Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
jakie głośniki do vw beta 2x20
mam orginalne radio w moim MK3 VW BETA 2x20W i moje pytamie brzmi jakie głośniki mam założyć do tego radia czy mogą być większe niż 20W??????

-

arek ryba - Members
mogą być, ale nadal bedą grały tak jak seryjne, moc będzie 20 W na kanał
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Raczej nie, ale mocy "elektrycznej". Może to niefachowo napisałem, lecz dobre firmy głośnikowe podają zawsze dwie moce: muzyczna (duża) i ta druga - nie pamiętam dokładnej nazwy, zawsze sporo mniejsza. Na radiu jest podana ta mniejsza. Czyli tej nie przekraczaj. Pozdrawiam.
-

Zico63 - Members
-

arek ryba - Members
Zico63, uważasz ze jeśli głośnik ma np 250 W RMS to nie mozna go podpiąć pod wzmacniacz który daje 200 W RMS
Ja mam radio które ma 4x45W a głośniki mają po 60 W, i co
Źle 
Ja mam radio które ma 4x45W a głośniki mają po 60 W, i co
Źle 
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Witam - wyjazd, nie było mnie ale jestem.
I tak: oczywiście, może być różnica w mocach radia i głośników. Różnica do 20-30% nie jest nawet praktycznie zauważalna. Jeśli głośniki są dużo mniejszej mocy niż radio -spalą się, jeśli głosniki są dużo mniejszej mocy niż radio MOŻNA, podkreślam, można spalić wzmacniacz radia (końcówkę mocy) a to dla tego, że powyżej pewnej różnicy radio odczuje to jako zwarcie.
Ale te rozważania mają zastosowanie przy graniu na maxa, przy normalnym słuchaniu może, znowu podkreślam może nic się nie stać.
Natomiast efektem natychmiastowym podlączenia DUŻO mocniejszych głośników jest konieczność dawania więcej na gałce głosności - i tu od razu widać że jest coś niedopasowane.
I na koniec efekt subiektywny: najpiękniej gra sprzęt, gdy składniki są dopasowane.
Można grać 300 watami, lecz cały tor muzyczny ma być do tego przygotowany.
Nawet (to już trochę poza temat) zamiana + z - głośników, uważana czasem za drobiazg - niweluje efekt STEREO.
Przepraszam, trochę się rozpędziłem, ale chciałem jasno to napisać. Pozdrawiam. zico
I tak: oczywiście, może być różnica w mocach radia i głośników. Różnica do 20-30% nie jest nawet praktycznie zauważalna. Jeśli głośniki są dużo mniejszej mocy niż radio -spalą się, jeśli głosniki są dużo mniejszej mocy niż radio MOŻNA, podkreślam, można spalić wzmacniacz radia (końcówkę mocy) a to dla tego, że powyżej pewnej różnicy radio odczuje to jako zwarcie.
Ale te rozważania mają zastosowanie przy graniu na maxa, przy normalnym słuchaniu może, znowu podkreślam może nic się nie stać.
Natomiast efektem natychmiastowym podlączenia DUŻO mocniejszych głośników jest konieczność dawania więcej na gałce głosności - i tu od razu widać że jest coś niedopasowane.
I na koniec efekt subiektywny: najpiękniej gra sprzęt, gdy składniki są dopasowane.
Można grać 300 watami, lecz cały tor muzyczny ma być do tego przygotowany.
Nawet (to już trochę poza temat) zamiana + z - głośników, uważana czasem za drobiazg - niweluje efekt STEREO.
Przepraszam, trochę się rozpędziłem, ale chciałem jasno to napisać. Pozdrawiam. zico
-

Zico63 - Members
Zico63, uważasz ze jeśli głośnik ma np 250 W RMS to nie mozna go podpiąć pod wzmacniacz który daje 200 W RMS![]()
![]()
![]()
owszem mozna nic wielkiego ale nie uzyskasz z niego tego co dal by ci np zebys dla glosnika o mocy 250w rms zapodal mu 300w rms wtedy odczujesz co on potrafi zawsze na suba lepiej podac troche wiecej mocy niz potrzebuje
- MediaX
- Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio