Gdzie kable?

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Gdzie kable?

Postprzez cyrek91 » 13 cze 2011, o 19:33

Witam niedawno stalem się szczęśliwym posiadaczem golfa, zmienilem radio z seryjnego na swojego soniacza i przy okazji chciałem wsadzić głośniki do przednich drzwi których seryjnie nie było, i tutaj pojawił się problem ponieważ z kostki iso wychodzą kable do głośników w desce oraz do tych w drzwi lecz nie wiem gdzie się tracą. Do drzwi nie wychodzą, za gumowymi zaślepkami też ich nie ma. Mial może ktoś podobny problem? Nie chce rozkręcać poł deski zeby znaleść gdzie one są. Prosze o pomoc
cyrek91
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 13 cze 2011, o 19:29
Lokalizacja: gli(VW)ice

Gdzie kable?

 

Postprzez swatu » 13 cze 2011, o 21:00

orginalnie przewody powinny isc poprzez ta wtyczke:w dzwiach w gumowej uszczelce
Obrazek
sprawdz od wewnatrz auta czy do tej wtyczki wogóle dochodza przewody .
jesli nie ma najlepiej puscic nowa instalacje prosto od radai ,byc może poprzedni wlasciciel cos juz kombinował przy audio.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez cyrek91 » 13 cze 2011, o 23:36

instalacja jest orginalna lecz takiej wtyczki tam nie ma zamiast tego sa gumowe zaslepki w drzwiach i karoserii samochodu, tylko zastanawia mnie to ze z kostki iso przewody wychodza i gdzies sie po drodze sie traca a nie mam pojecia gdzie.
cyrek91
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 13 cze 2011, o 19:29
Lokalizacja: gli(VW)ice

Postprzez K@mil » 13 cze 2011, o 23:44

cyrek91 napisał(a):instalacja jest orginalna lecz takiej wtyczki tam nie ma zamiast tego sa gumowe zaslepki w drzwiach i karoserii samochodu, tylko zastanawia mnie to ze z kostki iso przewody wychodza i gdzies sie po drodze sie traca a nie mam pojecia gdzie.


Takie zaslepki maja auta slabo wyposazone (bez elektryki itp) wtedy im te wtyki nie potrzebne bo nie ida tam zadne kable...
Prawdopodobnie masz glosniki tylko w podszybiu, musialbys zrobic nowa instalacje czyli kable od radia przez te twoje zaslepki i do drzwi, duzo golfów tak jezdzi
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez cyrek91 » 13 cze 2011, o 23:54

no tak, tylko zmierzam do tego ze z kostki kable wychodza a co sie dzieje z nimi dalej? ida gdzies razem z tymi ktore ida do podszybia, i chcialbym wiedziec gdzie one sie koncza.
cyrek91
Berbeć
 
Posty: 3
Dołączył(a): 13 cze 2011, o 19:29
Lokalizacja: gli(VW)ice

Postprzez K@mil » 13 cze 2011, o 23:57

cyrek91 napisał(a):no tak, tylko zmierzam do tego ze z kostki kable wychodza a co sie dzieje z nimi dalej? ida gdzies razem z tymi ktore ida do podszybia, i chcialbym wiedziec gdzie one sie koncza.


Ile kabli wychodzi Ci z kostki Iso z brazowej ?
Avatar użytkownika
K@mil
POMOCNIK
POMOCNIK
 
Posty: 4895
Dołączył(a): 30 lis 2007, o 19:15
Lokalizacja: NDZ/CT

Postprzez ..:VoyteQ:.. » 14 cze 2011, o 07:26

coś chyba źle piszesz. Jeżeli w aucie są z przodu głośniki w desce i w drzwiach, to od radia idzie przewód do deski, a później od głośników w desce idzie przewód do przelotki w drzwiach. Więc jakim cudem u Ciebie wychodzi "w seryjnej instalacji" przewód z kostki "i się gdzieś gubi" ??
"Dwa kieliszki wystarczą. Najpierw jeden, potem kilkanaście drugich" - J.Tuwim
Moje auto -
moj-golf/91-blekintny-gl-wojtek-t33310.html
Avatar użytkownika
..:VoyteQ:..
Czytacz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 18 maja 2011, o 08:14
Lokalizacja: Wieliczka
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Postprzez michaal » 14 cze 2011, o 16:25

coś chyba źle piszesz. Jeżeli w aucie są z przodu głośniki w desce i w drzwiach, to od radia idzie przewód do deski, a później od głośników w desce idzie przewód do przelotki w drzwiach. Więc jakim cudem u Ciebie wychodzi "w seryjnej instalacji" przewód z kostki "i się gdzieś gubi" ??


W niektórych modelach słabiej wyposażonych były tylko ori głośniki w desce a w drzwiach nie ma. Nawet w tych modelach nie ma przelotki tylko 2 zaślepki jedna w drzwiach a druga w karoserii. Chcąc do takiego wsadzić cokolwiek w drzwi trzeba albo kupić używaną ori wiązkę albo zrobić samemu. Jednakże zostaje wtedy pytanie jak puścić przewody czy kupić przelotkę i ją zamontować czy puścić przez zaślepki jednakże wtedy przewód będzie bardziej podatny na uszkodzenia.
Może się mylę ale chyba wszystkie przewody idące do drzwi i gdziekolwiek indziej w samochodzie to chyba przechodzą przez skrzynkę bezpieczników. Przypadkiem nie idą tamtędy także przewody do głośników do drzwi. Mógłby kolega zrobić zdjęcie jak wygląda kostka do głośników ewentualnie napisać czy wychodzą z niej wszystkie przewody czy są miejsca puste, bo prawdopodobnie mam podobny problem.
michaal
Badacz tematu
 
Posty: 349
Dołączył(a): 21 kwi 2009, o 17:37
Lokalizacja: Mierzyce/Wieluń

Postprzez swatu » 14 cze 2011, o 21:00

michaal napisał(a):Jednakże zostaje wtedy pytanie jak puścić przewody czy kupić przelotkę i ją zamontować czy puścić przez zaślepki jednakże wtedy przewód będzie bardziej podatny na uszkodzenia.
w hydraulicznym dokupic na wymiar węza gumowego i przelotka gotowa a kable to najlepeij puscic nowe ,nie wiadomo także jak wyglada reszta kabli ,chociazby zasilajacych /moze tez gdzeis luzem leza.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez piecia568 » 21 cze 2011, o 10:35

swatu dobrze mowi ja puszczalem nowe okablowanie do wszystkich glosnikow 3 dni walki mialem ale sie oplacilo stare kable byly cieniutkie a jak wiadomo od tego zalezy jakosc grania glosnikow
piecia568
Czytacz
 
Posty: 79
Dołączył(a): 18 cze 2011, o 14:31
Lokalizacja: Słupsk

Postprzez Robertuss » 22 cze 2011, o 20:29

Podpinam się pod temat. Mam głośniki w podszybiu, w drzwiach nie mam ale myślę nad zamontowaniem czegoś niedługo. Sprawdzałem dziś i mam przewody głośnikowe z wtyczką ori w obu drzwiach, chciałem sprawdzić czy te kable sa ok i podłączyłem na próbę głośnik z podszybia no i cisza :( w lewych i prawych... o co kaman? Czyżby po obu stronach przerwane kable?W "przelotkach" nie ma żadnych urwanych czy tez naderwanych przewodów.
Avatar użytkownika
Robertuss
Members
 
Posty: 1234
Dołączył(a): 10 lip 2008, o 08:00
Lokalizacja: Świecie

Postprzez swatu » 22 cze 2011, o 20:44

Robertuss rozbierz tweetery w podszybiu i sprawdz czy sa w niego wpiete 2 kostki .one sie w tweeterach rozdzielaja i jedna kostka idzie w dzwi.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości