Jak podłączyc Kable?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Jak podłączyc Kable?

Postprzez majooo999 » 18 sie 2011, o 19:14

Witam, kupiłem radio i chce was prosić o pomoc w podłączeniu radia. Wstawie zdjecie kostki jaka jest w radiu i kabli w samochodzie. za bardzo sie nie orietuje co jak połączyc.

zdjecie kabli radia: http://www.aukcjoner.pl/gallery/006044638-pion.html#I4

Zdjecie kabli w samochodzie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de2 ... 55d07.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e65 ... b018b.html

Pozdrawiam. W razie pytan prosze pytać.
majooo999
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 19:06
Lokalizacja: Sokółka

Jak podłączyc Kable?

 

Postprzez TunaFish » 19 sie 2011, o 12:39

Jakiś paskudny amator namotał Ci w aucie z kostkami i wywalił ISO. Jedź do elektryka. Zajmie mu to 10 minut i weźmie grosze. Sam zanim do tego dojdziesz, to osiwiejesz bracie :)
Avatar użytkownika
TunaFish
Badacz tematu
 
Posty: 160
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 03:50
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Wrocław

Postprzez slavwek.ie » 19 sie 2011, o 14:36

TunaFish napisał(a):Jedź do elektryka
lepiej do jakiegoś warsztatu CA, bo z elektrykami przy kablach radia różnie bywa.. Nie raz poprawiałem instalację po takich fachowcach. Dla nich ważne jest znalezienie zasilania a że radio gubi ustawienia po wyjęciu kluczyka i że głośniki popodłaczane w 3 du..py, pozamieniane fazy to już szczegół...
majooo999, jak umiesz posługiwać się miernikiem cyfrowym i rozróżniasz kolory, to sam jesteś w stanie ogarnąć bajzel.
Trzeba znaleźć:
+12V stałe
+ 12V załączane stacyjką
masę

Kable głośnikowe znajdziesz po kolorach, będą wyłaziły z okolic przelotki drzwiowej.
opis kostki która jest przy Pioneerze masz tu:
Obrazek
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez majooo999 » 19 sie 2011, o 16:41

Witam, podłączyłem radio tak jak sa te kostki to gra prawy głosnik od kierowcy. Mam nie podłączone kable: biały, biały z czarnnym paskiem, szary, szary z paskiem białym przedstawie to na zdjeciach jak mam co i jak.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ead ... a7ad0.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3a ... 6c7d4.html
majooo999
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 19:06
Lokalizacja: Sokółka

Postprzez TunaFish » 19 sie 2011, o 16:43

to jest reszta głośników :) Ja to robię starym dobrym sposobem :) Weż baterię paluszek. Zamknij się w aucie w ciszy i przykładaj przewodziki do baterii :) Jak natrafisz na odpowiednie podłączenie danego głośnika usłyszysz w nim takie "tyk" :)
Avatar użytkownika
TunaFish
Badacz tematu
 
Posty: 160
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 03:50
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Wrocław

Postprzez majooo999 » 19 sie 2011, o 16:58

I co wtedy jak sułysze te tyk? Jak to podłączyc??

[ Dodano: 2011-08-19, 17:01 ]
znaczy na dołączonym obrazku numer 1 to połączyc??
majooo999
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 19:06
Lokalizacja: Sokółka

Postprzez TunaFish » 19 sie 2011, o 19:55

No jak usłyszysz pyknięcie w danym głośniku, to już w kostki którą kolega zapodał powinieneś ogarnąć :)

P.S. To jeszcze może Ci pomóc: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... le/iso.htm :)
Avatar użytkownika
TunaFish
Badacz tematu
 
Posty: 160
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 03:50
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Wrocław

Postprzez majooo999 » 19 sie 2011, o 21:05

Juz coś tam podłączyłem i działają mi 2 przednie głosniki. tylnie nie chca mi działać.moze są niepodłączone?
majooo999
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 19:06
Lokalizacja: Sokółka

Postprzez slavwek.ie » 19 sie 2011, o 21:07

tylnie nie chca mi działać.moze są niepodłączone?
sprawdź sobie bateryjką, tak jak ci radzili..
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez majooo999 » 19 sie 2011, o 21:08

podłączylem i nie idzie w nich głos.. nic. a tak nawiasem do czego moze słuzyc niebieski kabel? bo nie podłącozny tez jest.
majooo999
Czytacz
 
Posty: 25
Dołączył(a): 18 sie 2011, o 19:06
Lokalizacja: Sokółka

Postprzez slavwek.ie » 19 sie 2011, o 21:14

majooo999 napisał(a):do czego moze słuzyc niebieski kabel? bo nie podłącozny tez jest.
do tego samego, co fioletowy..
Chłopie, ogarnij się, nikt Ci nie wynaprawia kabli przez internet.. Trzeba prześwietlić miernikiem wszystko.
Najlepiej byłoby wyciąć w pień to wszystko co tam masz i zarobić nowe złącze ISO i po kłopocie.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez TunaFish » 19 sie 2011, o 22:29

Jeżeli bateryjką sprawdzałeś i cykają, to muszą być podłączone. Jak tylko dobrze je wepniesz w radio, to muszą śmigać :) Mówię Ci weź flachę do ręki i jedź do fachowca. to dla niego moment :)
Avatar użytkownika
TunaFish
Badacz tematu
 
Posty: 160
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 03:50
Lokalizacja: Bielsko-Biała/Wrocław


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość