PiJey88 » 21 lis 2012, o 16:39

slavwek.ie napisał(a):Wystarczy odłączyć kostkę głośnikową od radia, i po sprawie.

dokładnie to chciałem napisać
revor napisał(a):Ale łatwiej i szybciej zabezpieczyć kable niż wyciągać całe radio, prawda kolego?

przecież i tak musi wyciągnąć radio żeby podpiąć chinche do wzmaka i kabel remote do sterowania wzmacniaczem :lol: więc wypięcie kostki to czynność trwająca ok 3 sekund dodatkowo, a szukanie izolacji i owijanie kabli... bez sensu
Avatar użytkownika
PiJey88
Administrator
 
Posty: 5010
Dołączył(a): 2 lut 2007, o 09:16
Lokalizacja: Warszawa
Rocznik: 1996
Silnik: 2.8 VR6 AAA
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez gawior » 22 lis 2012, o 14:45

revor, przecież jak odepniesz kable od głośników, to one dalej podają sygnał tylko dobiornika tego sygnału nie ma - tak bardzo prosto mówiąc.
Nie zastanawiało cię to ?
To tak jak byś odpiął żarówkę z oprawką. To czy ona jest czy nie, to prąd i tak na końcach kabli jest, czego nie radzę sprawdzać organoleptycznie :-P
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Następna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości