JBL C6 opinie.

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

JBL C6 opinie.

Postprzez Radekb351 » 5 maja 2012, o 19:37

Czy te glosniki wystarcza do montarzu w drzwi i podłaczone bezposrednio do radia ?
JBL C6
http://allegro.pl/jbl-cs-6-16-17cm-2-dr ... 05434.html
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

JBL C6 opinie.

 

Postprzez sebadure » 5 maja 2012, o 21:04

Nie daje się głośników współosiowych w drzwi.
sebadure
Badacz tematu
 
Posty: 275
Dołączył(a): 1 gru 2011, o 23:35
Lokalizacja: Jaworzno

Postprzez Radekb351 » 5 maja 2012, o 21:32

Wiec co możecie mi polecić w cenie ok 100zł za 2 szt. o mocy ok 45W w RMS?
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez gawior » 6 maja 2012, o 13:32

W tej cenie niestety ale nic nie dostaniesz, żeby grało to dobrze.
Możesz założyć te JBL, ale nie zagra to dobrze, bo głośnik wysoko tonowy będziesz miał grający w nogi, a powinien grac na wysokości głowy, albo w tej okolicy.
Jeżeli nie masz $$ i ci się nie pali, to poczekaj i dozbieraj do głośników GMS, które nadają się pod radio ( sprawdzone )

GMS 1865
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/gms-1865-super-woofery-i2309231075.html


GMS 1765N nie za bardzo, bo jest groszy od GMS 1865 i basu z niego nie będzie ( do 70Hz )

Do tych GMS 1865 dołożysz tweetery GMS C25 ( jedwabna kopułka ) i to już zagra dobrze pod radiem.
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/gms-25c-zwrotnice-i2303464848.html


Lub tez w zestawie, bo taniej wychodzi.
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/nowosc-zestaw-gms1865-gms25c-koszalin-i2313652534.html


Woofery mają "wbudowaną" zwrotnice I stopnia ( 6dB/oct. ), a tweetery mają zwornice 12dB/oct.
Tak więc jest to "plug&play" pomimo kupna osobno.

Woofery podłączasz pod radio, pod wyjścia na tylne głośniki, a tweetery podłączasz pod wyjścia z radia na przednie głośniki. W taki sposób woofery dostają po 20 parę wat i tak samo tweetery.
Jak się podłączy pod jeden kanał i woofery i tweetery to macą tych 20 paru wat z radia muszą się podzielić woofery z gwizdkami.

Jeżeli jednak chcesz to załóż te JBL za 100zł
W tej cenie wszystko zagra mniej więcej tak samo.
Z doświadczenie wiem, że współosiówki to nie jest to.
JBL GTO ( modelu nie pamiętam ) za prawie 289zł grały gorzej od takich GMS, bo to współosiowa i dźwięk dochodzący do ucha z podłogi jest kiepski ( mowa o odsłuchu wewnątrz auta ).
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Radekb351 » 6 maja 2012, o 14:11

gawior napisał(a):Jak się podłączy pod jeden kanał i woofery i tweetery to macą tych 20 paru wat z radia muszą się podzielić woofery z gwizdkami.


Podobnie mam zrobiony przód tzn.
2 głośniki pionier (budowa taka jak GMS 1865) 40W RMS + 2 tweetery dodatkowo założony jest kondensator szeregowo na każdy tweeter.
Głośniki w drzwiach a tweetery w podszybiu.

Potrzebuje komplet do tylnych drzwi, bo chce usunąć głośniki elipsy (wspolosiowe) z półki.

Dziękuje za pomoc.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez gawior » 7 maja 2012, o 17:06

To podłącz woofery z osobnych wyjść wzmacniacza i gwizdki też z osobnych wyjść. Takie podłączenie spowoduje, że głośniki dostaną więcej wat i mniej będą grały w przesterze.
Ja bym się jeszcze pokusił o filtr II rzędu dla gwizdka i I rzędu dla woofera. Zobacz jaki jest ten kondensator w torze tweetwra ( jest to filtr 6dB/oct. - I rzędu ). To powie nam jakie jest cięcie pasma i wtedy można dobrać elementy ( kondensator i cewka ) do zrobienia filtru 12dB/oct.
Analogicznie dla woofera.

Głośniki do tyłu to nie jest dobry pomysł skoro już jakiś zestaw odseparowany na przodzie masz.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Radekb351 » 7 maja 2012, o 17:12

gawior napisał(a):Głośniki do tyłu to nie jest dobry pomysł skoro już jakiś zestaw odseparowany na przodzie masz.


Dlaczego to zły pomysł?
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez gawior » 7 maja 2012, o 21:32

Czytał poradnik Nazar-a ? Bo jakoś mam wrażenie, że nie albo przeczytać raz jeszcze ze zrozumieniem.
Kod: Zaznacz cały
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=nazar%20poradnik&source=web&cd=4&sqi=2&ved=0CGQQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.focusklubpolska.pl%2Fstories%2Ftuning%2Fcaraudio%2FPCAF.pdf&ei=hyGoT8W7AZGWswbu3fD7BA&usg=AFQjCNGCYozjMQBQJ612SvzMqFYIQNbO_w&cad=rja


Głośniki z tyłu, czemou to nie dobry pomysł ? Bo psuje scenę itp.

Pytanie - jak idziesz na koncert to stoisz przodem do sceny czy tyłem ?
Tutaj jest podobnie. Dźwięk ma dochodzić z przodu do nas. Jak zamontujemy jeszcze z tyłu to lepiej nie będzie, nie zrobimy dźwięku surround.

Wystarczą z przodu dobre głośniki, gdzie tweeter gra na wysokości głowy ( bądź na podobnej wysokości ) i subwoofer w bagażniku.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Radekb351 » 8 maja 2012, o 14:51

W 20 jahre DSP nokia ma przód i tył odseparowany i ludzie sobie bardzo chwalą. Dodatkowo mały sub w bagażniku.

Książkę poczytam na wolnym czasie.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez gawior » 10 maja 2012, o 17:03

Ale to jest DSP :)
Poszukaj czym różni się DSP ( nie chodzi mi o podzespoły ) od "normalnego" audio w aucie.
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Radekb351 » 10 maja 2012, o 20:46

Poczytałem sobie ta książkę co mi podrzuciłeś i spodobała mi się ta opcja:
"źródło + wzmacniacz dwukanałowy + zestaw odseparowany"
Trochę kosztowny interes ale wart zachodu.
Avatar użytkownika
Radekb351
Gaduła
 
Posty: 720
Dołączył(a): 12 lut 2011, o 22:53
Lokalizacja: STW

Postprzez gawior » 10 maja 2012, o 21:36

Czyli zestaw odseparowany zasilany ze wzmacniacza ( źródło sygnału to radio ).
Tak jest zbudowane każde jako takie CA ( są opcję droższe i bardziej budżetowe ).
Do takiego czegoś dochodzi jeszcze subwooferek w bagażniku, celem uzupełnienia pasma, czy dobrego uderzenia ( co kto lubi ).
Alpine CDA-7897->CHA-S634->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1 ) + Focal 6K2P, Rodek R4100A2->2xSTX 8" 23L@35Hz
gawior
Gaduła
 
Posty: 497
Dołączył(a): 12 kwi 2012, o 20:02
Lokalizacja: Częstochowa


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości