Kable do wzmacniacza

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Postprzez assesino » 11 sty 2014, o 02:02

microsd napisał(a):czy mozna jakos rozpoznac kabel rca zwykly bez remote, a kabel rca z zyla sterująca

Można rozpoznać właśnie po tej żyłce.Albo jest albo jej nie ma.
Alpine CDA 9835R...Hifonics Falcon...RAINBOW SLC 265.25 KICK NG...Alpine 3544...Audio System HX08SQ BR
Avatar użytkownika
assesino
Badacz tematu
 
Posty: 232
Dołączył(a): 18 lip 2011, o 12:39
Lokalizacja: Chełm

 

Postprzez gawior » 11 sty 2014, o 19:59

Jeszcze nie trafiłem na kable RCA w których we wnętrzu szedł by REMOTE
Zawsze jest to osobna żyła, a dla tego że, idzie tamtędy zasilanie i potrafi wnosić zakłócenia.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez microsd » 12 sty 2014, o 01:36

No wlasnie patrzalem wczoraj na ten kabel rca co poprzedni wlasciciel zostawil no faktycznie jest ze zylka ale poprowadzony jest po lewej stronie tam gdzie zasilajace maja isc,wiec wczoraj przeprowadzilem juz plusowy kabel i jeden glosnikowy z lewej strony, ten kabel rca po poprzednim wlascicielu zostawie po lewej stronie razem ze zasilajacymi ale go wogole nie bede podlaczac tylko wezme nowy kabel rca ten co kupilem i przeprowadze go srodkiem, tylko mam jeszcze pytanie: czy kabel remote tez moge przeprowadzic srodkiem razem z kablem rca ?
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez KKD » 12 sty 2014, o 10:15

Co do kabli RCA to mam pytanie czy takie kable będą się nadawały http://allegro.pl/kabel-przewod-2rca-ch ... 86318.html wiem że są bez sterującego ;-)
Avatar użytkownika
KKD
Czytacz
 
Posty: 140
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 03:10
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez bogib184 » 12 sty 2014, o 11:54

Kurde, dobre wtyki, cena smieszna, tylko u mnie w pobliskim sklepie 1 taki wtyk Vitalco, to koszt 15 zl. :kwasny: ale warto sprobowac. :]

To nie zyla sterujaca, to kabelek do wyrownywania potencjalu radio-wzmacniacz, laczy sie obudowe radia z radiatorem wzmacniacza (wzmacniacze Kenwooda z serii PS maja nawet specjalny terminal do wpiecia tej zyly). Tak sie utarlo, ze uzywa sie go jako sterowanie (Remote), a na logike, Rca odsuwa sie od wszelkich kabli pradowych. :oops: jak nedzne ekranowanie przewodu sygnalowego, moze siac, jednym slowem, nie do tego ten kabelek zostal w niektorych sygnalowkach zastosowany.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez microsd » 12 sty 2014, o 12:17

bogib184, to moge przeprowadzic kabel remote razem z kablem rca ?
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez bogib184 » 12 sty 2014, o 16:08

Przeczytaj moj post i wyciagnij wniosek. :] Prawidlowo nie, ale jak masz dobry ekran, to mozna. Ja tylko nadmienilem, ze ten cienki kabelek, to ni remote, ale wiekszosc tak go wykorzystuje. Ja jestem zwolennikiem zasilanie, glosnikowy, remote lewy prog, sygnal srodek, glosnikowy prawy, prawy prog, lub sygnalowki prawyn glosnikowe srodkiem, zasilanie remote lewym. Wtedy mam pewnosc, ze zrobilem max, zeby nie bylo zaklocen.
Pomogę w montażu i wyborze sprzętu Car Audio :)
Clarion DRX-788 RUSB>Helix Esprit H400>Phase CFS 165>Helix B2 Precision>Phase CFS Tweeter>Helix H1000 Esprit>u-Dimension RM 210SL
bogib184
Gaduła
 
Posty: 652
Dołączył(a): 16 maja 2012, o 13:13
Lokalizacja: MAZOWSZE

Postprzez KKD » 12 sty 2014, o 16:38

Na większości aukcji i oferta tak go nazywają ale teraz przynajmniej wiem że błędnie. :zawstydzony: Czyli dla mnie wniosek, że warto je zakupić :-D co do sterującego to ma właśnie polecieć razem z prądowymi lewym progiem a sygnałowe środkiem.
Avatar użytkownika
KKD
Czytacz
 
Posty: 140
Dołączył(a): 18 lut 2012, o 03:10
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez microsd » 12 sty 2014, o 22:40

Ok panowie podłączyłem kable do wzmacniacza i nie chce sie włączyć, czyli zrobiłem tak:
- uciąłem kawałek czerwonego kabla zasilającego od razu przy akumulatorze i jedną cześć kabla włożyłem w jedną stronę bezpiecznika, i druga cześć kabla włożyłem w drugą stronę bezpiecznika, no i na końcu kabla czerwonego zacisnąłem konektor widełkowy no i podłączyłem do wzmacniacza
-Następnie pod siedzeniami z tyłu jest taki wydostający gwint na nakrętkę no i w tym miejscu oczyściłem z lakieru no i podłączyłem tam masę dając jedną podkładkę no i na końcu nakrętkę przykręciłem.
No i wzmacniacz się nie chce włączyć nawet czerwona lampka nie chce się zapalić. Wiecie może co jest nie tak, albo jakaś przyczyna tego ?
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Postprzez slavwek.ie » 12 sty 2014, o 23:35

No a ten nieszczęsny remote podłączyles? Radio steruje napięciem na remote?
Wzmacniacz można odpalić z "popychu" czyli połączyć mostkiem złącze rem z +12v i powinien wystartować.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez gawior » 13 sty 2014, o 00:07

Albo miernik w łapę i sprawdzasz, albo zrób jak slavwek.ie radzi. Podłącz na krótko na chwilę wzmacniacz ( złącz kabelkiem zasilanie +12V z REM wzmacniacza ). Nic się nie stanie, bo załączenie wzmacniacza polega na tym, że radio podaje 12V na zacisk REM, co załącza przekaźnik we wzmacniaczu, który zamyka obwód właściwego zasilania.
Jak jest zasilanie na przewodach i na krótko odpali, to coś z remote. Wtedy sprawdź przy kostce ISO radia czy na przewodzie REM pojawia się 12V. Jeżeli tak co coś po drodze z ciągłością obwodu.
Jeżeli nie ma w kostce, to może czasem być że kostka nie łączy, albo coś z radiem.
Tak czy inaczej nie trzeba specjalnych umiejętności i sprawdzić możesz sam.

Zerknij też w bezpieczniki wzmacniacz, czy nie są przepalone, bo raz też miałem tak, ze gościu grzebał po instalacji, a bezpiecznik był zjarany.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez microsd » 13 sty 2014, o 21:17

Ok sprawdzę na krótko czy zadziała, bo plusowy kable chyba dobrze zrobiłem przeciąłem go zdjąłem ta gumę żeby te druty było widać no i włożyłem te druty do bezpiecznika dobrze tak ? Wątpię czy bezpieczniki w wzmacniaczu będą przepalone, bo wzmacniacz kupowałem nowy, więc chyba nie będą przepalone, no ale nic nie zaszkodzi też je sprawdzić, więc też to zrobię
A jeszcze chciałem się zapytać, czy jak podłączę plusowy kabe zasilający +12 i masę do wzmacniacza to powinna się jakaś lampka zapalić na wzmacniaczu, czy to też od tego kabla remote zależy żeby się jakaś lampka zapaliła? bo chodzi o to że jest wszystko podłączone no ale żadna lampka nie świeci, ani czerwona, ani zielona na wzmacniaczu
microsd
Czytacz
 
Posty: 82
Dołączył(a): 21 lis 2013, o 21:52
Lokalizacja: Poznań

Poprzednia stronaNastępna strona

- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości