Filtr dolnoprzepustowy

Wszystkie informacje o nawigacjach satelitarnych i instalacjach car audio.

Moderator: Moderator

Filtr dolnoprzepustowy

Postprzez sebik85 » 14 maja 2010, o 20:37

Krótkie pytanko: mam starszy wzmacniacz nie mający wbudowanego filtra, napędza skrzynkę całym pasmem, znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item1040376307_hurt_z ... y_itp.html i stąd pytanie: czy to działa jak piszą na aukcji i czy ma sens inwestować w to bo cena nie jest duża :-) z góry dzięki :-)
Avatar użytkownika
sebik85
Badacz tematu
 
Posty: 375
Dołączył(a): 12 gru 2007, o 23:45
Lokalizacja: Rybnik

Filtr dolnoprzepustowy

 

Postprzez swatu » 14 maja 2010, o 21:43

rozumiem ze chodzi ci o zwiekszenie pasma naskich tonów tj . basu?
Powiem ci ze ta zwrotnica z allegro to nic innego jak poprostu cewka,która sam mozesz sobie zrobic dostosowujac odpowiednia ilośc zwojów.
A propo ja mam taka cewkeod głosnika basowego za 30zł moge ci sprzedac ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez sebik85 » 14 maja 2010, o 22:44

Ostatnio dostrajałem głośność poszczególnych kanałów i po ustawieniu na skrzynkę słyszałem że gra nie tylko bas a pełne pasmo i zaczynałem się zastanawiać co by z tym zrobić, wzmacniacz który mam jest starszy ale gra nieźle i kupowanie nowego nie jest priorytetem. W sklepie z różnymi zabawkami car audio mają za podobną cenę, podobno ma to ograniczyć zbędne dźwięki i przepuścić te do których skrzynka została stworzona. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś to testował i jak w praktyce to wygląda czy to działa rzeczywiście tak jak piszą i czy jest ta żekomo kolosalna różnica ;-)
Avatar użytkownika
sebik85
Badacz tematu
 
Posty: 375
Dołączył(a): 12 gru 2007, o 23:45
Lokalizacja: Rybnik

Postprzez swatu » 15 maja 2010, o 09:25

zwrotnica rozdziela ci pasma do gwizdków ida wysokie tony a do basu niskie we wczesniejszych swoich instalacjach miałem skrzynie i własnie ta cewke w fotce powyzej .bo tez nie miałem regulacji czestotliwosciami.
to samo jest na allegro:
http://www.allegro.pl/item1025919728_fi ... a_sub.html
http://www.allegro.pl/item1031317854_zw ... 0w_fv.html
http://www.allegro.pl/item1014047315_zw ... _lodz.html
jest to jedyne rozwiazanie w przypadku gdy wzmacniacz nie posiada pelnej regulacji niskimi czestotliwosciami.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slavwek.ie » 15 maja 2010, o 11:09

swatu napisał(a):jest to jedyne rozwiazanie w przypadku gdy wzmacniacz nie posiada pelnej regulacji niskimi czestotliwosciami.
Nie jest to jedyne rozwiązanie, radio może mieć również filtr dolnoprzepustowy dedykowany dla danej pary wyjść RCA.
sebik85 napisał(a):jak w praktyce to wygląda czy to działa rzeczywiście tak jak piszą i czy jest ta żekomo kolosalna różnica
W praktyce wygląda to tak, że przy pracy z filtrem głośnik nie jest obciążany pasmem częstotliwości, których nie potrafi przetwarzać. Po zastosowaniu filtra LPF bas może być wydatniejszy, bardziej kontrolowalny i co najważniejsze będzie się zgrywał z systemem przednim.
Dobór filtra pasywnego (o który pytasz) to też nie taka prosta sprawa, musisz wiedzieć przy jakiej częstotliwości przedni system ma dolną granicę filtra HPF i mniej więcej takiej wartości dobrać filtr pasywny dla głośnika basowego, żeby uniknąć tzw "dziury" w paśmie częstotliwości.
Filtr dobiera się również pod kątem mocy RMS wzmacniacza aby wszystko grało jak należy.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez Basior1997 » 15 maja 2010, o 20:22

slavwek.ie napisał(a):Nie jest to jedyne rozwiązanie, radio może mieć również filtr dolnoprzepustowy dedykowany dla danej pary wyjść RCA.
np sterowanie subem ma cos takiego
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic :)
Avatar użytkownika
Basior1997
Members
 
Posty: 591
Dołączył(a): 19 paź 2008, o 19:56
Lokalizacja: DGR/PL

Postprzez swatu » 16 maja 2010, o 14:14

tylko zależy tez jakie radyjko ma kolega sebik85. Czy jest w nim mozliwosc sterowania subwooferem .
I zapraszam do lektury car audio w celu znalezienia prawidłowych informacji na temat filtrów.
Avatar użytkownika
swatu
VIP
 
Posty: 4695
Dołączył(a): 9 wrz 2008, o 16:18
Lokalizacja: TKN Końskie
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez slavwek.ie » 17 maja 2010, o 12:22

Basior1997 napisał(a):np sterowanie subem ma cos takiego
dokładnie, tyle że niektóre radia nie mają regulacji filtra (Hz) tylko sam poziom.
Voice Kraft - postaw na jakość!

Volkswagen Klub Polska #157

.
Avatar użytkownika
slavwek.ie
Moderator Globalny
 
Posty: 1251
Dołączył(a): 10 paź 2009, o 18:36
Lokalizacja: P-ce

Postprzez sebik85 » 17 maja 2010, o 22:45

Moje radyjko to starszy już Pioneer DEH-3700MP, niestety jest to prostszy model i z tego co mi wiadomo nie posiada sterowania subem. Jak tylko odbiorę autko od mechanika po wymianie tulei i tego co się zużyło na naszych pięknych Polskich drogach to zainwestuję w coś takiego :-) sprawdzę pasmo przenoszenia poszczególnych głośników łącznie z subem i coś dobiorę, raczej będzie to zewnętrzny element w obudowie z uwagi że skrzyneczka jest na gwarancji, podłączę pomiędzy wzmacniaczem i skrzynką :-) dzięki chłopaki jak zwykle wasze rady się przydały :ok:
Avatar użytkownika
sebik85
Badacz tematu
 
Posty: 375
Dołączył(a): 12 gru 2007, o 23:45
Lokalizacja: Rybnik


- - -



Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości

cron